Sałatka farfalle z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka farfalle z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
876 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie ostudź go, skrop oliwą i przełóż do miski.

Sałatka farfalle z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy i dodaj do makaronu.

Sałatka farfalle z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Papryki i pomidory pokrój w kostkę, jajka ugotowane na twardo rozdrobnij, szczypior drobno pokrój. Na koniec pokrój drobno cebulę i całość dodaj do miski.

Sałatka farfalle z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem, sokiem z cytryny oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Wlej sos do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj cząstkami jajka i szczypiorkiem.

Sałatka farfalle z tuńczykiem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ela Cichon

    Ela Cichon , 06.03.2020

    Będę robić pierwszy raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lauren buja

    lauren buja , 19.10.2015

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Borysiuk

    Grażyna Borysiuk , 19.07.2015

    bardzo dobra i szybko sie przygotowuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka farfalle z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka farfalle z tuńczykiemSałatka farfalle z tuńczykiem

Sałatki na bazie makaronów to obowiązkowa pozycja na imprezowym stole. Ale nie tylko. Jeśli zapakujesz ją do pudełka, będziesz mieć doskonały lunch w pracy bez wychodzenia z biura. Szybko i apetycznie. Farfalle jest makaronem doskonale pasującym do wszelkiego rodzaju sałatek, szczególnie tych z dodatkiem ryb. Połączenie makaronu w kształcie kokardek z tuńczykiem stało się już klasykiem w kuchni. Kolorytu tej sałatce nada mieszanka warzyw. Najlepsze będą te świeże – pomidory, papryka, cebula, ale koniecznie dodaj też złocistą kukurydzę z puszki. Pamiętaj również o aromatycznym sosie czosnkowym, i o kilku kleksach z najlepszego majonezu na wierzchu. Sałatka farfalle z tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jeśli chcesz wykonać jej bardziej wykwintną wersję, zastąp tuńczyka wędzonym łososiem, węgorzem lub halibutem.