Sałatka z kaszy kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszy kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 1

Krok 2

Pierś kurczaka posyp przyprawą Knorr, zawiń w aluminiową folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu wystudź i pokrój w kostkę grubości 1 centymetra.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 2

Krok 3

Obie papryki oczyść i pokrój w kostkę. Oliwki natomiast pokrój w krążki.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 3

Krok 4

Sosy Knorr połącz z oliwą oraz 6 łyżkami wody, dodaj pokrojoną drobno kolendrą i wymieszaj.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sos i wymieszaj – gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ewa Szymankiewicz

    Ewa Szymankiewicz , 24.02.2021

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszy kuskusSałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kuskusu łączy w sobie cierpki smak czarnych oliwek i słodką czerwoną paprykę. Doskonale nadaje się na wyjątkową okazję oraz pyszne drugie śniadanie. Ponadto możesz przyrządzić ją w dwóch wariantach: z dodatkiem mięsa i w wersji wegetariańskiej. Wśród podstawowych jej składników powinna znaleźć się kasza. Ugotuj ją zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ewentualnie zamiast wody wykorzystaj bulion z włoszczyzny – dzięki temu całość zyska na smaku. Dodaj do niej także wspomniane oliwki oraz paprykę – sięgnij po różne jej rodzaje, a sałata stanie się kolorowa. Z takimi składnikami świetnie będzie się komponował kurczak. Przyrządzaj go na różne sposoby, np. podsmaż na patelni z wyrazistymi przyprawami lub upiecz w piekarniku. Przedtem pamiętaj jednak, by mięso dokładnie natrzeć czosnkiem i suszonymi ziołami. Na koniec sałatkę z kuskusu należy dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek. Jej aromat podkreślą świeże, posiekane liście natki pietruszki lub włoskich ziół: bazylii, oregano i kolendry.