
Składniki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku nastaw około litr wody. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.

Krok 3
Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.


Dobra rada:
Do placków idealnie pasuje dip czosnkowy. Przygotuj go mieszając Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z 200 ml jogurtu lub śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik zupy lub dodatek do gulaszu – inspirując się poniższym przepisem, przygotujesz z niej także wyśmienite placki. Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości, stosując instrukcję z opakowania. Odcedź ją, i gdy będzie jeszcze gorąca, dodaj esencję do duszonych warzyw, dzięki której kasza nabierze wyrazistego smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię, cebulę natomiast drobno posiekaj. Pokrój w kostkę wędzony boczek i podsmaż go na patelni, aby powstały chrupiące skwarki. Wszystkie te składniki dodaj do przestudzonej kaszy. Wbij do niej także jajko i wsyp trochę mąki, aby masa miała na tyle spójną konsystencję, żeby dało się z niej smażyć placki. Do przyprawienia wykorzystaj szczyptę suszonego majeranku i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obu stron do momentu, aż placki zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem dipu czosnkowego lub ziołowego, które przyrządzisz na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdź, jak smakują placki z kaszy jęczmiennej.


































