Pilav

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.

Krok 2

W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.

Krok 3

Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.

3

Opinie o przepisie

  • Przemo

    Przemo , 14.04.2020

    Palce lizać. Na stałe zostanie w moim menu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Kowalski

    Eryk Kowalski , 29.10.2019

    To nie jest płow (a tym bardziej uzbecki) .To po prostu zwykła ryżowa kasza z mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Vod

    Inga Vod , 28.04.2016

    pilav z wieprzowina...tragedia . omijam z daleka ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilav Pilav

Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.