Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
łatwe
1769 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
150 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
50 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
Krok 2
Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.
Dobra rada:
Wigilijna kapusta z grzybami i grochem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymienione w nazwie dania, należy najpierw odpowiednio przygotować. W odpowiednio dużym garnku podsmaż drobno posiekany czosnek, kostki cebuli i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Następnie dodaj do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Przed jej krojeniem, koniecznie przepłucz ją wodą. Dzięki temu zniwelujesz nadmiar kwasowości. Po krótkim podsmażeniu całości, odpowiednio wszystko dopraw. Sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu. Następnie dodaj suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. Dodaj wodę i gotuj do momentu, w którym odparuje. Gotowe danie dopraw dodatkowo olejem lnianym i majerankiem. Dobrym sposobem na jego serwowanie może okazać się podanie go z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Koniecznie sprawdź nasz sposób na to wigilijne danie i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.