Składniki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
8 łyżek
8 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
1 łyżeczka
6 łyżek
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pokrój w kostkę i skrop winem.
Krok 2
Dymki pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, a pomidory przekrój na połowy.
Krok 3
Rukolę umyj i oderwij ogonki.
Krok 4
Do miski włóż rukolę, chleb, dymki, ogórka i pomidory. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Skrop oliwą. Delikatnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 6
Dopraw octem i posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej