Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml (2 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp biały i dziki ryż, ponownie wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości. Potem odcedź ryż na sitku, przelej go zimną wodą i pozostaw na sitku, aby odciekł. Przygotuj sos: do szklanej miski wlej olej, ocet i sok pomarańczowy. Dodaj skórkę pomarańczową, natkę, rozmaryn, kolendrę, posiekane orzechy oraz pokruszoną minikosteczkę cebulową i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do sosu włóż ogórka, koper włoski, dymki, winogrona, rodzynki i ryż. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, starając się robić to delikatnie, aby nie porozgniatać ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Wstaw na 30 minut do lodówki (ale jeśli jesteś bardzo głodny, możesz jeść od razu).

Krok 2

Rada:

Krok 3

- do sałatki ryżowej możesz dodać pokrojony ser. Pasuje w zasadzie każdy rodzaj: żółty, pleśniowy (z białą lub niebieską pleśnią), feta. Ostatnio użyłem camemberta z orzechami - był świetny!

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej