Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

4 łyżki

150 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

50 mililitrów

10 plastrów

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki (odcinamy łodygę), płuczemy pod zimną wodą i gotujemy na parze. Dzięki temu brokuł zachowa swój żywy zielony kolor. Do gotowania na parze możemy użyć specjalnego sitka lub wkładki do garnka; gotowanie brokułu zajmie około 10 minut.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Ugotowane brokuły wkładamy do kielicha blendera razem z orzechami, natką pietruszki, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Wlewamy również 50 ml wody (na początek) i dokładnie miksujemy (można zostawić w pesto grubsze kawałeczki warzyw lub orzechów). Jeśli pesto będzie za gęste dolewamy kilka łyżek wody (pamiętajmy jednak, że pasta kanapkowa powinna mieć gęstszą konsystencję, niż pesto do makaronu).

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki. Przygotowujemy kawałki żytniego pieczywa, które grubo smarujemy pastą. Na wierzch każdej kromki kładziemy łyżeczkę majonezu. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidora i posypujemy nimi kanapki.

Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapeczki z brokułowym pesto z orzechami nerkowca i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej