Kasza kuskus, będąca ważnym elementem potraw kuchni arabskiej, zdążyła zadomowić się także w polskich kulinariach. Doceniają ją zwłaszcza osoby, które są ciągle w biegu i nie dysponują dużą ilością czasu na przygotowywanie skomplikowanych frykasów. Z czym jeść kaszę kuskus? Połączyć ją można z dowolnymi dodatkami, więc jesteśmy pewni, że w zapasach zawsze znajdzie się kilka produktów, dzięki którym wyczarujecie smaczny posiłek na słono lub słodką przekąskę z kuskusem.
Prościej być nie może
Napięty terminarz przestanie być powodem unikania samodzielnego gotowania. Szybkie, domowe posiłki znajdują się w zakresie możliwości najbardziej zabieganego kucharza, niezależenie od umiejętności. Kasza kuskus, produkowana z pszenicy durum, nie wymaga gotowania. Drobne ziarenka wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem albo mlekiem – to zależy od tego, jak planujecie przygotować danie – kasza kuskus na słodko czy może na słono? Decyzja należy do Was! Porcję kaszy wsypcie do miseczki, wlejcie płyn (około 1 centymetr nad powierzchnię kuskusu) i poczekajcie 5 minut. Sypka kasza kuskus gotowa!
Kasza kuskus – z czym jeść na słono?
W kuchni arabskiej często przyrządza się ją na parze w towarzystwie aromatycznych ziół oraz warzyw i mięs. Polecamy wypróbować słynny marokański przepis na tajine, czyli danie przyrządzane w stożkowatym, glinianym naczyniu. Wszystkie składniki duszą się razem, dzięki czemu aromaty mogą swobodnie przenikać się. Nie powinno brakować w nim warzyw – świetnie smakuje z cukinią, bakłażanem, marchwią, cebulą, soczewicą, pomidorami. Intrygującego charakteru dodają rodzynki, suszone śliwki, żurawina i daktyle. Kuskus śmiało można potraktować, jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub bardziej swojskich gatunków kasz w daniach obiadowych. Pasuje do gulaszów i sosów. Orientalną kaszę podawajcie z drobiem, wieprzowiną, wołowiną, rybami… Ma łagodny, lekko orzechowy smak, więc jest produktem niebywale wszechstronnym. O smaku całości decydują przyprawy. Wystarczą te najprostsze – natka pietruszki, czosnek, dymka i sok z cytryny. Gdy macie ochotę na bardziej orientalny klimat, dodajcie szczyptę kolendry, pieprzu cayenne i kuminu. Nie zapominajcie o kaszy kuskus podczas przygotowywania kolorowych sałatek. Jej drobna konsystencja znakomicie sprawdzi się jako farsz do pieczonych warzyw. Przyrządzicie z niej smakowite pulpety oraz kotleciki.
Kasza kuskus na słodko
Znudzeni klasyczną owsianką? To idealny pretekst, by przygotować śniadanie na słodko z kuskusem w roli głównej. Zamiast dodawać do niego wodę, wykorzystajcie gorące mleko. Porcja ulubionych owoców oraz orzechów to wszystko, czego potrzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Kuskus możecie podawać z jogurtem, cynamonem i odrobiną miodu, syropu klonowego lub z agawy. To również sposób na efektowny deser, kiedy nie macie czasu na pieczenie wielopiętrowych tortów.
Z czym jeść kuskus – inspiracje
Drobny kuskus z pewnością przyniesie sporo radości Waszym kubkom smakowym! Dla miłośników mocniejszych wrażeń przygotowaliśmy przepis na aromatyczny kuskus z warzywami na ostro. Pamiętajcie, że zawsze możecie dowolnie manewrować ilością pikantnych przypraw, by cieszyć się potrawą w takim wydaniu, jakie najbardziej Wam odpowiada. Wyśmienity kuskus z ciecierzycą i dynią oraz kasza kuskus pieczona w papryce to proste sposoby na tworzenie barwnego jadłospisu. Kaszę podacie także w mniej oczywistych formach, np. jako klopsiki po marokańsku, których aromat unosić się będzie w całej kuchni. Co powiecie na placuszki z kaszy kuskus jako alternatywa dla bardziej znanych ziemniaczanych? Skoro innowacje idą tak dobrze, spróbujcie pierogów z mięsem i kaszą kuskus – niewielka zmiana w tradycyjnej recepturze daje pyszne efekty.
Komentarze (0)