Zupa ryżowa

z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

3 szklanki

4 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki zalej octem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Zupa ryżowa - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, po czym podsmaż. Gdy zbrązowieje, zdejmij go z ognia. Posiekaj kapustę kiszoną.

Zupa ryżowa - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wywar z Bulionetki domowej drobiowej Knorr i wody.

Zupa ryżowa - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej bulion, dodaj ryż oraz kapustę, następnie dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli zachodzi taka potrzeba). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Zupa ryżowa - Krok 4

Krok 5

Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut – do momentu, gdy filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Przed podaniem posyp zupę smażonym czosnkiem oraz świeżą kolendrą i przypraw przygotowanym wcześniej octem chili.

Zupa ryżowa - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Czyż

    Wiktoria Czyż , 20.02.2018

    Nie nawidzę zupy ryżowej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ryżowaZupa ryżowa

Zupa ryżowa z rybą to danie inspirowane kuchnią azjatycką, z dodatkiem wyrazistego chili i łagodnych warzyw. Sięgnij po produkty typowe dla dań orientalnych, czyli ryż jaśminowy o kwiatowym aromacie, sos rybny oraz ostrą papryczkę. Tę ostatnią zalej octem kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Przygotuj drobiowy bulion, a następnie ugotuj w nim ryż razem z posiekaną kapustą kiszoną. Kiedy ryż lekko zmięknie, dodaj do wywaru filety z flądry (możesz także wybrać inną rybę, np. dorsza) i gotuj do momentu, aż zmienią kolor. Dopiero wtedy sięgnij po kolejne składniki, czyli selera naciowego i dymkę, po czym dopraw zupę ryżową sosem rybnym. Gotową potrawę podawaj z podsmażonym wcześniej na złocisty kolor czosnkiem, świeżą kolendrą, która podkreśli orientalny charakter zupy, a także octem chili, który podkreśli charakter dania. Dzięki dużej ilości dodatków, zupa ryżowa świetnie sprawdzi się jako potrawa jednogarnkowa. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.