Dania z kapusty

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kapustyDania z kapusty

Kapusta to jeden z tych produktów, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świątecznych potraw. Chociaż bożonarodzeniowe i wigilijne dania różnią się od siebie w zależności od regionu, jest kilka takich, które występują niemalże w całej Polsce. Jednym z nich jest kapusta z grochem i grzybami. W niektórych domach przyrządza się ją tylko z dodatkiem grochu lub tylko z grzybami. Warto jednak spróbować wersji mieszanej. Groch sprawia, że potrawa gęstnieje i zyskuje gładką konsystencję – wszystko  dzięki temu, że rozpada się podczas gotowania. Z kolei suszone grzyby nadają jej wyrazistego, przyjemnego aromatu. Najlepiej sprawdzą się borowiki. Namocz je w wodzie, by wystarczająco zmiękły, a następnie użyj wody z grzybów, by doprawić nią kapustę. Kapusta to także główny składnik świątecznego bigosu. Użyj do niego świeżej oraz kiszonej. Dobrze będzie smakować z wędzonym boczkiem i wołowiną. Dodaj do niego również suszone śliwki, dobrym wyborem będą zarówno zwykłe, jak i wędzone. Zamiast owoców sprawdzą się także powidła śliwkowe. Spróbuj również wersji z jabłkiem. Jeśli zależy Ci na czasie, zrób szybki bigos z białej kapusty. Będzie delikatniejszy w smaku niż klasyczny, ale równie smaczny. Dodaj do niego cienką kiełbasę, koncentrat pomidorowy, a potem duś razem, aż wszystkie smaki się połączą i kapusta zmięknie. Kapusta to również dodatek do wielu dań, na przykład do łazanek. Przygotuj je z dodatkiem świeżych pieczarek. By wzbogacić smak potrawy, dodaj do niej sos pieczeniowy. Kwaśna kapusta i delikatne grzyby będą do niego bardzo dobrze pasować. Klasycznym daniem z kapustą są również gołąbki. Zrób je w wersji klasycznej – z białej kapusty albo wprowadź nieco zmian i faszeruj liście kapusty włoskiej. Farsz przygotuj wedle upodobań. Zrób go na przykład na bazie grzybów, mięsa mielonego, ryżu albo kaszy. Do przyprawienia dań z kapusty użyj ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i kminku. Zobacz nasze przepisy, wypróbuj je i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych dań. Życzymy smacznego.