Paella – co to jest? Z jakiego kraju pochodzi?
Czym jest paella? Co to takiego i jak powstaje? W jaki sposób serwuje się paellę, czyli popularne danie z Katalonii? Ta jednogarnkowa potrawa jest przygotowywana w tak wielu wersjach, że każdy znajdzie przepis zgodny ze swoim gustem.
Paella – co to jest za potrawa?
Z jakiego kraju pochodzi paella? Co to jest za danie? Paella to specjał o hiszpańskim rodowodzie bazujący na ryżu i wzbogacony różnymi dodatkami. Paella jest uznawana za jedno z narodowych hiszpańskich dań. Baza potrawy to średnio- lub krótkoziarnisty ryż, najpierw podsmażany, a później gotowany w bulionie lub w wodzie z dodatkiem szafranu, który nadaje mu żółtego zabarwienia. Hiszpańska paella w zależności od regionu może być przygotowywana z drobiem, kiełbasą chorizo, warzywami, dodatkiem ryb lub owoców morza, a czasami też doprawiana winem. Do przygotowania paelli nie powinno się używać długoziarnistego ryżu, bo nie chłonie on wystarczająco zapachu i soków. Ryż nie może być też zbyt rozgotowany – najlepszy jest taki w wersji al dente.
Co to jest paella hiszpańska?
Paella to danie jednogarnkowe przypominające risotto, ale nazwa tej potrawy odnosi się też do naczynia, w którym jest przygotowywane. Słowo „paella” wywodzi się od słowa „patella” oznaczającego płaskie naczynie z uchwytem lub dwoma uchwytami. Paellę zwykle podaje się w patelni, w której była przyrządzana.
Wiecie już, co to jest paella, ale warto znać też tajniki podawania tej potrawy. Paellę możecie serwować na obiad lub na kolację. Danie może być podawane też na imprezach lub traktowane jako danie do pracy.
Komentarze (0)