
Składniki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku nastaw około litr wody. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.

Krok 3
Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.


Dobra rada:
Do placków idealnie pasuje dip czosnkowy. Przygotuj go mieszając Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z 200 ml jogurtu lub śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując się poniższym przepisem, przygotujesz z niej także wyśmienite placki. Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości, stosując instrukcję z opakowania. Odcedź ją, i gdy będzie jeszcze gorąca, dodaj esencję do duszonych warzyw, dzięki której kasza nabierze wyrazistego smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię, cebulę natomiast drobno posiekaj. Pokrój w kostkę wędzony boczek i podsmaż go na patelni, aby powstały chrupiące skwarki. Wszystkie te składniki dodaj do przestudzonej kaszy. Wbij do niej także jajko i wsyp trochę mąki, aby masa miała na tyle spójną konsystencję, żeby dało się z niej smażyć placki. Do przyprawienia wykorzystaj szczyptę suszonego majeranku i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obu stron do momentu, aż placki zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem dipu czosnkowego lub ziołowego, które przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdź, jak smakują placki z kaszy jęczmiennej.


































