
Składniki
1 szklanka
2 łyżki
0.33 szklanki
1.75 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kielichu miksera połączyć wszystkie dodatki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną, otręby, mleko, olej i cukier.

Krok 2
Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 20 minut na bok.

Krok 3
Po tym czasie ciasto wylewaj małymi porcjami na posmarowaną tłuszczem patelnię teflonową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim aby nieco zaparowały i zrobiły się bardziej elastyczne. Gotowe naleśniki podawaj z dowolnym farszem.


Dobra rada:
Mąkę gryczaną możesz z powodzeniem zastąpić mąką jaglaną z zielonego groszku lub mąką z ciecierzycy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie naleśniki bez jajek
Zdecydowałeś się nieco odmienić swój sposób odżywiania, ale brakuje Ci klasycznych, lubianych wcześniej potraw? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki bez jajek, na bazie mąki gryczanej, otrębów i napoju ryżowego to coś dla Ciebie. Wypróbuj ten przepis już dziś – nie ma na co czekać!
Dla kogo?
Wegańskie naleśniki bez jajek to coś dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego – ale nie tylko dla nich! Takiej wersji naleśników może spróbować każdy.
Na jaką okazję?
Przygotowane wręcz w ekspresowym tempie, a w dodatku wegańskie naleśniki bez jajek to świetny przykład posiłku łatwego do zapakowania i zabrania ze sobą w plener – na spacer po lesie czy górską wędrówkę.
Czy wiesz, że?
Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, a w ich skład wchodzi w głównej mierze warstwa owocowo-nasienna, czyli zewnętrzna ziarna.
Dla urozmaicenia
Zamiast napoju ryżowego możesz użyć również nieco delikatniejszego napoju kokosowego; mąkę gryczaną natomiast godnie zastąpi ryżowa.