Placki z kaszy jęczmiennej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z kaszy jęczmiennej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

53

heart
285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku nastaw około litr wody. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 2

Krok 3

Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do placków idealnie pasuje dip czosnkowy. Przygotuj go mieszając Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z 200 ml jogurtu lub śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kaszy jęczmiennejPlacki z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując się poniższym przepisem, przygotujesz z niej także wyśmienite placki. Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości, stosując instrukcję z opakowania. Odcedź ją, i gdy będzie jeszcze gorąca, dodaj esencję do duszonych warzyw, dzięki której kasza nabierze wyrazistego smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię, cebulę natomiast drobno posiekaj. Pokrój w kostkę wędzony boczek i podsmaż go na patelni, aby powstały chrupiące skwarki. Wszystkie te składniki dodaj do przestudzonej kaszy. Wbij do niej także jajko i wsyp trochę mąki, aby masa miała na tyle spójną konsystencję, żeby dało się z niej smażyć placki. Do przyprawienia wykorzystaj szczyptę suszonego majeranku i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obu stron do momentu, aż placki zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem dipu czosnkowego lub ziołowego, które przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdź, jak smakują placki z kaszy jęczmiennej.