Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

899 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

981 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku nastaw wodę z łyżeczka soli. Z kapusty wykrój głąba. Całą kapustę włóż do garnka z gotująca się wodą. Powoli ściągaj sparzone liście z kapusty i odkładaj je na bok.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką i surowym ryżem, całość dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Dzięki przyprawie mięso nabierze pełnego smaku.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 2

Krok 3

Dwie łyżki farszu ułóż na liściu kapusty, boki liścia zawiń do środka, całość ściśle zroluj. W przypadku, gdy liście na końcu będą zgrubiałe, wytnij zgrubiała część.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 3

Krok 4

Gołąbki układaj na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr oraz przyprawy.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie gołąbki odłóż na bok. Powstały sos zapraw śmietana oraz dopraw do smaku. Gołąbki ułóż na powrót w sosie.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W celu uzyskania ciekawego smaku, do sosu z gołąbków dodaj kilka łyżek kaparów.

31

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK. Pychotka! U nas najczęściej w takiej właśnie wersji. Ryż można zastąpić kaszą. Ja dodatkowo obsmażam na patelni. Polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster

    ja uwiebiam gołąbki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kierzek

    Janusz Kierzek

    najbardziej popularne z ryzem i miesem i polane sosem pomidorowym . moga tez byc i sa smaczne odsmazane , a zamiast ryzu ,mozna dac kasze jeczmienna . te raczej bez sosu pomidorowego ,a z cebulka ,lub tez odsmazane .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ornat

    Barbara Ornat

    Irena Klimek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek

    Nie dodaje bułki do farszu ,a ryż gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek

    Tez takie robie sa pyszne smażone !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ornat

    Barbara Ornat

    Robię z ryżem-w moim domu najlepiej smakują odsmażone na patelni:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Drozdowska

    Grażyna Drozdowska

    U mnie golabki w niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gołąb

    Dagmara Gołąb

    Śr.kapusta(sparzyć liście) + 0,5kg(ugotować al-dente) ryżu + 1kg mięsa mielonego(podsmażyć z 3szt.śr.cebul). Farsz:mięso + ryż + sól(wg.uznania lub próbowania) + pieprz (wg.uznania lub próbowania) +1 łyżeczka gałki muszkatołowej. Wymieszać. Zawinąć farsz w liście i układać w wysokim garnku wyłożonym grubymi liśćmi z kapusty. Zalać całość szkl. wody i pół.szkl. oleju. Dusić na maleńkim ogniu od 2,5h do 3h. Jeśli komuś nie wyjdzie pyszne idę odciąć rękę,mam tylko dwie więc gwarantuję ,prawdziwe danie.Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza

    I znów ta chemia w przepisie, czy Wy musicie używać tego Knorra ?? Weźcie zamiast kapusty białej kapustę włoską, o niebo lepsze są gołąbki !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Przemysław Terka

    Justyna Przemysław Terka

    Myślę jutro zrobić na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Fonzi

    Patrycja Fonzi

    Justyna Przemysław Terka bym teraz jadIa :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Janiszewski

    Michał Janiszewski

    Nie ma nic lepszego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    bez pomidorów i bez śmietany.Najprościej w sosie własnym podlanym rosołkiem. Ale potem można fantazjować bo: gołąbki polane skraweczkami , sosem grzybowym , sosem pomidorowym albo po prostu ketchupem ( też tak się jada ) Jeden produkt finalny w kilku odsłonach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Strzałkowska

    Maria Strzałkowska

    Jak dla mnie to tylko pomidorowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabrysia Żyra

    Gabrysia Żyra

    U mnie tez z sosem pieczarkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Wiater

    Elzbieta Wiater

    Pomidorowy ze śmietanką rewelacja ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Radziewińska

    Halina Radziewińska

    Gołąbki z młoda kapustą czy z ryżem ,mięsem i innymi dodatkami ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Frasiak

    Zofia Frasiak

    Wczoraj tez robilam Golabki *

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klekota

    Irena Klekota

    bułka ,ryż ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka

    To moje z sosem pieczarkowym. Ale również lubię z pomidorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra

    Sosik pomidorowy jest najlepszy - pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk

    Hahaha... tradycyjne gołąbki.....padłam ze śmiechu czytając ten przepis, Knorr sama chemia, której kiedyś nie było, surowy ryż, bułka, po prostu koszmar, nie wciskajcie ludziom koszmarnych przepisów,tylko dla tego, że reklamujecie firmę truciciela !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro

    Nie tylko namoczonej bułki się nie dodaje ,ale żadnej.Tylko mięso,dużo cebuli startej na tarce(ważne) , trochę ryżu i przyprawy takie jak sól i pieprz a do wody w której gołąbki się gotuje i z której przyrządza się sos trzeba dać liście laurowe,ziele angielskie ,można dać t.zw.włoszczyznę a na koniec np.koncentrat pomidorowy i zagęścić mąką.To są tradycyjne gołąbki . Z przyprawą Knorr to żadna tradycja i jest to niezdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro

    Niestety,to nie są tradycyjne gołąbki .W tradycyjnych gołąbkach nigdy nie było Knora i pierwszy raz słyszę żeby do gołąbków dodawać namoczoną bułkę , do tego jeszcze tak dużo ryżu , czy czuć w tych gołąbkach jeszcze mięso? Wątpię . Jeżeli komuś smakuje taka namiastka to proszę bardzo ,ale niech nikt nie mówi ,że to tradycyjne gołąbki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak

    były super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • domi bomi

    domi bomi

    Nie udały się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Strożek

    Joanna Strożek

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gogółka

    Irena Gogółka

    ażślinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsemGołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularne gołąbki. Są nie tylko lubiane przez wiele osób, ale też posiadają wiele smacznych wersji. Znając przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem, można modyfikować danie, zmieniając na przykład sos i składniki farszu. Często podaje się je z sosem grzybowym, śmietanowym lub pieczeniowym. Do nadzienia dołącza się natomiast pieczarki, paprykę lub wybrane zioła. Sos pomidorowy dobrze smakuje natomiast wzbogacony kaparami, zielonymi oliwkami lub pokrojoną w kostkę papryką. Pamiętaj, by wyciąć z liści kapusty najbardziej zgrubiałe części, aby łatwiej było zawijać w nie nadzienie. Żeby gołąbki się nie rozpadały, ułóż je ciasno w naczyniu, w którym będą duszone. Serwuj potrawę udekorowaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj gołąbki same lub z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków. Będą też pasować do nich surówki, np. z marchewki lub kapusty pekińskiej. Jeśli masz ochotę na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem.