Bulion drobiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulion drobiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść z ewentualnych wnętrzności, tłuszczu i umyj. Następnie podziel na mniejsze porcje.

Bulion drobiowy - Krok 1

Krok 2

Rosołowe porcje kurczaka włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj – wodę zlej i nalej czystą raz jeszcze.

Bulion drobiowy - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz, przekrój na połówki i upal nad ogniem lub jeśli to niemożliwe – możesz upalić je na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Pozostałe warzywa – marchew, selera i pietruszką oczyść, obierz i umyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion drobiowy - Krok 3

Krok 4

Przygotowane, rozdrobnione warzywa oraz natkę włóż do garnka z mięsem, dodaj listek, ziele i pieprz. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Od tego momentu wywar gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Gotuj około 3-4 godzin, im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.

Bulion drobiowy - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania usuń mięso oraz warzywa łyżką cedzakową. Dopraw do smaku bulionetką Knorr. Gotowy bulion możesz podawać jako tradycyjny rosół z makaronem i warzywami lub jako podstawę do przygotowania wybranej przez siebie zupy czy też sosu.

Bulion drobiowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion drobiowyBulion drobiowy

Kto potrafi ugotować dobry bulion, może powiedzieć, że potrafi gotować. Wywar z mięsa i warzyw, gotowany bardzo powoli, pełen aromatu, klarowny o pięknym kolorze i obłędnym smaku, to obowiązkowy punkt polskiego niedzielnego obiadu. Ale nie tylko. Bulion drobiowy to przecież baza bardzo wielu dań, zwłaszcza zup, sosów, galaret, risotto i gulaszy. Jeśli bulionu ugotujesz więcej, możesz go z powodzeniem zamrozić w małych pojemniczkach do tego przystosowanych. Dobrze więc zrobić wielki gar bulionu, i gdy zechcesz przyrządzić np. sos pieczeniowy lub ulubioną przez twoją rodzinę pomidorówkę czy krupnik – wyjąć go z zamrażarki. Sekretem idealnego bulionu jest dobre mięso, najlepiej kurczak zagrodowy, zestaw świeżych warzyw, oraz sztuczka, którą stosowały nasze babcie, by nadać zupie pięknego koloru, czyli cebula opalana nad ogniem. Jeśli nie masz piecyka gazowego, improwizuj i opal ją nad świecą lub przypal na suchej i bardzo gorącej patelni. Twój trud się opłaci.