Sałatka z kaszy kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszy kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 1

Krok 2

Pierś kurczaka posyp przyprawą Knorr, zawiń w aluminiową folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu wystudź i pokrój w kostkę grubości 1 centymetra.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 2

Krok 3

Obie papryki oczyść i pokrój w kostkę. Oliwki natomiast pokrój w krążki.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 3

Krok 4

Sosy Knorr połącz z oliwą oraz 6 łyżkami wody, dodaj pokrojoną drobno kolendrą i wymieszaj.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sos i wymieszaj – gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z kaszy kuskus - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ewa Szymankiewicz

    Ewa Szymankiewicz , 24.02.2021

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszy kuskusSałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kuskusu łączy w sobie cierpki smak czarnych oliwek i słodką czerwoną paprykę. Doskonale nadaje się na wyjątkową okazję oraz pyszne drugie śniadanie. Ponadto możesz przyrządzić ją w dwóch wariantach: z dodatkiem mięsa i w wersji wegetariańskiej. Wśród podstawowych jej składników powinna znaleźć się kasza. Ugotuj ją zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ewentualnie zamiast wody wykorzystaj bulion z włoszczyzny – dzięki temu całość zyska na smaku. Dodaj do niej także wspomniane oliwki oraz paprykę – sięgnij po różne jej rodzaje, a sałata stanie się kolorowa. Z takimi składnikami świetnie będzie się komponował kurczak. Przyrządzaj go na różne sposoby, np. podsmaż na patelni z wyrazistymi przyprawami lub upiecz w piekarniku. Przedtem pamiętaj jednak, by mięso dokładnie natrzeć czosnkiem i suszonymi ziołami. Na koniec sałatkę z kuskusu należy dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek. Jej aromat podkreślą świeże, posiekane liście natki pietruszki lub włoskich ziół: bazylii, oregano i kolendry.