Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
łatwe
1926 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
150 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
50 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
Krok 2
Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.
Dobra rada:
Wigilijna kapusta z grzybami i grochem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymienione w nazwie dania, należy najpierw odpowiednio przygotować. W odpowiednio dużym garnku podsmaż drobno posiekany czosnek, kostki cebuli i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Następnie dodaj do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Przed jej krojeniem, koniecznie przepłucz ją wodą. Dzięki temu zniwelujesz nadmiar kwasowości. Po krótkim podsmażeniu całości, odpowiednio wszystko dopraw. Sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu. Następnie dodaj suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. Dodaj wodę i gotuj do momentu, w którym odparuje. Gotowe danie dopraw dodatkowo olejem lnianym i majerankiem. Dobrym sposobem na jego serwowanie może okazać się podanie go z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Koniecznie sprawdź nasz sposób na to wigilijne danie i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.