Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml (2 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp biały i dziki ryż, ponownie wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości. Potem odcedź ryż na sitku, przelej go zimną wodą i pozostaw na sitku, aby odciekł. Przygotuj sos: do szklanej miski wlej olej, ocet i sok pomarańczowy. Dodaj skórkę pomarańczową, natkę, rozmaryn, kolendrę, posiekane orzechy oraz pokruszoną minikosteczkę cebulową i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do sosu włóż ogórka, koper włoski, dymki, winogrona, rodzynki i ryż. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, starając się robić to delikatnie, aby nie porozgniatać ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Wstaw na 30 minut do lodówki (ale jeśli jesteś bardzo głodny, możesz jeść od razu).

Krok 2

Rada:

Krok 3

- do sałatki ryżowej możesz dodać pokrojony ser. Pasuje w zasadzie każdy rodzaj: żółty, pleśniowy (z białą lub niebieską pleśnią), feta. Ostatnio użyłem camemberta z orzechami - był świetny!

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa sałatka pachnąca koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sernik Izaura
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej