Tradycyjny rosół z kury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy w garnku.

Krok 2

Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw.

Krok 3

Zalewamy wodą do przykrycia składników i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4

Dodajemy rozkruszone kostki rosołowe i gotujemy na wolnym ogniu 45-60 minut.

Krok 5

Rosół doprawiamy do smaku przyprawą.

Krok 6

Podajemy z makaronem. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół z kury ma delikatny smak drobiowego mięsa, a jednocześnie dzięki dodatkowi selera, marchwi oraz pietruszki, jest bardziej wyrazisty. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Podaje się go zazwyczaj z makaronem, ale wersja tej popularnej zupy z ziemniakami również ma swoich zwolenników. Często serwuje się ją także z lanymi kluskami. Rosół z kury można posypać szczypiorkiem albo świeżym koperkiem. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem mięsa, na którym przyrządza się wywar. Tego rodzaju uzupełnieniem mogą być także klopsiki drobiowe lub warzywne. Zupa dobrze wygląda ozdobiona np. marchewką (większymi kawałkami) lub natką pietruszki. Rosół sprawdzi się zwłaszcza zimą, gdyż jest nie tylko smaczny, ale i rozgrzewający. Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego więcej przypraw – pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy czy lubczyk. Zobacz, jak przygotować rosół z kury i zaserwuj go z ulubionymi dodatkami. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.