
Składniki
300 gramów
2 opakowania
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie ostudź go, skrop oliwą i przełóż do miski.

Krok 2
Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy i dodaj do makaronu.

Krok 3
Papryki i pomidory pokrój w kostkę, jajka ugotowane na twardo rozdrobnij, szczypior drobno pokrój. Na koniec pokrój drobno cebulę i całość dodaj do miski.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem, sokiem z cytryny oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Wlej sos do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj cząstkami jajka i szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Sałatki na bazie makaronów to obowiązkowa pozycja na imprezowym stole. Ale nie tylko. Jeśli zapakujesz ją do pudełka, będziesz mieć doskonały lunch w pracy bez wychodzenia z biura. Szybko i apetycznie. Farfalle jest makaronem doskonale pasującym do wszelkiego rodzaju sałatek, szczególnie tych z dodatkiem ryb. Połączenie makaronu w kształcie kokardek z tuńczykiem stało się już klasykiem w kuchni. Kolorytu tej sałatce nada mieszanka warzyw. Najlepsze będą te świeże – pomidory, papryka, cebula, ale koniecznie dodaj też złocistą kukurydzę z puszki. Pamiętaj również o aromatycznym sosie czosnkowym, i o kilku kleksach z najlepszego majonezu na wierzchu. Sałatka farfalle z tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jeśli chcesz wykonać jej bardziej wykwintną wersję, zastąp tuńczyka wędzonym łososiem, węgorzem lub halibutem.