Wegańskie naleśniki bez jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie naleśniki bez jajek

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

0.33 szklanki

1.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera połączyć wszystkie dodatki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną, otręby, mleko, olej i cukier.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 20 minut na bok.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie ciasto wylewaj małymi porcjami na posmarowaną tłuszczem patelnię teflonową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim aby nieco zaparowały i zrobiły się bardziej elastyczne. Gotowe naleśniki podawaj z dowolnym farszem.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mąkę gryczaną możesz z powodzeniem zastąpić mąką jaglaną z zielonego groszku lub mąką z ciecierzycy.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Apetyczne. Jak dla mnie genialny deser - uwielbiam takie potrawy - klasyka w nowatorskiej odsłonie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie naleśniki bez jajekWegańskie naleśniki bez jajek

Zdecydowałeś się nieco odmienić swój sposób odżywiania, ale brakuje Ci klasycznych, lubianych wcześniej potraw? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki bez jajek, na bazie mąki gryczanej, otrębów i napoju ryżowego to coś dla Ciebie. Wypróbuj ten przepis już dziś – nie ma na co czekać!

Dla kogo?

Wegańskie naleśniki bez jajek to coś dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego – ale nie tylko dla nich! Takiej wersji naleśników może spróbować każdy.

Na jaką okazję?

Przygotowane wręcz w ekspresowym tempie, a w dodatku wegańskie naleśniki bez jajek to świetny przykład posiłku łatwego do zapakowania i zabrania ze sobą w plener – na spacer po lesie czy górską wędrówkę.

Czy wiesz, że?

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, a w ich skład wchodzi w głównej mierze warstwa owocowo-nasienna, czyli zewnętrzna ziarna.

Dla urozmaicenia

Zamiast napoju ryżowego możesz użyć również nieco delikatniejszego napoju kokosowego; mąkę gryczaną natomiast godnie zastąpi ryżowa.