
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść z ewentualnych wnętrzności, tłuszczu i umyj. Następnie podziel na mniejsze porcje.

Krok 2
Rosołowe porcje kurczaka włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj – wodę zlej i nalej czystą raz jeszcze.

Krok 3
Cebule obierz, przekrój na połówki i upal nad ogniem lub jeśli to niemożliwe – możesz upalić je na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Pozostałe warzywa – marchew, selera i pietruszką oczyść, obierz i umyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4
Przygotowane, rozdrobnione warzywa oraz natkę włóż do garnka z mięsem, dodaj listek, ziele i pieprz. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Od tego momentu wywar gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Gotuj około 3-4 godzin, im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.

Krok 5
Pod koniec gotowania usuń mięso oraz warzywa łyżką cedzakową. Dopraw do smaku bulionetką Knorr. Gotowy bulion możesz podawać jako tradycyjny rosół z makaronem i warzywami lub jako podstawę do przygotowania wybranej przez siebie zupy czy też sosu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulion drobiowy
Kto potrafi ugotować dobry bulion drobiowy, może powiedzieć, że potrafi gotować. Wywar z mięsa i warzyw, gotowany bardzo powoli, pełen aromatu, klarowny o pięknym kolorze i obłędnym smaku, to obowiązkowy punkt polskiego niedzielnego obiadu. Ale nie tylko. Bulion drobiowy to przecież baza bardzo wielu dań, zwłaszcza zup, sosów, galaret, risotto i gulaszy. Tym bardziej warto dowiedzieć się, jak wygląda wykonanie bulionu z kurczaka krok po kroku.
Dla kogo?
Z przepisem na bulion drobiowy powinni zapoznać się wszyscy szefowie kuchni, którzy lubią przyrządzać swoje dania samodzielnie od podstaw, bez wybierania prostszych dróg na skróty.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okoliczności, w których nie przyda się bulion drobiowy. Przepis to baza wielu potraw, zarówno serwowanych na co dzień, jak i podczas bardziej uroczystych posiłków.
Czy wiesz, że?
Sekretem idealnego przepisu na bulion drobiowy jest dobre mięso, najlepiej kura zagrodowa, zestaw świeżych warzyw oraz sztuczka, którą stosowały nasze babcie, by nadać zupie pięknego koloru, czyli cebula opalana nad ogniem. Jeśli nie masz piecyka gazowego, improwizuj i opal ją nad świecą lub przypal na suchej i bardzo gorącej patelni. Twój trud się opłaci, a wywar drobiowy będzie zachwycał barwą i głębią smaku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli bulionu drobiowego ugotujesz więcej, możesz go z powodzeniem zamrozić w małych pojemniczkach do tego przystosowanych. Dobrze więc zrobić wielki gar bulionu z kurczaka i – gdy zechcesz przyrządzić np. sos pieczeniowy lub ulubioną przez twoją rodzinę pomidorówkę czy krupnik – wyjąć go z zamrażarki.