Kapusta z grzybami w karnawale przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w karnawale

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .

Krok 2

Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .

Krok 3

Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .

Krok 4

Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w karnawale   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej