Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

225 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z liści i sparz je we wrzątku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Kaszę ugotuj al dente. Grzyby obierz i pokrój na drobne kawałki, usmaż na oliwie. Dopraw do smaku pieprzem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Po wystygnięciu wymieszaj pieczarki z kaszą.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj tak, aby nie wyleciał.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe gołąbki włóż do głębokiego garnka, zalej bulionem i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 5

Krok 6

Gdy kapusta i kasza będą miękkie, dodaj Knorr pieczarkowy.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowymGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbkach, które pomimo upływu lat nadal nie tracą na swej popularności. Wręcz przeciwnie! Potrawa pojawia się w coraz to innych wydaniach. Wypróbuj smakowite gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Dla kogo?

Gołąbki są bez dwóch zdań daniem dla każdego. Pyszny farsz, skrzętnie zawinięty w listki kapusty, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom.

Na jaką okazję?

To doskonały przepis na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny! Nic dodać, nic ująć!

Czy wiesz, że?

Potrawa przywędrowała na polskie stoły prawdopodobnie w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się z ukraińskiego hołubci oznaczającego gołąbka. Natomiast w Czechach i na Słowacji gołąbki określane są mianem hołubców.

Dla urozmaicenia:

Rodzaje gołąbkowych farszów można dwoić i troić. Najczęściej wykorzystuje się ryż, mielone mięso, kaszę, a nawet soczewicę.