Bulion drobiowy – przepis na wywar z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Bulion drobiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść z ewentualnych wnętrzności, tłuszczu i umyj. Następnie podziel na mniejsze porcje.

Bulion drobiowy - Krok 1

Krok 2

Rosołowe porcje kurczaka włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj – wodę zlej i nalej czystą raz jeszcze.

Bulion drobiowy - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz, przekrój na połówki i upal nad ogniem lub jeśli to niemożliwe – możesz upalić je na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Pozostałe warzywa – marchew, selera i pietruszką oczyść, obierz i umyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion drobiowy - Krok 3

Krok 4

Przygotowane, rozdrobnione warzywa oraz natkę włóż do garnka z mięsem, dodaj listek, ziele i pieprz. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Od tego momentu wywar gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Gotuj około 3-4 godzin, im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.

Bulion drobiowy - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania usuń mięso oraz warzywa łyżką cedzakową. Dopraw do smaku bulionetką Knorr. Gotowy bulion możesz podawać jako tradycyjny rosół z makaronem i warzywami lub jako podstawę do przygotowania wybranej przez siebie zupy czy też sosu.

Bulion drobiowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion drobiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Wegetariańskie fritaty
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion drobiowyBulion drobiowy

Kto potrafi ugotować dobry bulion drobiowy, może powiedzieć, że potrafi gotować. Wywar z mięsa i warzyw, gotowany bardzo powoli, pełen aromatu, klarowny o pięknym kolorze i obłędnym smaku, to obowiązkowy punkt polskiego niedzielnego obiadu. Ale nie tylko. Bulion drobiowy to przecież baza bardzo wielu dań, zwłaszcza zup, sosów, galaret, risotto i gulaszy. Tym bardziej warto dowiedzieć się, jak wygląda wykonanie bulionu z kurczaka krok po kroku.

Dla kogo?

Z przepisem na bulion drobiowy powinni zapoznać się wszyscy szefowie kuchni, którzy lubią przyrządzać swoje dania samodzielnie od podstaw, bez wybierania prostszych dróg na skróty.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okoliczności, w których nie przyda się bulion drobiowy. Przepis to baza wielu potraw, zarówno serwowanych na co dzień, jak i podczas bardziej uroczystych posiłków.

Czy wiesz, że?

Sekretem idealnego przepisu na bulion drobiowy jest dobre mięso, najlepiej kura zagrodowa, zestaw świeżych warzyw oraz sztuczka, którą stosowały nasze babcie, by nadać zupie pięknego koloru, czyli cebula opalana nad ogniem. Jeśli nie masz piecyka gazowego, improwizuj i opal ją nad świecą lub przypal na suchej i bardzo gorącej patelni. Twój trud się opłaci, a wywar drobiowy będzie zachwycał barwą i głębią smaku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli bulionu drobiowego ugotujesz więcej, możesz go z powodzeniem zamrozić w małych pojemniczkach do tego przystosowanych. Dobrze więc zrobić wielki gar bulionu z kurczaka i – gdy zechcesz przyrządzić np. sos pieczeniowy lub ulubioną przez twoją rodzinę pomidorówkę czy krupnik – wyjąć go z zamrażarki.