Wegańskie naleśniki bez jajek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

0.33 szklanki

1.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera połączyć wszystkie dodatki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną, otręby, mleko, olej i miód.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 20 minut na bok.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie ciasto wylewaj małymi porcjami na posmarowaną tłuszczem patelnię teflonową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim aby nieco zaparowały i zrobiły się bardziej elastyczne. Gotowe naleśniki podawaj z dowolnym farszem.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mąkę gryczaną możesz z powodzeniem zastąpić mąką jaglaną z zielonego groszku lub mąką z ciecierzycy.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie naleśniki bez jajekWegańskie naleśniki bez jajek

Zdecydowałeś się nieco odmienić swój sposób odżywiania, ale brakuje Ci klasycznych, lubianych wcześniej potraw? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki bez jajek, na bazie mąki gryczanej, otrębów i napoju ryżowego to coś dla Ciebie. Wypróbuj ten przepis już dziś – nie ma na co czekać!

Dla kogo?

Wegańskie naleśniki bez jajek to coś dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego – ale nie tylko dla nich! Takiej wersji naleśników może spróbować każdy.

Na jaką okazję?

Przygotowane wręcz w ekspresowym tempie, a w dodatku wegańskie naleśniki bez jajek to świetny przykład posiłku łatwego do zapakowania i zabrania ze sobą w plener – na spacer po lesie czy górską wędrówkę.

Czy wiesz, że?

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, a w ich skład wchodzi w głównej mierze warstwa owocowo-nasienna, czyli zewnętrzna ziarna.

Dla urozmaicenia

Zamiast napoju ryżowego możesz użyć również nieco delikatniejszego napoju kokosowego; mąkę gryczaną natomiast godnie zastąpi ryżowa.