Gołąki w pomidorach z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

59 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty wytnij głąb. Do dużego garnka włóż kapustę i gotuj 15 minut. Ściągnij liście, które zmiękły i wyciągnij z garnka. Po 10 min. znów wyjmij kapustę i obierz z wierzchnich liści.

Krok 2

Ugotuj ryż przez 15 minut . Gdy wystygnie, dodaj go do mięsa, wbij jajko, przypraw i wyrób masę. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły, podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

Krok 3

Gołąbki układaj tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Gotuj je około 40 min. na małym ogniu w bulionetce drobiowej, pomidorach pokrojonych drobno i w cukrze . Następnie wyjmij, dodaj przecier pomidorowy i ząbek sprasowanego czosnku. Gotuje jeszcze około 25 minut. Gotowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Zazwyczaj przygotowuje się je z białej gotowanej kapusty, faszerowanej różnorodnymi nadzieniami. Zamiast białej kapusty używa się czasem włoskiej lub nawet liści winogron. Te ostatnie często są umieszczane w gołąbkach typu bałkańskiego. Nadzienie do gołąbków przygotujesz na różne sposoby. Zazwyczaj składa się ono z ryżu i mielonego mięsa. Sprawdzi się mieszane, wieprzowo-wołowe, łopatka albo indyk. Jeśli chcesz, by ryż ugotował się na sypko, wybierz długoziarnisty, np. basmati albo jaśminowy. Wypłucz go przed gotowaniem, by pozbawić go skrobi. Krótkoziarnisty ryż będzie się sklejał. Dobrym składnikiem nadzienia są także grzyby, kasza jęczmienna i gryczana. Niektórzy lubią również dodatek ziemniaków. Gołąbki przygotuj razem z sosem. Sprawdzi się pomidorowy, pieczarkowy albo koperkowy. Decydując się na pomidorowy, wykorzystaj pomidory z puszki oraz przecier dla wzmocnienia smaku. Dopraw do smaku, uduś w nim gołąbki i gotowe. Wypróbuj ten przepis.