Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

949 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1000 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku nastaw wodę z łyżeczka soli. Z kapusty wykrój głąba. Całą kapustę włóż do garnka z gotująca się wodą. Powoli ściągaj sparzone liście z kapusty i odkładaj je na bok.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką i surowym ryżem, całość dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Dzięki przyprawie mięso nabierze pełnego smaku.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 2

Krok 3

Dwie łyżki farszu ułóż na liściu kapusty, boki liścia zawiń do środka, całość ściśle zroluj. W przypadku, gdy liście na końcu będą zgrubiałe, wytnij zgrubiała część.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 3

Krok 4

Gołąbki układaj na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr oraz przyprawy.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie gołąbki odłóż na bok. Powstały sos zapraw śmietana oraz dopraw do smaku. Gołąbki ułóż na powrót w sosie.

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W celu uzyskania ciekawego smaku, do sosu z gołąbków dodaj kilka łyżek kaparów.

30

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 24.11.2017

    ja uwiebiam gołąbki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kierzek

    Janusz Kierzek , 14.11.2016

    najbardziej popularne z ryzem i miesem i polane sosem pomidorowym . moga tez byc i sa smaczne odsmazane , a zamiast ryzu ,mozna dac kasze jeczmienna . te raczej bez sosu pomidorowego ,a z cebulka ,lub tez odsmazane .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ornat

    Barbara Ornat , 14.11.2016

    Irena Klimek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek , 14.11.2016

    Nie dodaje bułki do farszu ,a ryż gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klimek

    Irena Klimek , 14.11.2016

    Tez takie robie sa pyszne smażone !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ornat

    Barbara Ornat , 14.11.2016

    Robię z ryżem-w moim domu najlepiej smakują odsmażone na patelni:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Drozdowska

    Grażyna Drozdowska , 07.10.2016

    U mnie golabki w niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gołąb

    Dagmara Gołąb , 06.10.2016

    Śr.kapusta(sparzyć liście) + 0,5kg(ugotować al-dente) ryżu + 1kg mięsa mielonego(podsmażyć z 3szt.śr.cebul). Farsz:mięso + ryż + sól(wg.uznania lub próbowania) + pieprz (wg.uznania lub próbowania) +1 łyżeczka gałki muszkatołowej. Wymieszać. Zawinąć farsz w liście i układać w wysokim garnku wyłożonym grubymi liśćmi z kapusty. Zalać całość szkl. wody i pół.szkl. oleju. Dusić na maleńkim ogniu od 2,5h do 3h. Jeśli komuś nie wyjdzie pyszne idę odciąć rękę,mam tylko dwie więc gwarantuję ,prawdziwe danie.Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 06.10.2016

    I znów ta chemia w przepisie, czy Wy musicie używać tego Knorra ?? Weźcie zamiast kapusty białej kapustę włoską, o niebo lepsze są gołąbki !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Przemysław Terka

    Justyna Przemysław Terka , 06.10.2016

    Myślę jutro zrobić na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Fonzi

    Patrycja Fonzi , 06.10.2016

    Justyna Przemysław Terka bym teraz jadIa :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Janiszewski

    Michał Janiszewski , 06.10.2016

    Nie ma nic lepszego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 14.08.2016

    bez pomidorów i bez śmietany.Najprościej w sosie własnym podlanym rosołkiem. Ale potem można fantazjować bo: gołąbki polane skraweczkami , sosem grzybowym , sosem pomidorowym albo po prostu ketchupem ( też tak się jada ) Jeden produkt finalny w kilku odsłonach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Strzałkowska

    Maria Strzałkowska , 07.08.2016

    Jak dla mnie to tylko pomidorowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabrysia Żyra

    Gabrysia Żyra , 07.08.2016

    U mnie tez z sosem pieczarkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Wiater

    Elzbieta Wiater , 07.08.2016

    Pomidorowy ze śmietanką rewelacja ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Radziewińska

    Halina Radziewińska , 07.08.2016

    Gołąbki z młoda kapustą czy z ryżem ,mięsem i innymi dodatkami ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Frasiak

    Zofia Frasiak , 07.08.2016

    Wczoraj tez robilam Golabki *

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Klekota

    Irena Klekota , 07.08.2016

    bułka ,ryż ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 06.08.2016

    To moje z sosem pieczarkowym. Ale również lubię z pomidorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra , 06.08.2016

    Sosik pomidorowy jest najlepszy - pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 13.06.2016

    Hahaha... tradycyjne gołąbki.....padłam ze śmiechu czytając ten przepis, Knorr sama chemia, której kiedyś nie było, surowy ryż, bułka, po prostu koszmar, nie wciskajcie ludziom koszmarnych przepisów,tylko dla tego, że reklamujecie firmę truciciela !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 13.06.2016

    Nie tylko namoczonej bułki się nie dodaje ,ale żadnej.Tylko mięso,dużo cebuli startej na tarce(ważne) , trochę ryżu i przyprawy takie jak sól i pieprz a do wody w której gołąbki się gotuje i z której przyrządza się sos trzeba dać liście laurowe,ziele angielskie ,można dać t.zw.włoszczyznę a na koniec np.koncentrat pomidorowy i zagęścić mąką.To są tradycyjne gołąbki . Z przyprawą Knorr to żadna tradycja i jest to niezdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 12.06.2016

    Niestety,to nie są tradycyjne gołąbki .W tradycyjnych gołąbkach nigdy nie było Knora i pierwszy raz słyszę żeby do gołąbków dodawać namoczoną bułkę , do tego jeszcze tak dużo ryżu , czy czuć w tych gołąbkach jeszcze mięso? Wątpię . Jeżeli komuś smakuje taka namiastka to proszę bardzo ,ale niech nikt nie mówi ,że to tradycyjne gołąbki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 10.06.2016

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 10.06.2016

    były super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • domi bomi

    domi bomi , 13.03.2016

    Nie udały się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Strożek

    Joanna Strożek , 21.01.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gogółka

    Irena Gogółka , 21.01.2016

    ażślinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • halina kowalska

    halina kowalska , 21.01.2016

    bardzo smaczne gołąbki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsemGołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularne gołąbki. Są nie tylko lubiane przez wiele osób, ale też posiadają wiele smacznych wersji. Znając przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem, można modyfikować danie, zmieniając na przykład sos i składniki farszu. Często podaje się je z sosem grzybowym, śmietanowym lub pieczeniowym. Do nadzienia dołącza się natomiast pieczarki, paprykę lub wybrane zioła. Sos pomidorowy dobrze smakuje natomiast wzbogacony kaparami, zielonymi oliwkami lub pokrojoną w kostkę papryką. Pamiętaj, by wyciąć z liści kapusty najbardziej zgrubiałe części, aby łatwiej było zawijać w nie nadzienie. Żeby gołąbki się nie rozpadały, ułóż je ciasno w naczyniu, w którym będą duszone. Serwuj potrawę udekorowaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj gołąbki same lub z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków. Będą też pasować do nich surówki, np. z marchewki lub kapusty pekińskiej. Jeśli masz ochotę na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem.