Sałatka z arbuzem i serem feta
oraz miętą
łatwe
267 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Krok 2
Podobnie pokrój ser, a świeżą miętę posiekaj.

Krok 3
Stwórz aromatyczny, francuski sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i sokiem z cytryny.

Krok 4
Wymieszaj teraz sos z arbuzem i miętą. Sałatkę ułóż na talerzu lub w salaterce.

Krok 5
Na wierzchu połóż delikatnie ser. Najlepiej podawaj sałatkę lekko schłodzoną.


Dobra rada:
Do sałatki z arbuzem możesz również dodać kilka listków zielonej sałaty np. rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą to doskonały pomysł na lekki i orzeźwiający obiad lub kolację w letnie dni. Możesz ją również podczas grilla lub przyjęcia będzie wyśmienitym dodatkiem do pieczonych ryb, mięs i szaszłyków. Składniki dania bardzo dobrze będą się komponować z wyrazistym sosem francuskim o cytrynowym posmaku, w skład którego wchodzą: cebula, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz biały, kurkuma, koperek, lubczyk oraz gorczyca. Jeżeli nie przepadasz za słonym serem feta, możesz zastąpić go delikatną, łagodną w smaku mozzarellą. Na koniec, posyp całość drobno posiekanymi liśćmi mięty. Możesz je również wymieszać pół na pół z kolendrą – wówczas sałatka nabierze nieco egzotycznego smaku. Sałatkę podawaj solo, z grzankami lub bagietką. Przed zaserwowaniem, włóż ją do lodówki na około trzydzieści minut. Zamiast w sposób tradycyjny, w misce, możesz podać ją w wydrążonej połówce arbuza.


































