Pilav – przepis z wieprzowiną: płow uzbecki | Przepisy.pl pixel

Pilav

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.

Krok 2

W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.

Krok 3

Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj kostkę rosołową wołową Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.

3

Opinie o przepisie

  • Przemo

    Przemo , 14.04.2020

    Palce lizać. Na stałe zostanie w moim menu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Kowalski

    Eryk Kowalski , 29.10.2019

    To nie jest płow (a tym bardziej uzbecki) .To po prostu zwykła ryżowa kasza z mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Vod

    Inga Vod , 28.04.2016

    pilav z wieprzowina...tragedia . omijam z daleka ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilav Pilav

Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.