Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
150 gramów
4 łyżki
150 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
50 mililitrów
10 plastrów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł dzielimy na różyczki (odcinamy łodygę), płuczemy pod zimną wodą i gotujemy na parze. Dzięki temu brokuł zachowa swój żywy zielony kolor. Do gotowania na parze możemy użyć specjalnego sitka lub wkładki do garnka; gotowanie brokułu zajmie około 10 minut.

Krok 2
Ugotowane brokuły wkładamy do kielicha blendera razem z orzechami, natką pietruszki, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Wlewamy również 50 ml wody (na początek) i dokładnie miksujemy (można zostawić w pesto grubsze kawałeczki warzyw lub orzechów). Jeśli pesto będzie za gęste dolewamy kilka łyżek wody (pamiętajmy jednak, że pasta kanapkowa powinna mieć gęstszą konsystencję, niż pesto do makaronu).

Krok 3
Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki. Przygotowujemy kawałki żytniego pieczywa, które grubo smarujemy pastą. Na wierzch każdej kromki kładziemy łyżeczkę majonezu. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidora i posypujemy nimi kanapki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































