Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
łatwe
2228 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
150 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
50 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.

Krok 2
Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest prosty w przygotowaniu, a wiele osób twierdzi, że jest też najlepszy, ponieważ wykonuje się go według tradycyjnych, sprawdzonych receptur. Wigilijna kapusta z grzybami to tak naprawdę tylko kilka składników, które połączone ze sobą gwarantują wyśmienity smak i aromat tego dania. Należy je jednak odpowiednio przygotować. Jak powstaje kapusta z grzybami? Przepis nie jest skomplikowany i powinien poradzić sobie z nim mało doświadczony kucharz.
Wigilijna kapusta z grzybami wymaga przygotowania odpowiednio dużego garnka, w którym najpierw podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Następnie dodajemy do warzyw poszatkowaną kiszoną kapustę. Ważne, żeby przed jej krojeniem, koniecznie przepłukać ją wodą – w ten sposób zniwelujemy zbytnią kwasowość. Następnie dodajemy do dania suszone grzyby – najlepiej sprawdzą się leśne, np. borowiki – i groch. W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy aż do momentu, w którym wyparuje.
Dla kogo?
Kapusta z grzybami wigilijna jest bardzo oryginalna i intensywna w smaku. Będzie smakować osobom, które lubią tradycyjne potrawy.
Na jaką okazję?
W jakich sytuacjach sprawdzi się kapusta z grochem i grzybami? Przepis babci jest bardzo prosty i idealnie wpisze się w menu wigilijnej kolacji podczas świąt Bożego Narodzenia.
Czy wiesz, że…?
Niezjedzona kapusta wigilijna z grzybami z powodzeniem może wylądować w zamrażarce. Poporcjowana w szczelnie zamknięte słoiki po wyciągnięciu będzie smakowała znakomicie. Niektórzy twierdzą nawet, że zdecydowanie lepiej niż w pierwszej wersji.
Dla urozmaicenia
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem nabierze wyrazu, jeśli doprawimy ją olejem lnianym i majerankiem. W roli przyprawy w przypadku tej potrawy sprawdzi się też ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach czy zmielony kminek. Ostatni z wymienionych nada daniu szczególnie intensywnego smaku, jeśli bezpośrednio przed umieszczeniem go w garnku zmiażdżysz go w moździerzu.



































