Tradycyjny rosół z kury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy w garnku.

Krok 2

Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw.

Krok 3

Zalewamy wodą do przykrycia składników i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4

Dodajemy rozkruszone kostki rosołowe i gotujemy na wolnym ogniu 45-60 minut.

Krok 5

Rosół doprawiamy do smaku przyprawą.

Krok 6

Podajemy z makaronem. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Rosół z kury
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół z kury ma delikatny smak drobiowego mięsa, a jednocześnie dzięki dodatkowi selera, marchwi oraz pietruszki, jest bardziej wyrazisty. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Podaje się go zazwyczaj z makaronem, ale wersja tej popularnej zupy z ziemniakami również ma swoich zwolenników. Często serwuje się ją także z lanymi kluskami. Rosół z kury można posypać szczypiorkiem albo świeżym koperkiem. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem mięsa, na którym przyrządza się wywar. Tego rodzaju uzupełnieniem mogą być także klopsiki drobiowe lub warzywne. Zupa dobrze wygląda ozdobiona np. marchewką (większymi kawałkami) lub natką pietruszki. Rosół sprawdzi się zwłaszcza zimą, gdyż jest nie tylko smaczny, ale i rozgrzewający. Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego więcej przypraw – pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy czy lubczyk. Zobacz, jak przygotować rosół z kury i zaserwuj go z ulubionymi dodatkami. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.