
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
200 gramów
3 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pigwy cienko obierz, wyrzuć gniazda nasienne pokrój w plasterki, włóż do rondla, zalej winem.
Krok 2
Dodaj miód, goździki i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Krok 3
Goździki i listek wyjmij, a w rondlu stop smalec, włóż lekko odciśniętą posiekaną kapustę.
Krok 4
Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 40 minut, pod koniec dopraw pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej