
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku nastaw wodę z łyżeczka soli. Z kapusty wykrój głąba. Całą kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą. Powoli ściągaj sparzone liście z kapusty i odkładaj je na bok.

Krok 2
W misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką i surowym ryżem, całość dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Dzięki przyprawie mięso nabierze pełnego smaku.

Krok 3
Dwie łyżki farszu ułóż na liściu kapusty, boki liścia zawiń do środka, całość ściśle zroluj. W przypadku, gdy liście na końcu będą zgrubiałe, wytnij twardą część.

Krok 4
Gołąbki układaj na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr oraz przyprawy.

Krok 5
Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie gołąbki odłóż na bok. Powstały sos zapraw śmietana oraz dopraw do smaku. Gołąbki ułóż na powrót w sosie.


Dobra rada:
W celu uzyskania ciekawego smaku, do sosu z gołąbków dodaj kilka łyżek kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularne gołąbki z ryżem. Są nie tylko lubiane przez wiele osób, ale też posiadają mnóstwo smacznych wersji. Znając przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem, można modyfikować danie, zmieniając na przykład sos i składniki farszu. Kto powiedział, że w kuchni nie można się bawić i improwizować? Z gołąbkami z ryżem i mięsem możesz zaszaleć!
Dla kogo?
Jeśli masz ochotę na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem. Gołąbki tradycyjne często podaje się także z sosem grzybowym, śmietanowym lub pieczeniowym. Do nadzienia dołącza się natomiast pieczarki, paprykę lub wybrane zioła. Sos pomidorowy dobrze smakuje wzbogacony kaparami, zielonymi oliwkami lub pokrojoną w kostkę papryką. Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem zadowoli więc zarówno kulinarnych tradycjonalistów, jak i osoby, które lubią eksperymentować.
Na jaką okazję?
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem są potrawą, na widok której uśmiechnie się każdy – niezależnie od wieku i kulinarnych przyzwyczajeń. Podawaj je, gdy organizujesz rodzinny zlot lub planujesz posiłek, do którego zasiądą młodsi i starsi smakosze. Przepis na gołąbki z surowym ryżem i mięsem możesz wykorzystać również, gdy nie masz pomysłu na obiad.
Czy wiesz, że?
Biorąc na warsztat przepis na gołąbki z ryżem, pamiętaj, by wyciąć z liści kapusty najbardziej zgrubiałe części, aby łatwiej było zawijać w nie nadzienie. Żeby gołąbki się nie rozpadały, ułóż je ciasno w naczyniu, w którym będą duszone. Pomóż sobie wykałaczką i zabezpiecz liść kapusty przed rozwijaniem.
Dla urozmaicenia:
Serwuj potrawę udekorowaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj gołąbki z ryżem i mięsem same lub z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków. Będą też pasować do nich surówki, np. z marchewki lub kapusty pekińskiej. Gołąbki – przepis z ryżem – to smakowita baza kolejnych kulinarnych doświadczeń.