Lubię smak kremowych, okrągłych ziaren ryżu we włoskim risotto, oraz delikatnie słodko-kwaśny ryż do sushi. Moim faworytem jest jednak pochodzący z Indii ryż basmati.
Zapraszam do lektury drugiego przewodnika po ryżu (z przepisami!)
a ziarenka ściśle do siebie przylegają, zachowując jednak pierwotny kształt. Ceniony jest w kuchni japońskiej (ryż do sushi) hiszpańskiej (wspaniała paella) czy włoskiej (risotta). W sklepach najczęściej kupicie pochodzący z Włoch ryż odmiany arborio. Można go użyć do wspomnianej wcześniej paelli.
http://www.przepisy.pl/przepis/paella-z-kurczakiem
http://www.przepisy.pl/przepis/risotto-z-groszkiem-i-serem
https://www.przepisy.pl/przepis/smazony-ryz-z-groszkiem
http://www.przepisy.pl/przepis/tajski-przysmak-z-kurczaka
Zachęcam zatem do próbowania. Naprawdę ryż ryżowi nierówny, każdy rodzaj ma inny smak i właściwości.
Komentarze (0)