
Składniki
300 gramów
2 opakowania
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie ostudź go, skrop oliwą i przełóż do miski.

Krok 2
Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy i dodaj do makaronu.

Krok 3
Papryki i pomidory pokrój w kostkę, jajka ugotowane na twardo rozdrobnij, szczypior drobno pokrój. Na koniec pokrój drobno cebulę i całość dodaj do miski.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem, sokiem z cytryny oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Wlej sos do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj cząstkami jajka i szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Sałatki na bazie makaronów to obowiązkowa pozycja na imprezowym stole. Ale nie tylko. Jeśli zapakujesz ją do pudełka, będziesz mieć doskonały lunch w pracy bez wychodzenia z biura. Szybko i apetycznie. Farfalle jest makaronem doskonale pasującym do wszelkiego rodzaju sałatek, szczególnie tych z dodatkiem ryb. Połączenie makaronu w kształcie kokardek z tuńczykiem stało się już klasykiem w kuchni. Kolorytu tej sałatce nada mieszanka warzyw. Najlepsze będą te świeże – pomidory, papryka, cebula, ale koniecznie dodaj też złocistą kukurydzę z puszki. Pamiętaj również o aromatycznym sosie czosnkowym, i o kilku kleksach z najlepszego majonezu na wierzchu. Sałatka farfalle z tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jeśli chcesz wykonać jej bardziej wykwintną wersję, zastąp tuńczyka wędzonym łososiem, węgorzem lub halibutem.