Naleśniki z mąki ziemniaczanej bez jajek - przepis | Przepisy.pl pixel

Wegańskie naleśniki bez jajek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

0.33 szklanki

1.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera połączyć wszystkie dodatki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną, otręby, mleko, olej i cukier.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 20 minut na bok.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie ciasto wylewaj małymi porcjami na posmarowaną tłuszczem patelnię teflonową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim aby nieco zaparowały i zrobiły się bardziej elastyczne. Gotowe naleśniki podawaj z dowolnym farszem.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mąkę gryczaną możesz z powodzeniem zastąpić mąką jaglaną z zielonego groszku lub mąką z ciecierzycy.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Apetyczne. Jak dla mnie genialny deser - uwielbiam takie potrawy - klasyka w nowatorskiej odsłonie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie naleśniki bez jajekWegańskie naleśniki bez jajek

Zdecydowałeś się nieco odmienić swój sposób odżywiania, ale brakuje Ci klasycznych, lubianych wcześniej potraw? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki bez jajek, na bazie mąki gryczanej, otrębów i napoju ryżowego to coś dla Ciebie. Wypróbuj ten przepis już dziś – nie ma na co czekać!

Dla kogo?

Wegańskie naleśniki bez jajek to coś dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego – ale nie tylko dla nich! Takiej wersji naleśników może spróbować każdy.

Na jaką okazję?

Przygotowane wręcz w ekspresowym tempie, a w dodatku wegańskie naleśniki bez jajek to świetny przykład posiłku łatwego do zapakowania i zabrania ze sobą w plener – na spacer po lesie czy górską wędrówkę.

Czy wiesz, że?

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, a w ich skład wchodzi w głównej mierze warstwa owocowo-nasienna, czyli zewnętrzna ziarna.

Dla urozmaicenia

Zamiast napoju ryżowego możesz użyć również nieco delikatniejszego napoju kokosowego; mąkę gryczaną natomiast godnie zastąpi ryżowa.