Kapusta zapiekana z żółtym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta zapiekana z żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

150 gramów

10 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w litrze gorącej wody.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kapustę w ćwiartki. Gotuj w bulionie przez około 15 minut, wyjmij z garnka i ostudź.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, jajkami i pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Wysmaruj foremkę margaryną i posyp pozostałą bułką tartą.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 4

Krok 5

W przygotowanej formie ułóż ćwiartki kapusty, posyp je serem wymieszanym z bułką tartą oraz jajkami. Następnie wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut, do momentu, gdy ser się roztopi. Podawaj danie posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 28.10.2019

    pyszna kapusta zapiekana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zapiekana z żółtym seremKapusta zapiekana z żółtym serem

Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternatywa dla surówki czy zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zwłaszcza kotletów czy steków z karkówki. Niewielkie główki włoskiej kapusty ugotuj w aromatycznym drobiowym bulionie. Po kilkunastu minutach wyjmij je ostrożnie i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem oraz posypanego niewielką ilością bułki. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z bułką tartą (może być typu panko, czyli z większymi kawałkami pieczywa), przyprawą czosnkową i żółtym serem. Dzięki temu na kapuście powstanie rumiana i chrupiąca skorupka, a smak warzywa przeniknie wyrazistym sosem. Użyj pikantnego sera, np. cheddara, który podkreśli delikatny smak kapusty. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser roztopi się i zarumieni, a tuż przed podaniem posyp całość szczypiorkiem. Kapusta zapiekana z żółtym serem to świetny sposób na przygotowanie tego warzywa. Zaserwuj ją przy najbliższej okazji.