Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
średnie
1165 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę obierz z liści i sparz je we wrzątku.

Krok 2
Kaszę ugotuj al dente. Grzyby obierz i pokrój na drobne kawałki, usmaż na oliwie. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3
Po wystygnięciu wymieszaj pieczarki z kaszą.

Krok 4
Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj tak, aby nie wyleciał.

Krok 5
Gotowe gołąbki włóż do głębokiego garnka, zalej bulionem i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Krok 6
Gdy kapusta i kasza będą miękkie, dodaj Knorr pieczarkowy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbkach, które pomimo upływu lat nadal nie tracą na swej popularności. Wręcz przeciwnie! Potrawa pojawia się w coraz to innych wydaniach. Wypróbuj smakowite gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!
Dla kogo?
Gołąbki są bez dwóch zdań daniem dla każdego. Pyszny farsz, skrzętnie zawinięty w listki kapusty, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom.
Na jaką okazję?
To doskonały przepis na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny! Nic dodać, nic ująć!
Czy wiesz, że?
Potrawa przywędrowała na polskie stoły prawdopodobnie w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się z ukraińskiego hołubci oznaczającego gołąbka. Natomiast w Czechach i na Słowacji gołąbki określane są mianem hołubców.
Dla urozmaicenia:
Rodzaje gołąbkowych farszów można dwoić i troić. Najczęściej wykorzystuje się ryż, mielone mięso, kaszę, a nawet soczewicę.