Kapusta z grochem i grzybami - wigilijny przepis | Przepisy.pl pixel

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

109

356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2096 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

50 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 2
12

Opinie o przepisie

  • Paula Grabowska

    Paula Grabowska , 17.12.2022

    TAK. Kapusta z grochem to jedno z dań Wigilijnych które jeszcze pamiętam z dzieciństwa i do którego mam szczególny sentyment. U mojej babci zawsze kapusta z grochem pojawiała się na Wigilijnym stole. Zawsze była tradycja rodzinna, że pierwsze borowiki zebrane w lesie w danym roku trafiały właśnie do kapusty. Mój rodzinny przepis mówił, że najlepiej dodać kapustę samodzielnie ukiszoną w domu w dębowej beczce i oprócz składników z przepisu powyżej u mnie dodawało się jeszcze szczyptę ostrej papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 15.12.2022

    Tak. Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - przepis jest dobry, jednak u mnie pomija się groch i robię kapustę z samymi grzybami. Najlepiej z borowikami, wtedy grzyby nie czarnieją, a kapusta jest bardziej aromatyczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 28.12.2021

    Tak. Ja kapustę podsmażam na dużej ilości masła, dzięki temu ma delikatny smak. Osobno gotuję grzyby oraz fasolę. Kapustę podlewam wywarem z grzybów, które później kroję i dorzucam do całości. Na koniec, kiedy groch jest już miękki mieszam go z kapustą i grzybami oraz zagęszczam zasmażką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Pamiętam swoje ogromne zdziwienie, kiedy zobaczyłam, że ludzie robią kapustę z grochem w jednym garnku. I pomimo, ze mi smakowała, to jednak wolę na sposób z mojego domu. Czyli jeśli chodzi o kapustę, to podobnie, ale groch gotuję w oddzielnym garnku. Musi to być żółty, niełuskany groch. Gotuję, aż prawie bedzie z tego piure. Podaje się to na jednym talerzu, kapustę obok grochu i groch polewa się cabulką smażoną na "czarnym oleju" czyli tłoczonym na zimno rzepakowym. I smakuje to zupełnie inaczej niż groch z kapustą w jednym garnku, mimo, że składniki te same.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pikuś

    Pikuś , 03.12.2021

    Groch nie ugotuje się razem z kapustą

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Pierwszy raz gotowałam kapustę z grochem. wyszła mi naprawdę dobra. Przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 14.12.2020

    TAK. Wigilijna kapusta z grzybami i grochem w mojej wersji jest zdominowana przez kapustę i groch, a grzyby dopełniają ich smak. Na kilogram kapusty daję pół kilograma grochu. Takie zestawienie najbardziej mi odpowiada. Dodaję też znacznie więcej przypraw, tz w większych ilościach. Kiedy wszystkie składniki się przegryzą danie robi się pyszne, a smaki wyraziste. Wspaniałe danie na okres świąteczno-noworoczny, ale trzeba przygotowywać kilka porcji, bo bardzo szybko znika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula

    Ula , 09.12.2020

    Tak. Kapusta dawniej kiszona w beczce, deptana moimi nogami, teraz kupowana w słoiku. Grzyby za to sto procent zbierane i suszone przez co odwazniejszych członków rodziny ( mąż), groch z maminej grządki i dobry sprawdzony przepis, zeby z tego grochu z kapustą i grzybami, wyszło wigilijne danie o niezapomnianym smaku dzieciństwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 09.12.2020

    TAK. To moje ulubione wigilijne danie. Od lat przyrządza je moja Babcia. Jest najlepsza! Jednak czas płynie, sił ubywa i postanowiłam przejąć od Babci to danie. Robiłam dokładnie według Jej wskazówek. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała jakoś unowocześnić, lekko zmodyfikować dania by sprawdzić efekt. Powyższy przepis jest łatwy i obiecuje prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tym bardziej, że w spiżarce znajdują się własnoręcznie zebrane grzyby :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 28.11.2020

    Tak. Przepyszne danie wigilijne, które gości na moim stole co roku. Smak i zapach kapusty w tym dniu jest wyjątkowy, zachwyca aromatem, ponieważ przygotowuję ją z dużą ilością aromatycznych suszonych grzybów i ulubionym grochem. Ten przepis jest bardzo dobry, u mnie wychodzi zawsze super. Dość duża ilość wychodzi, ponieważ zawsze robię z podwójnej porcji i szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 27.11.2020

    Tak. Oj tak obowiązkowo na wigilii musi być kapusta z grzybami, specjalnie do niej grzyby suszę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta z grochem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta wigilijna z grzybami i grochemKapusta wigilijna z grzybami i grochem

Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest prosty w przygotowaniu, a wiele osób twierdzi, że jest też najlepszy, ponieważ wykonuje się go według tradycyjnych, sprawdzonych receptur. Wigilijna kapusta z grzybami to tak naprawdę tylko kilka składników, które połączone ze sobą gwarantują wyśmienity smak i aromat tego dania. Należy je jednak odpowiednio przygotować. Jak powstaje kapusta z grzybami? Przepis nie jest skomplikowany i powinien poradzić sobie z nim mało doświadczony kucharz.
Wigilijna kapusta z grzybami wymaga przygotowania odpowiednio dużego garnka, w którym najpierw podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Następnie dodajemy do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Ważne, żeby przed jej krojeniem, koniecznie przepłukać ją wodą – w ten sposób zniwelujemy zbytnią kwasowość. Następnie dodajemy do dania suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy aż do momentu, w którym wyparuje.

Dla kogo?

Kapusta z grzybami wigilijna jest bardzo oryginalna i intensywna w smaku. Będzie smakować osobom, które lubią tradycyjne potrawy.

Na jaką okazję?

W jakich sytuacjach sprawdzi się kapusta z grochem i grzybami? Przepis babci jest bardzo prosty i idealnie wpisze się w menu wigilijnej kolacji podczas świąt Bożego Narodzenia.

Czy wiesz, że…?

Niezjedzona kapusta wigilijna z grzybami z powodzeniem może wylądować w zamrażarce. Poporcjowana w szczelnie zamknięte słoiki po wyciągnięciu będzie smakowała znakomicie. Niektórzy twierdzą nawet, że zdecydowanie lepiej niż w pierwszej wersji.

Dla urozmaicenia

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem nabierze wyrazu, jeśli doprawimy ją olejem lnianym i majerankiem. W roli przyprawy w przypadku tej potrawy sprawdzi się też ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu.