Dania z kapusty

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

109

difficulty

łatwe

45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

65

difficulty

łatwe

60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymien...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

45 min.
Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi s...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

średnie

60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

średnie

60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Wigilijny groch z kapustą
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

30 min.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różn...
Kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

60 min.
Tarta z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

90 min.
Delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i aromatyczna kapusta z grzybami może być samodzielnym daniem...
USZKA Z GRZYBAMI
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

60 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kapustyDania z kapusty

Kapusta to jeden z tych produktów, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świątecznych potraw. Chociaż bożonarodzeniowe i wigilijne dania różnią się od siebie w zależności od regionu, jest kilka takich, które występują niemalże w całej Polsce. Jednym z nich jest kapusta z grochem i grzybami. W niektórych domach przyrządza się ją tylko z dodatkiem grochu lub tylko z grzybami. Warto jednak spróbować wersji mieszanej. Groch sprawia, że potrawa gęstnieje i zyskuje gładką konsystencję – wszystko  dzięki temu, że rozpada się podczas gotowania. Z kolei suszone grzyby nadają jej wyrazistego, przyjemnego aromatu. Najlepiej sprawdzą się borowiki. Namocz je w wodzie, by wystarczająco zmiękły, a następnie użyj wody z grzybów, by doprawić nią kapustę. Kapusta to także główny składnik świątecznego bigosu. Użyj do niego świeżej oraz kiszonej. Dobrze będzie smakować z wędzonym boczkiem i wołowiną. Dodaj do niego również suszone śliwki, dobrym wyborem będą zarówno zwykłe, jak i wędzone. Zamiast owoców sprawdzą się także powidła śliwkowe. Spróbuj również wersji z jabłkiem. Jeśli zależy Ci na czasie, zrób szybki bigos z białej kapusty. Będzie delikatniejszy w smaku niż klasyczny, ale równie smaczny. Dodaj do niego cienką kiełbasę, koncentrat pomidorowy, a potem duś razem, aż wszystkie smaki się połączą i kapusta zmięknie. Kapusta to również dodatek do wielu dań, na przykład do łazanek. Przygotuj je z dodatkiem świeżych pieczarek. By wzbogacić smak potrawy, dodaj do niej sos pieczeniowy. Kwaśna kapusta i delikatne grzyby będą do niego bardzo dobrze pasować. Klasycznym daniem z kapustą są również gołąbki. Zrób je w wersji klasycznej – z białej kapusty albo wprowadź nieco zmian i faszeruj liście kapusty włoskiej. Farsz przygotuj wedle upodobań. Zrób go na przykład na bazie grzybów, mięsa mielonego, ryżu albo kaszy. Do przyprawienia dań z kapusty użyj ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i kminku. Zobacz nasze przepisy, wypróbuj je i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych dań. Życzymy smacznego.