Pilaw to  dobry pomysł na smaczne jednogarnkowe danie, przygotowane z ryżu, warzyw i mięsa. Do pilawu wybieram zazwyczaj ryż długoziarnisty a wszystkie składniki gotuję od początku razem. W przeciwieństwie do włoskiego risotto ryż powinien być ugotowany na sypko. Chciałbym polecić Wam jeden z moich ulubionych przepisów na wersję pilawu uzbeckiego, z jagnięciną i kminem. Smakuje wyśmienicie i fantastycznie pachnie. Zaproście przyjaciół i czekajcie na słowa uznania.

Jak przygotować ten pilaw?

Pilaw Piotra Murawskiego

W dużym garnku (jak największym) smażymy pokrojone w drobną kostkę mięso jagnięce lub baranie - to ono decyduje o charakterze całej potrawy. Razem z mięsem smażymy warzywa: marchew, cebulę, por. Nie zapominajmy o dodaniu czosnku i ostrej papryczki chili! Do pilawu opcjonalnie można dodać też rodzynki. Całość doprawiamy kminem rzymskim i barwimy na żółto dodatkiem szafranu, kurkumy lub suszonymi i sproszkowanymi kwiatami nagietka. Dosypujemy ryż, a następnie całość zalewamy mocnym, mięsnym wywarem. I gotujemy - a może raczej prażymy - na małym ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. To potrawa popularna we wszystkich krajach dawnych republik radzieckich i oczywiście w krajach arabskich. Chciałbym, aby i w Polsce stała się bardziej powszechna, bo to szybki i naprawdę smaczny sposób na jednogarnkowy obiad czy kolację.

Spróbujcie jeszcze jednego przepisu na pilaw. To potrawa, która łatwo przyjmuje rozmaite dodatki. Dodajcie swoje ulubione i powstanie Wasz własny pilaw a’la…

https://www.przepisy.pl/przepis/pilav