
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
150 gramów
10 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w litrze gorącej wody.

Krok 2
Pokrój kapustę w ćwiartki. Gotuj w bulionie przez około 15 minut, wyjmij z garnka i ostudź.

Krok 3
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, jajkami i pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 4
Wysmaruj foremkę margaryną i posyp pozostałą bułką tartą.

Krok 5
W przygotowanej formie ułóż ćwiartki kapusty, posyp je serem wymieszanym z bułką tartą oraz jajkami. Następnie wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut, do momentu, gdy ser się roztopi. Podawaj danie posypane posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zapiekana z żółtym serem
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternatywa dla surówki czy zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zwłaszcza kotletów czy steków z karkówki. Niewielkie główki włoskiej kapusty ugotuj w aromatycznym drobiowym bulionie. Po kilkunastu minutach wyjmij je ostrożnie i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem oraz posypanego niewielką ilością bułki. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z bułką tartą (może być typu panko, czyli z większymi kawałkami pieczywa), przyprawą czosnkową i żółtym serem. Dzięki temu na kapuście powstanie rumiana i chrupiąca skorupka, a smak warzywa przeniknie wyrazistym sosem. Użyj pikantnego sera, np. cheddara, który podkreśli delikatny smak kapusty. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser roztopi się i zarumieni, a tuż przed podaniem posyp całość szczypiorkiem. Kapusta zapiekana z żółtym serem to świetny sposób na przygotowanie tego warzywa. Zaserwuj ją przy najbliższej okazji.