Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

4 łyżki

150 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

50 mililitrów

10 plastrów

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki (odcinamy łodygę), płuczemy pod zimną wodą i gotujemy na parze. Dzięki temu brokuł zachowa swój żywy zielony kolor. Do gotowania na parze możemy użyć specjalnego sitka lub wkładki do garnka; gotowanie brokułu zajmie około 10 minut.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Ugotowane brokuły wkładamy do kielicha blendera razem z orzechami, natką pietruszki, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Wlewamy również 50 ml wody (na początek) i dokładnie miksujemy (można zostawić w pesto grubsze kawałeczki warzyw lub orzechów). Jeśli pesto będzie za gęste dolewamy kilka łyżek wody (pamiętajmy jednak, że pasta kanapkowa powinna mieć gęstszą konsystencję, niż pesto do makaronu).

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki. Przygotowujemy kawałki żytniego pieczywa, które grubo smarujemy pastą. Na wierzch każdej kromki kładziemy łyżeczkę majonezu. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidora i posypujemy nimi kanapki.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej