
Składniki
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.
Krok 3
Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj kostkę rosołową wołową Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dobra rada:
Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pilav
Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.