Biała kapusta zasmażana z boczkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Kapusta zasmażana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Sliter vel Szreter

    Andrzej Sliter vel Szreter , 13.03.2017

    kapusta zasmażana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zasmażana z boczkiemKapusta zasmażana z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji białej kapusty z boczkiem i przypomnij sobie najlepsze tradycyjne smaki rodzimych kulinariów.

Dla kogo?

Sezonowe wyprawy na targi i warzywne ryneczki traktujesz jak długo wyczekiwane polowanie na swoje ulubione produkty? Doskonale się składa! Białą kapustę zasmażaną z boczkiem najlepiej przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania kapusty z boczkiem wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku.

Na jaką okazję?

Biała kapusta zasmażana z boczkiem może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Doskonale będzie komponować się z potrawami mięsnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kapustę zasmażaną z boczkiem i cebulą połączyć także z innymi jarzynami na gorąco, np. warzywnymi kotlecikami.

Czy wiesz, że?

Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealne warzywa do przygotowania przepisu na kapustę zasmażaną z boczkiem i cebulą.

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj dodać do białej kapusty zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu. Zrób kapustę białą zasmażaną z boczkiem we własnej kuchni i koniecznie podziel się wrażeniami!