Składniki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
Krok 2
Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.
Krok 3
Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.
Krok 4
Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.
Krok 5
Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zasmażana z boczkiem
Może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji.Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealną kapustę na to danie. Najlepiej dania z kapusty przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku. Pamiętaj dodać do niej zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu.