Sałatka z arbuzem i serem feta
oraz miętą
łatwe
230 osób zapisało
Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.
Krok 2
Podobnie pokrój ser, a świeżą miętę posiekaj.
Krok 3
Stwórz aromatyczny, francuski sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i sokiem z cytryny.
Krok 4
Wymieszaj teraz sos z arbuzem i miętą. Sałatkę ułóż na talerzu lub w salaterce.
Krok 5
Na wierzchu połóż delikatnie ser. Najlepiej podawaj sałatkę lekko schłodzoną.
Dobra rada:
Do sałatki z arbuzem możesz również dodać kilka listków zielonej sałaty np. rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą to doskonały pomysł na lekki i orzeźwiający obiad lub kolację w letnie dni. Możesz ją również podczas grilla lub przyjęcia będzie wyśmienitym dodatkiem do pieczonych ryb, mięs i szaszłyków. Składniki dania bardzo dobrze będą się komponować z wyrazistym sosem francuskim o cytrynowym posmaku, w skład którego wchodzą: cebula, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz biały, kurkuma, koperek, lubczyk oraz gorczyca. Jeżeli nie przepadasz za słonym serem feta, możesz zastąpić go delikatną, łagodną w smaku mozzarellą. Na koniec, posyp całość drobno posiekanymi liśćmi mięty. Możesz je również wymieszać pół na pół z kolendrą – wówczas sałatka nabierze nieco egzotycznego smaku. Sałatkę podawaj solo, z grzankami lub bagietką. Przed zaserwowaniem, włóż ją do lodówki na około trzydzieści minut. Zamiast w sposób tradycyjny, w misce, możesz podać ją w wydrążonej połówce arbuza.