Naleśniki z mąki ziemniaczanej bez jajek - przepis | Przepisy.pl pixel

Wegańskie naleśniki bez jajek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

0.33 szklanki

1.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera połączyć wszystkie dodatki: mąkę gryczaną, ziemniaczaną, otręby, mleko, olej i cukier.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 20 minut na bok.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie ciasto wylewaj małymi porcjami na posmarowaną tłuszczem patelnię teflonową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Układaj jeden na drugim aby nieco zaparowały i zrobiły się bardziej elastyczne. Gotowe naleśniki podawaj z dowolnym farszem.

Wegańskie naleśniki bez jajek - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mąkę gryczaną możesz z powodzeniem zastąpić mąką jaglaną z zielonego groszku lub mąką z ciecierzycy.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Apetyczne. Jak dla mnie genialny deser - uwielbiam takie potrawy - klasyka w nowatorskiej odsłonie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie naleśniki bez jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie naleśniki bez jajekWegańskie naleśniki bez jajek

Zdecydowałeś się nieco odmienić swój sposób odżywiania, ale brakuje Ci klasycznych, lubianych wcześniej potraw? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki bez jajek, na bazie mąki gryczanej, otrębów i napoju ryżowego to coś dla Ciebie. Wypróbuj ten przepis już dziś – nie ma na co czekać!

Dla kogo?

Wegańskie naleśniki bez jajek to coś dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego – ale nie tylko dla nich! Takiej wersji naleśników może spróbować każdy.

Na jaką okazję?

Przygotowane wręcz w ekspresowym tempie, a w dodatku wegańskie naleśniki bez jajek to świetny przykład posiłku łatwego do zapakowania i zabrania ze sobą w plener – na spacer po lesie czy górską wędrówkę.

Czy wiesz, że?

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, a w ich skład wchodzi w głównej mierze warstwa owocowo-nasienna, czyli zewnętrzna ziarna.

Dla urozmaicenia

Zamiast napoju ryżowego możesz użyć również nieco delikatniejszego napoju kokosowego; mąkę gryczaną natomiast godnie zastąpi ryżowa.