Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie | Przepisy.pl pixel

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
245 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z liści i sparz je we wrzątku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Kaszę ugotuj al dente. Grzyby obierz i pokrój na drobne kawałki, usmaż na oliwie. Dopraw do smaku pieprzem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Po wystygnięciu wymieszaj pieczarki z kaszą.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj tak, aby nie wyleciał.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe gołąbki włóż do głębokiego garnka, zalej bulionem i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 5

Krok 6

Gdy kapusta i kasza będą miękkie, dodaj Knorr pieczarkowy.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowymGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbkach, które pomimo upływu lat nadal nie tracą na swej popularności. Wręcz przeciwnie! Potrawa pojawia się w coraz to innych wydaniach. Wypróbuj smakowite gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Dla kogo?

Gołąbki są bez dwóch zdań daniem dla każdego. Pyszny farsz, skrzętnie zawinięty w listki kapusty, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom.

Na jaką okazję?

To doskonały przepis na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny! Nic dodać, nic ująć!

Czy wiesz, że?

Potrawa przywędrowała na polskie stoły prawdopodobnie w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się z ukraińskiego hołubci oznaczającego gołąbka. Natomiast w Czechach i na Słowacji gołąbki określane są mianem hołubców.

Dla urozmaicenia:

Rodzaje gołąbkowych farszów można dwoić i troić. Najczęściej wykorzystuje się ryż, mielone mięso, kaszę, a nawet soczewicę.