Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

266 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1034 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

50 mililitrów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Wigilijna kapusta z grzybami i grochem

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta wigilijna z grzybami i grochemKapusta wigilijna z grzybami i grochem

Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymienione w nazwie dania, należy najpierw odpowiednio przygotować. W odpowiednio dużym garnku podsmaż drobno posiekany czosnek, kostki cebuli i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Następnie dodaj do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Przed jej krojeniem, koniecznie przepłucz ją wodą. Dzięki temu zniwelujesz nadmiar kwasowości. Po krótkim podsmażeniu całości, odpowiednio wszystko dopraw. Sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu. Następnie dodaj suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. Dodaj wodę i gotuj do momentu, w którym odparuje. Gotowe danie dopraw dodatkowo olejem lnianym i majerankiem. Dobrym sposobem na jego serwowanie może okazać się podanie go z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Koniecznie sprawdź nasz sposób na to wigilijne danie i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.