
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

Krok 2
Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Krok 3
Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.

Krok 4
Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Krok 5
Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji białej kapusty z boczkiem i przypomnij sobie najlepsze tradycyjne smaki rodzimych kulinariów.
Dla kogo?
Sezonowe wyprawy na targi i warzywne ryneczki traktujesz jak długo wyczekiwane polowanie na swoje ulubione produkty? Doskonale się składa! Białą kapustę zasmażaną z boczkiem najlepiej przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania kapusty z boczkiem wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku.
Na jaką okazję?
Biała kapusta zasmażana z boczkiem może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Doskonale będzie komponować się z potrawami mięsnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kapustę zasmażaną z boczkiem i cebulą połączyć także z innymi jarzynami na gorąco, np. warzywnymi kotlecikami.
Czy wiesz, że?
Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealne warzywa do przygotowania przepisu na kapustę zasmażaną z boczkiem i cebulą.
Dla urozmaicenia:
Pamiętaj dodać do białej kapusty zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu. Zrób kapustę białą zasmażaną z boczkiem we własnej kuchni i koniecznie podziel się wrażeniami!