Kapusta wigilijna z grzybami i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

50 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Wigilijna kapusta z grzybami i grochem

6

Opinie o przepisie

  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Pierwszy raz gotowałam kapustę z grochem. wyszła mi naprawdę dobra. Przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 14.12.2020

    TAK. Wigilijna kapusta z grzybami i grochem w mojej wersji jest zdominowana przez kapustę i groch, a grzyby dopełniają ich smak. Na kilogram kapusty daję pół kilograma grochu. Takie zestawienie najbardziej mi odpowiada. Dodaję też znacznie więcej przypraw, tz w większych ilościach. Kiedy wszystkie składniki się przegryzą danie robi się pyszne, a smaki wyraziste. Wspaniałe danie na okres świąteczno-noworoczny, ale trzeba przygotowywać kilka porcji, bo bardzo szybko znika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula

    Ula , 09.12.2020

    Tak. Kapusta dawniej kiszona w beczce, deptana moimi nogami, teraz kupowana w słoiku. Grzyby za to sto procent zbierane i suszone przez co odwazniejszych członków rodziny ( mąż), groch z maminej grządki i dobry sprawdzony przepis, zeby z tego grochu z kapustą i grzybami, wyszło wigilijne danie o niezapomnianym smaku dzieciństwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 09.12.2020

    TAK. To moje ulubione wigilijne danie. Od lat przyrządza je moja Babcia. Jest najlepsza! Jednak czas płynie, sił ubywa i postanowiłam przejąć od Babci to danie. Robiłam dokładnie według Jej wskazówek. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała jakoś unowocześnić, lekko zmodyfikować dania by sprawdzić efekt. Powyższy przepis jest łatwy i obiecuje prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tym bardziej, że w spiżarce znajdują się własnoręcznie zebrane grzyby :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 28.11.2020

    Tak. Przepyszne danie wigilijne, które gości na moim stole co roku. Smak i zapach kapusty w tym dniu jest wyjątkowy, zachwyca aromatem, ponieważ przygotowuję ją z dużą ilością aromatycznych suszonych grzybów i ulubionym grochem. Ten przepis jest bardzo dobry, u mnie wychodzi zawsze super. Dość duża ilość wychodzi, ponieważ zawsze robię z podwójnej porcji i szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 27.11.2020

    Tak. Oj tak obowiązkowo na wigilii musi być kapusta z grzybami, specjalnie do niej grzyby suszę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta wigilijna z grzybami i grochemKapusta wigilijna z grzybami i grochem

Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymienione w nazwie dania, należy najpierw odpowiednio przygotować. W odpowiednio dużym garnku podsmaż drobno posiekany czosnek, kostki cebuli i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Następnie dodaj do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Przed jej krojeniem, koniecznie przepłucz ją wodą. Dzięki temu zniwelujesz nadmiar kwasowości. Po krótkim podsmażeniu całości, odpowiednio wszystko dopraw. Sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu. Następnie dodaj suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. Dodaj wodę i gotuj do momentu, w którym odparuje. Gotowe danie dopraw dodatkowo olejem lnianym i majerankiem. Dobrym sposobem na jego serwowanie może okazać się podanie go z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Koniecznie sprawdź nasz sposób na to wigilijne danie i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.