Zupa ryżowa

z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

3 szklanki

4 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki zalej octem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Zupa ryżowa - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, po czym podsmaż. Gdy zbrązowieje, zdejmij go z ognia. Posiekaj kapustę kiszoną.

Zupa ryżowa - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wywar z Bulionetki domowej drobiowej Knorr i wody.

Zupa ryżowa - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej bulion, dodaj ryż oraz kapustę, następnie dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli zachodzi taka potrzeba). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Zupa ryżowa - Krok 4

Krok 5

Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut – do momentu, gdy filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Przed podaniem posyp zupę smażonym czosnkiem oraz świeżą kolendrą i przypraw przygotowanym wcześniej octem chili.

Zupa ryżowa - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Czyż

    Wiktoria Czyż

    Nie nawidzę zupy ryżowej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ryżowaZupa ryżowa

Zupa ryżowa z rybą to danie inspirowane kuchnią azjatycką, z dodatkiem wyrazistego chili i łagodnych warzyw. Sięgnij po produkty typowe dla dań orientalnych, czyli ryż jaśminowy o kwiatowym aromacie, sos rybny oraz ostrą papryczkę. Tę ostatnią zalej octem kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Przygotuj drobiowy bulion, a następnie ugotuj w nim ryż razem z posiekaną kapustą kiszoną. Kiedy ryż lekko zmięknie, dodaj do wywaru filety z flądry (możesz także wybrać inną rybę, np. dorsza) i gotuj do momentu, aż zmienią kolor. Dopiero wtedy sięgnij po kolejne składniki, czyli selera naciowego i dymkę, po czym dopraw zupę ryżową sosem rybnym. Gotową potrawę podawaj z podsmażonym wcześniej na złocisty kolor czosnkiem, świeżą kolendrą, która podkreśli orientalny charakter zupy, a także octem chili, który podkreśli charakter dania. Dzięki dużej ilości dodatków, zupa ryżowa świetnie sprawdzi się jako potrawa jednogarnkowa. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.