Sałatka z arbuzem i serem feta
oraz miętą
łatwe
261 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.

Krok 2
Podobnie pokrój ser, a świeżą miętę posiekaj.

Krok 3
Stwórz aromatyczny, francuski sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i sokiem z cytryny.

Krok 4
Wymieszaj teraz sos z arbuzem i miętą. Sałatkę ułóż na talerzu lub w salaterce.

Krok 5
Na wierzchu połóż delikatnie ser. Najlepiej podawaj sałatkę lekko schłodzoną.


Dobra rada:
Do sałatki z arbuzem możesz również dodać kilka listków zielonej sałaty np. rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem, serem feta i miętą to doskonały pomysł na lekki i orzeźwiający obiad lub kolację w letnie dni. Możesz ją również podczas grilla lub przyjęcia będzie wyśmienitym dodatkiem do pieczonych ryb, mięs i szaszłyków. Składniki dania bardzo dobrze będą się komponować z wyrazistym sosem francuskim o cytrynowym posmaku, w skład którego wchodzą: cebula, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz biały, kurkuma, koperek, lubczyk oraz gorczyca. Jeżeli nie przepadasz za słonym serem feta, możesz zastąpić go delikatną, łagodną w smaku mozzarellą. Na koniec, posyp całość drobno posiekanymi liśćmi mięty. Możesz je również wymieszać pół na pół z kolendrą – wówczas sałatka nabierze nieco egzotycznego smaku. Sałatkę podawaj solo, z grzankami lub bagietką. Przed zaserwowaniem, włóż ją do lodówki na około trzydzieści minut. Zamiast w sposób tradycyjny, w misce, możesz podać ją w wydrążonej połówce arbuza.