Buraczane roladki z kozim serem i orzechami
łatwe
214 osób zapisało

Składniki
ciasto:
125 mililitrów
3 sztuki
125 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
60 mililitrów
nadzienie:
200 gramów
75 gramów
1 sztuka
75 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj jaja, olej, mleko i sok z buraka. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę Knorr i połącz wszystko tak aby powstało klasyczne ciasto do naleśników. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie dodaj więcej płatków owsianych.
Krok 2
Na patelni naleśnikowej smaż cienkie naleśniki z obu stron i odkładaj na bok aż do wyczerpania ciasta.
Krok 3
Teraz przygotuj nadzienie. Posiekaj orzechy. W misce wymieszaj ser kozi ze śmietaną, przyprawą Knorr oraz orzechami. Możesz odłożyć kilka do dekoracji dania.
Krok 4
Rukiew wodną umyj i osusz.
Krok 5
Naleśniki posmaruj serkiem, połóż liście rukwi wodnej i zwijaj jak ślimaczki. Gotowe roladki odłóż do lodówki na 1h, następnie pokrój w mniejsze kawałki i podawaj posypane orzechami i listkami rukwi wodnej.

Dobra rada:
Do roladek możesz dodać więcej warzyw, np. szpinak, rukolę lub botwinkę. Możesz je skropić dodatkowo dobrą oliwą oraz octem. Jeśli nie chcesz rolować możesz ułożyć wszystkie składniki na wierzchu naleśnika. Smak sera koziego możesz wzbogacić tartym chrzanem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami
W życiu każdego kucharza przychodzi taki moment, gdy potrzeba inspiracji na naprawdę zjawiskowe danie. Przez codzienne przygotowywanie posiłków łatwo jest popaść w kulinarną rutynę. Dobrze jest zatem od czasu do czasu zorganizować przyjęcie lub wyjątkową kolację dla drugiej połówki, by oderwać się od spowszedniałych receptur. Buraczane roladki z kozim serem i orzechami okażą się finezyjnym asem z rękawa.
Dla kogo?
Roladki z buraków z serem i orzechami będą w sam raz, gdy macie ochotę na wykwintną przystawkę, która jednak nie wymaga specjalistycznej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia.
Na jaką okazję?
Barwne danie zawiera tak niebanalne składniki jak kozi ser i rukiew wodna. Przepisem na buraczane roladki uświetnicie najbardziej eleganckie kolacje i bankiety.
Czy wiesz, że?
Wspomniana rukiew wodna należy do rodziny roślin kapustowatych. Jest bliską kuzynką gorczycy. Za jej ojczyznę uznawane są tereny Eurazji.
Dla urozmaicenia:
Roladki z buraków będą smakować równie dobrze z dodatkiem orzechów nerkowca lub pekan. Do sera koziego znakomicie pasują swojskie orzechy laskowe.