Kapusta zasmażana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę przekrój na pół, wytnij głąb, połówki drobno poszatkuj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodawaj do nich kapustę partiami i obsmażaj.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj jedną szklankę wody i kilka szczypt czarnego pieprzu. Duś 15-25 minut, zależnie od wieku kapusty – musi być miękka.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Gdy kapusta jest miękka, ciągle mieszając dodawaj masło i zasmażkę błyskawiczną Knorr. Gotową kapustę przełóż do misek i podawaj z chlebem.

Kapusta zasmażana z boczkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Sliter vel Szreter

    Andrzej Sliter vel Szreter, 13.03.2017

    kapusta zasmażana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta zasmażana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zasmażana z boczkiemKapusta zasmażana z boczkiem

Może być smaczną przekąską lub ciepłym dodatkiem do obiadu. Kapusta zasmażana z boczkiem to aromatyczne połączenie białej kapusty i wędzonego lub gotowanego boczku. Jest uważana za jedno z najbardziej popularnych dań typowej polskiej kuchni, znane od pokoleń. Wypróbuj naszej wersji.Polska jest jednym z największych producentów białej kapusty, co w jakimś stopniu tłumaczy jej popularność w rodzimych restauracjach i domach. Kapuścianym zagłębiem jest południowa Polska, ale i w innych rejonach kraju znaleźć można idealną kapustę na to danie. Najlepiej dania z kapusty przygotować wtedy, kiedy na straganach zaczyna pojawiać się młoda kapustka. Jest ona wówczas najbardziej soczysta, a więc podczas gotowania wydobywa się z niej mnóstwo aromatu i smaku. Pamiętaj dodać do niej zasmażkę, na przykład Knorr, która odpowiednio zagęści danie. Koniecznymi dodatkami są też boczek, cebula i sporo pieprzu.