Świąteczne choinki z serem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne choinki z serem i szynką

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

6 plastrów

3 łyżki

1 gram

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozłożyć ciasto francuskie i posmarować ketchupem.

Krok 2

Na cieście rozłożyć plasterki sera, a następnie szynki.

Krok 3

Całość posypać ziołami włoskimi. Ciasto pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na około 1,5 cm paski.

Krok 4

Zwijać paski na kształt choinek i nadziewać na wykałaczki.

Krok 5

Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Po ostygnięciu udekorować sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne choinki z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej