Kapusta zasmażana z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta zasmażana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Sliter vel Szreter

    Andrzej Sliter vel Szreter , 13.03.2017

    kapusta zasmażana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zasmażana z boczkiemKapusta zasmażana z boczkiem

Może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji.Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealną kapustę na to danie. Najlepiej dania z kapusty przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku. Pamiętaj dodać do niej zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu.