Kapusta z grzybami w karnawale przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w karnawale

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .

Krok 2

Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .

Krok 3

Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .

Krok 4

Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej