Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem

Autor: Kinga Nożyńska

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

350 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 gram

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietki przeciąć na pół. Wydrąży środek.

Krok 2

Pieczarki umyć i pokroić. Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Krok 3

Kurczaka zamarynować najlepiej dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem łyżki oliwy. Podsmażyć na rozgrzanej patelni. Wymieszać z pieczarkami i wszystko razem doprawić do smaku.

Krok 4

Farsz wyłożyć na bagietki. Posypać tartym serem mozzarella i zapiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

15

Opinie o przepisie

  • Adrian

    Adrian , 30.06.2021

    TAK*. Dodaje prazona cebulke i sos Tysiaca wysp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Często robimy latem zapiekanki, kojarzą nam się właśnie z wakacjami. Ja uwielbiam takie bez kurczaka, ale za to z duża ilością warzyw. Na upieczone już zapiekanki kładę surowe warzywa pokrojone w półplasterki - ogórek świeży i kiszony, pomidor, paprykę, trochę poszatkowanej surowej kapusty, posypuję prażoną cebulką. Są pyszne i mogę przemycić więcej warzyw do posiłku. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 27.06.2021

    TAK. Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem smakowały doskonale, wcześniej nie robiłam zapiekanek z kurczakiem i muszę przyznać, że to połączenie jest super. Do moich zapiekanek dodałam jeszcze kukurydzę, a kurczaka zamarynowałam w przyprawie czosnkowej grubo mielonej Knorr. Gotowe zapiekanki polałam ketchupem i posypałam szczypiorkiem. To były wybitnie dobre zapiekanki, połączenie smaków jak najbardziej się sprawdziło. Zobaczcie jak wyglądały moje zapiekanki, dołączam zdjęcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Maxym

    Agnieszka Maxym , 27.06.2021

    Uwielbiam zapiekanki, dlatego do tradycyjnej zapiekanki wprowadził troszkę urozmaicenia. Robię ziołowe pesto ( najlepsze dla mnie jest z bazylii) którym smaruje bułkę, a następnie układam składniki jak w przepisie. Polecam rewelacja. Często też zamiast pesto używam salsy paprykowej domowej roboty. POlecam Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja

    Patrycja , 26.06.2021

    TAK, polecam kurczaka zrobić w sosie sojowym, uwielbiam to połączenie,świetny ma wtedy smak i zmieniamy odrazu zapiekankę. To jest jedna opcja a druga, lubię też kurczaka w sosie bbq. Polewam wtedy zapiekankę własnym sosem czosnkowym. Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Zapiekanka to, obok gofra, sztandarowy posiłek latem. To ona często rządzi wakacyjnym światem. U mnie kapary na wierzchu zapiekanki lądują, kochani, a bez drobno posiekanego koperku i /lub natki pietruszki - zapiekanka byłaby „do bani”… :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Uuuuwielbiam te zapiekanki. Pochodzę z miejscowości,która słynie z "bułek z pieczarkami " ale te zapiekanki są wspaniałą alternatywą dla bułek ! Goszczą one u mnie często na obiad w towarzystwie np czerwonego barszczu- super pasują. Niekiedy zamiast kurczaka dodaję pyszną dwójką szynkę i również świetnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! U mnie na takiej zapiekance, to sera do woli!!! Mąż preferuje gdy jest trochę GORGONZOLI !!! Wówczas podkręcony jest zapiekanki smak, My ją preferujemy najczęściej właśnie tak :) Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Na bagietkę kładę również plasterki pomiora, który sprawia, że nie są one za suche po upieczeniu i nie zapychają. Zamiast pieczarek polecam borowiki.. Mm smak o niebo lepszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 14.06.2021

    U mnie na takiej zapiekance, to sera do woli!!! Mąż preferuje gdy jest trochę GORGONZOLI !!! Wówczas podkręcony jest zapiekanki smak, My ją preferujemy najczęściej właśnie tak :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 11.06.2021

    TAK. Zapiekankę od przepisy.pl dziś wam podam - ale w innym wydaniu Zamiast kurczaka w boczniakowym przebraniu Ukroimy cebuli – czerwona, nie biała Żeby zapieksa kolorów nabrała I kukurydzą posypmy, nigdy jej mało Bogatszy bukiet smaków będzie danie miało No i na wierzchu sypniemy rukoli Tylko z łakomstwa niech was brzuch nie rozboli Na MAXA wam zasmakuje Kto wątpi? Niech zaraz spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 08.06.2021

    TAK. moja modyfikacja tego przepisu jest trochę nietypowa, ponieważ niestety nie mogę jeść pieczywa, bagietkę zastępuję ..... cukinią ;) i oczywiście dodaję do niej te wszystkie przepyszne dodatki wymienione w tym oto przepisie, a żeby moja zapiekanka byla równie chrupiąca jak ta na bagietce dodaję prażoną cebulkę... i całość dekoruję pięknie prezentującą się roszpunką. Pysznie ,zdrowo i kolorowo. ummmmm pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Do zapiekanek kukurydzę bym dodała, aby ich smak ożywiała, Złoto Ameryki to pyszne warzywo, Chrupiącej zapiekanki silne ogniwo, Koniecznie po wierzchu oregano bym posypała, I pysznym smakiem zapiekanki się rozkoszowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 06.06.2021

    TAK. Zapiekankę od przepisy.pl dziś wam podam - ale w innym wydaniu Zamiast kurczaka w boczniakowym przebraniu Ukroimy cebuli – czerwona, nie biała Żeby zapieksa kolorów nabrała I kukurydzą posyp, nigdy jej mało Bogatszy bukiet smaków będzie danie miało No i na wierzchu sypniemy rukoli Tylko z łakomstwa niech brzuch was nie rozboli Na MAXA wam zasmakuje Kto wątpi? Niech zaraz spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Zapiekanki z wakacjami mi się kojarzą, bo na wczasach je jadałam i urokami pięknych chwil się napawałam. Przepis zdecydowanie mi odpowiada, jednak trochę go zmodyfikuję, ja apetyt już teraz czuję. Do cebuli i pieczarek dodam trochę oliwek, papryki - już widzę apetyt mojej rodziny i te zachwytu okrzyki! Zamiast mozzarelli serka wiejskiego dam, gdyż o linię przed wakacjami dbam. Bagietkę też sama upiekę na mące razowej - będzie troszkę zdrowiej! Fileta z piersi z kurczaka uwielbiam, więc on pojawić się musi obowiązkowo - będzie pysznie i zdrowo! MNIAM, MNIAM...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej