Pilav – przepis z wieprzowiną: płow uzbecki | Przepisy.pl pixel

Pilav

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

491 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.

Krok 2

W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.

Krok 3

Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj kostkę rosołową wołową Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.

3

Opinie o przepisie

  • Przemo

    Przemo , 14.04.2020

    Palce lizać. Na stałe zostanie w moim menu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Kowalski

    Eryk Kowalski , 29.10.2019

    To nie jest płow (a tym bardziej uzbecki) .To po prostu zwykła ryżowa kasza z mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Vod

    Inga Vod , 28.04.2016

    pilav z wieprzowina...tragedia . omijam z daleka ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilav Pilav

Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.