
Składniki
700 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wytnij głąb. Do dużego garnka włóż kapustę i gotuj 15 minut. Ściągnij liście, które zmiękły i wyciągnij z garnka. Po 10 min. znów wyjmij kapustę i obierz z wierzchnich liści.
Krok 2
Ugotuj ryż przez 15 minut . Gdy wystygnie, dodaj go do mięsa, wbij jajko, przypraw i wyrób masę. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły, podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Krok 3
Gołąbki układaj tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Gotuj je około 40 min. na małym ogniu w bulionetce drobiowej, pomidorach pokrojonych drobno i w cukrze . Następnie wyjmij, dodaj przecier pomidorowy i ząbek sprasowanego czosnku. Gotuje jeszcze około 25 minut. Gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Zazwyczaj przygotowuje się je z białej gotowanej kapusty, faszerowanej różnorodnymi nadzieniami. Zamiast białej kapusty używa się czasem włoskiej lub nawet liści winogron. Te ostatnie często są umieszczane w gołąbkach typu bałkańskiego. Nadzienie do gołąbków przygotujesz na różne sposoby. Zazwyczaj składa się ono z ryżu i mielonego mięsa. Sprawdzi się mieszane, wieprzowo-wołowe, łopatka albo indyk. Jeśli chcesz, by ryż ugotował się na sypko, wybierz długoziarnisty, np. basmati albo jaśminowy. Wypłucz go przed gotowaniem, by pozbawić go skrobi. Krótkoziarnisty ryż będzie się sklejał. Dobrym składnikiem nadzienia są także grzyby, kasza jęczmienna i gryczana. Niektórzy lubią również dodatek ziemniaków. Gołąbki przygotuj razem z sosem. Sprawdzi się pomidorowy, pieczarkowy albo koperkowy. Decydując się na pomidorowy, wykorzystaj pomidory z puszki oraz przecier dla wzmocnienia smaku. Dopraw do smaku, uduś w nim gołąbki i gotowe. Wypróbuj ten przepis.