Kapusta z grzybami w karnawale przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w karnawale

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .

Krok 2

Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .

Krok 3

Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .

Krok 4

Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej