Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

153 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z liści i sparz je we wrzątku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Kaszę ugotuj al dente. Grzyby obierz i pokrój na drobne kawałki, usmaż na oliwie. Dopraw do smaku pieprzem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Po wystygnięciu wymieszaj pieczarki z kaszą.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj tak, aby nie wyleciał.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe gołąbki włóż do głębokiego garnka, zalej bulionem i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 5

Krok 6

Gdy kapusta i kasza będą miękkie, dodaj Knorr pieczarkowy.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowymGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbkach, które pomimo upływu lat nadal nie tracą na swej popularności. Wręcz przeciwnie! Potrawa pojawia się w coraz to innych wydaniach. Wypróbuj smakowite gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Dla kogo?

Gołąbki są bez dwóch zdań daniem dla każdego. Pyszny farsz, skrzętnie zawinięty w listki kapusty, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom.

Na jaką okazję?

To doskonały przepis na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny! Nic dodać, nic ująć!

Czy wiesz, że?

Potrawa przywędrowała na polskie stoły prawdopodobnie w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się z ukraińskiego hołubci oznaczającego gołąbka. Natomiast w Czechach i na Słowacji gołąbki określane są mianem hołubców.

Dla urozmaicenia:

Rodzaje gołąbkowych farszów można dwoić i troić. Najczęściej wykorzystuje się ryż, mielone mięso, kaszę, a nawet soczewicę.