Placki z kaszy jęczmiennej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

238 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku nastaw około litr wody. Dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 2

Krok 3

Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do placków idealnie pasuje dip czosnkowy. Przygotuj go mieszając Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z 200 ml jogurtu lub śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsiki z pieczarkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kaszy jęczmiennejPlacki z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując się poniższym przepisem, przygotujesz z niej także wyśmienite placki. Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości, stosując instrukcję z opakowania. Odcedź ją, i gdy będzie jeszcze gorąca, dodaj esencję do duszonych warzyw, dzięki której kasza nabierze wyrazistego smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię, cebulę natomiast drobno posiekaj. Pokrój w kostkę wędzony boczek i podsmaż go na patelni, aby powstały chrupiące skwarki. Wszystkie te składniki dodaj do przestudzonej kaszy. Wbij do niej także jajko i wsyp trochę mąki, aby masa miała na tyle spójną konsystencję, żeby dało się z niej smażyć placki. Do przyprawienia wykorzystaj szczyptę suszonego majeranku i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obu stron do momentu, aż placki zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem dipu czosnkowego lub ziołowego, które przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdź, jak smakują placki z kaszy jęczmiennej.