Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
150 gramów
4 łyżki
150 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
50 mililitrów
10 plastrów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł dzielimy na różyczki (odcinamy łodygę), płuczemy pod zimną wodą i gotujemy na parze. Dzięki temu brokuł zachowa swój żywy zielony kolor. Do gotowania na parze możemy użyć specjalnego sitka lub wkładki do garnka; gotowanie brokułu zajmie około 10 minut.

Krok 2
Ugotowane brokuły wkładamy do kielicha blendera razem z orzechami, natką pietruszki, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Wlewamy również 50 ml wody (na początek) i dokładnie miksujemy (można zostawić w pesto grubsze kawałeczki warzyw lub orzechów). Jeśli pesto będzie za gęste dolewamy kilka łyżek wody (pamiętajmy jednak, że pasta kanapkowa powinna mieć gęstszą konsystencję, niż pesto do makaronu).

Krok 3
Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki. Przygotowujemy kawałki żytniego pieczywa, które grubo smarujemy pastą. Na wierzch każdej kromki kładziemy łyżeczkę majonezu. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidora i posypujemy nimi kanapki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej