
Składniki
1 sztuka
100 gramów
3 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
12 sztuk
1 szklanka
1 litr
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
150 gramów
250 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z królika i chorizo podsmaż na patelni, po czym odstaw na bok.
Krok 2
Wrzuć cebulę, selera i czosnek i smaż przez 3 minuty.
Krok 3
Dodaj podsmażonego królika, chorizo i raki. Posyp po wierzchu ryżem.
Krok 4
Szafran wrzuć do białego wina i mocz przez 15 minut.
Krok 5
Wlej wino z szafranem na patelnię, podgrzewaj do czasu, gdy wyparuje.
Krok 6
Wlej bulion z kurczaka i potrząsaj patelnią, by składniki się oddzieliły. Dodaj bób i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 7
Tuż przed końcem gotowania dodaj pomidory koktajlowe. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej