Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
łatwe
1874 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku nastaw wodę z łyżeczka soli. Z kapusty wykrój głąba. Całą kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą. Powoli ściągaj sparzone liście z kapusty i odkładaj je na bok.

Krok 2
W misce wymieszaj mięso mielone z odciśniętą bułką i surowym ryżem, całość dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Dzięki przyprawie mięso nabierze pełnego smaku.

Krok 3
Dwie łyżki farszu ułóż na liściu kapusty, boki liścia zawiń do środka, całość ściśle zroluj. W przypadku, gdy liście na końcu będą zgrubiałe, wytnij twardą część.

Krok 4
Gołąbki układaj na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr oraz przyprawy.

Krok 5
Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie gołąbki odłóż na bok. Powstały sos zapraw śmietana oraz dopraw do smaku. Gołąbki ułóż na powrót w sosie.


Dobra rada:
W celu uzyskania ciekawego smaku, do sosu z gołąbków dodaj kilka łyżek kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularne gołąbki z ryżem. Są nie tylko lubiane przez wiele osób, ale też posiadają mnóstwo smacznych wersji. Znając przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem, można modyfikować danie, zmieniając na przykład sos i składniki farszu. Kto powiedział, że w kuchni nie można się bawić i improwizować? Z gołąbkami z ryżem i mięsem możesz zaszaleć!
Dla kogo?
Jeśli masz ochotę na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem. Gołąbki tradycyjne często podaje się także z sosem grzybowym, śmietanowym lub pieczeniowym. Do nadzienia dołącza się natomiast pieczarki, paprykę lub wybrane zioła. Sos pomidorowy dobrze smakuje wzbogacony kaparami, zielonymi oliwkami lub pokrojoną w kostkę papryką. Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem zadowoli więc zarówno kulinarnych tradycjonalistów, jak i osoby, które lubią eksperymentować.
Na jaką okazję?
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem są potrawą, na widok której uśmiechnie się każdy – niezależnie od wieku i kulinarnych przyzwyczajeń. Podawaj je, gdy organizujesz rodzinny zlot lub planujesz posiłek, do którego zasiądą młodsi i starsi smakosze. Przepis na gołąbki z surowym ryżem i mięsem możesz wykorzystać również, gdy nie masz pomysłu na obiad.
Czy wiesz, że?
Biorąc na warsztat przepis na gołąbki z ryżem, pamiętaj, by wyciąć z liści kapusty najbardziej zgrubiałe części, aby łatwiej było zawijać w nie nadzienie. Żeby gołąbki się nie rozpadały, ułóż je ciasno w naczyniu, w którym będą duszone. Pomóż sobie wykałaczką i zabezpiecz liść kapusty przed rozwijaniem.
Dla urozmaicenia:
Serwuj potrawę udekorowaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj gołąbki z ryżem i mięsem same lub z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków. Będą też pasować do nich surówki, np. z marchewki lub kapusty pekińskiej. Gołąbki – przepis z ryżem – to smakowita baza kolejnych kulinarnych doświadczeń.