Sałatka z arbuzem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i serem feta

oraz miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój ser, a świeżą miętę posiekaj.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Stwórz aromatyczny, francuski sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i sokiem z cytryny.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj teraz sos z arbuzem i miętą. Sałatkę ułóż na talerzu lub w salaterce.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu połóż delikatnie ser. Najlepiej podawaj sałatkę lekko schłodzoną.

Sałatka z arbuzem i serem feta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki z arbuzem możesz również dodać kilka listków zielonej sałaty np. rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i serem fetaSałatka z arbuzem i serem feta

Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą to doskonały pomysł na lekki i orzeźwiający obiad lub kolację w letnie dni. Możesz ją również podczas grilla lub przyjęcia będzie wyśmienitym dodatkiem do pieczonych ryb, mięs i szaszłyków. Składniki dania bardzo dobrze będą się komponować z wyrazistym sosem francuskim o cytrynowym posmaku, w skład którego wchodzą: cebula, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz biały, kurkuma, koperek, lubczyk oraz gorczyca. Jeżeli nie przepadasz za słonym serem feta, możesz zastąpić go delikatną, łagodną w smaku mozzarellą. Na koniec, posyp całość drobno posiekanymi liśćmi mięty. Możesz je również wymieszać pół na pół z kolendrą – wówczas sałatka nabierze nieco egzotycznego smaku. Sałatkę podawaj solo, z grzankami lub bagietką. Przed zaserwowaniem, włóż ją do lodówki na około trzydzieści minut. Zamiast w sposób tradycyjny, w misce, możesz podać ją w wydrążonej połówce arbuza.