Kapusta zasmażana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Sliter vel Szreter

    Andrzej Sliter vel Szreter

    kapusta zasmażana

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zasmażana z boczkiemKapusta zasmażana z boczkiem

Może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji.Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealną kapustę na to danie. Najlepiej dania z kapusty przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku. Pamiętaj dodać do niej zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu.