Placki z kaszy jęczmiennej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki z kaszy jęczmiennej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

245 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku nastaw około litr wody. Dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 2

Krok 3

Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.

Placki z kaszy jęczmiennej - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do placków idealnie pasuje dip czosnkowy. Przygotuj go mieszając Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z 200 ml jogurtu lub śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kaszy jęczmiennej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kaszy jęczmiennejPlacki z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując się poniższym przepisem, przygotujesz z niej także wyśmienite placki. Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości, stosując instrukcję z opakowania. Odcedź ją, i gdy będzie jeszcze gorąca, dodaj esencję do duszonych warzyw, dzięki której kasza nabierze wyrazistego smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię, cebulę natomiast drobno posiekaj. Pokrój w kostkę wędzony boczek i podsmaż go na patelni, aby powstały chrupiące skwarki. Wszystkie te składniki dodaj do przestudzonej kaszy. Wbij do niej także jajko i wsyp trochę mąki, aby masa miała na tyle spójną konsystencję, żeby dało się z niej smażyć placki. Do przyprawienia wykorzystaj szczyptę suszonego majeranku i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obu stron do momentu, aż placki zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem dipu czosnkowego lub ziołowego, które przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdź, jak smakują placki z kaszy jęczmiennej.