
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
8 łyżek
8 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
1 łyżeczka
6 łyżek
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pokrój w kostkę i skrop winem.
Krok 2
Dymki pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, a pomidory przekrój na połowy.
Krok 3
Rukolę umyj i oderwij ogonki.
Krok 4
Do miski włóż rukolę, chleb, dymki, ogórka i pomidory. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Skrop oliwą. Delikatnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 6
Dopraw octem i posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























