
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 500 ml (2 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp biały i dziki ryż, ponownie wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości. Potem odcedź ryż na sitku, przelej go zimną wodą i pozostaw na sitku, aby odciekł. Przygotuj sos: do szklanej miski wlej olej, ocet i sok pomarańczowy. Dodaj skórkę pomarańczową, natkę, rozmaryn, kolendrę, posiekane orzechy oraz pokruszoną minikosteczkę cebulową i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do sosu włóż ogórka, koper włoski, dymki, winogrona, rodzynki i ryż. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, starając się robić to delikatnie, aby nie porozgniatać ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Wstaw na 30 minut do lodówki (ale jeśli jesteś bardzo głodny, możesz jeść od razu).
Krok 2
Rada:
Krok 3
- do sałatki ryżowej możesz dodać pokrojony ser. Pasuje w zasadzie każdy rodzaj: żółty, pleśniowy (z białą lub niebieską pleśnią), feta. Ostatnio użyłem camemberta z orzechami - był świetny!
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej