Buraczane roladki z kozim serem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczane roladki z kozim serem i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 mililitrów

3 sztuki

125 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

60 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

75 gramów

1 sztuka

75 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj jaja, olej, mleko i sok z buraka. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę Knorr i połącz wszystko tak aby powstało klasyczne ciasto do naleśników. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie dodaj więcej płatków owsianych.

Krok 2

Na patelni naleśnikowej smaż cienkie naleśniki z obu stron i odkładaj na bok aż do wyczerpania ciasta.

Krok 3

Teraz przygotuj nadzienie. Posiekaj orzechy. W misce wymieszaj ser kozi ze śmietaną, przyprawą Knorr oraz orzechami. Możesz odłożyć kilka do dekoracji dania.

Krok 4

Rukiew wodną umyj i osusz.

Krok 5

Naleśniki posmaruj serkiem, połóż liście rukwi wodnej i zwijaj jak ślimaczki. Gotowe roladki odłóż do lodówki na 1h, następnie pokrój w mniejsze kawałki i podawaj posypane orzechami i listkami rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do roladek możesz dodać więcej warzyw, np. szpinak, rukolę lub botwinkę. Możesz je skropić dodatkowo dobrą oliwą oraz octem. Jeśli nie chcesz rolować możesz ułożyć wszystkie składniki na wierzchu naleśnika. Smak sera koziego możesz wzbogacić tartym chrzanem.

1

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 13.12.2020

    TAK. Jak zachwycić gości? Wystarczy przygotować buraczane roladki z kozim serem i orzechami. Roladki wyglądają apetycznie, zachwycają smakiem i co dla mnie bardzo ważne - bardzo łatwo się je przygotowuje i dodatkowo szybko. Lubię zarówno nadzienie, jak i ciasto. Muszę przyznać, że roladki szybko znikają ze świątecznego stołu, to znaczy, że smakują nie tylko mi, ale również gościom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczane roladki z kozim serem i orzechamiBuraczane roladki z kozim serem i orzechami

W życiu każdego kucharza przychodzi taki moment, gdy potrzeba inspiracji na naprawdę zjawiskowe danie. Przez codzienne przygotowywanie posiłków łatwo jest popaść w kulinarną rutynę. Dobrze jest zatem od czasu do czasu zorganizować przyjęcie lub wyjątkową kolację dla drugiej połówki, by oderwać się od spowszedniałych receptur. Buraczane roladki z kozim serem i orzechami okażą się finezyjnym asem z rękawa.

Dla kogo?

Roladki z buraków z serem i orzechami będą w sam raz, gdy macie ochotę na wykwintną przystawkę, która jednak nie wymaga specjalistycznej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia.

Na jaką okazję?

Barwne danie zawiera tak niebanalne składniki jak kozi ser i rukiew wodna. Przepisem na buraczane roladki uświetnicie najbardziej eleganckie kolacje i bankiety.

Czy wiesz, że?

Wspomniana rukiew wodna należy do rodziny roślin kapustowatych. Jest bliską kuzynką gorczycy. Za jej ojczyznę uznawane są tereny Eurazji.

Dla urozmaicenia:

Roladki z buraków będą smakować równie dobrze z dodatkiem orzechów nerkowca lub pekan. Do sera koziego znakomicie pasują swojskie orzechy laskowe.