
Składniki
1 sztuka
100 gramów
3 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
12 sztuk
1 szklanka
1 litr
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
150 gramów
250 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z królika i chorizo podsmaż na patelni, po czym odstaw na bok.
Krok 2
Wrzuć cebulę, selera i czosnek i smaż przez 3 minuty.
Krok 3
Dodaj podsmażonego królika, chorizo i raki. Posyp po wierzchu ryżem.
Krok 4
Szafran wrzuć do białego wina i mocz przez 15 minut.
Krok 5
Wlej wino z szafranem na patelnię, podgrzewaj do czasu, gdy wyparuje.
Krok 6
Wlej bulion z kurczaka i potrząsaj patelnią, by składniki się oddzieliły. Dodaj bób i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 7
Tuż przed końcem gotowania dodaj pomidory koktajlowe. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej