Dla zdrowia!
Kolejne zadanie? Zdrowie, odbiór! Potrzebujesz szybkiej regeneracji po wysiłku? Sięgnij po bogate źródło zdrowych węglowodanów. Z twardą pszenicą Ty też będziesz twardzielem! Jest moc! Zwłaszcza witamin z grupy B. Pszenica durum to źródło witamin B1, B3 oraz folianów. Spokojna głowa – o nią zadba witamina B1, czyli tak zwana tiamina. Oprócz tego, że przemienia cukier w energię, to wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego. W tym równie istotną rolę odgrywa witamina B3 określana mianem niacyny. To się nazywa jedzenie z głową! Ponadto substancja bierze udział w detoksykacji organizmu oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei foliany wykazują działanie krwiotwórcze – współuczestniczą w tworzeniu oraz regulują powstawanie czerwonych krwinek. W zdrowym ciele - zdrowych duch!
Układ pokarmowy także nie pozostaje bez wsparcia. Błonnik zawarty w pszenicy durum zadba, by jelita pracowały, jak należy. Zwykła, pszenna mąka ma prawie trzy razy mniej tego drogocennego składnika. Wybór jest prosty, prawda? Pamiętaj, że powodzenie misji „zdrowa kuchnia” ostatecznie zależy tylko od Ciebie!
powrót do góryZainspiruj się!
Makaron jasnożółty i wyraźnie twardszy? To musi być durum! Zdrowiej nie znaczy bardziej skomplikowanie. Czas pędzi jak szalony, jesteś spóźniony, a w brzuchu burczy? W mig wyczarujesz szybkie spaghetti z kurczakiem. Niezastąpiony obiad błyskawiczny! Masz trochę więcej czasu? Jeśli preferujesz relaks w gronie przyjaciół, doskonale sprawdzi się danie prosto ze słonecznej Italii. Wolisz cannelloni z łososiem, oliwkami i kaparami czy z dynią, twarożkiem i szpinakiem? Kto, jak kto, ale Włosi wiedzą jak jednoczyć ludzi przy posiłku! I jak przyrządzać makaron – zwłaszcza z pszenicy durum.
Mimo wszystko obawiasz się o swoją talię? Czas na lżejszy kaliber. Sałatkę tabbouleh z tysiąca i jednej nocy traktuj jako osobne lekkie danie lub jako dodatek, np. do mięs z grilla. Spróbuj postawić ją na świątecznym stole zamiast warzywno-majonezowej klasyki. Taka nowość będzie mile widziana! Jesteś gotowy na mocniejsze wrażenia? Pikanterii doda aromatyczny kuskus z warzywami na ostro – w sam raz dla fanów kolacji na ciepło. Chcesz zobaczyć semolinę w akcji we własnej osobie? Konsystencja pulpecików w pomidorowym sosie Bolognese to jej zasługa. Tyle wrażeń czeka Cię ze zwykłą-niezwykłą pszenicą!
powrót do góry
Czy wiesz, że?
Czas gotowania makaronu wpływa na jego indeks glikemiczny. Im krócej, tym lepiej! Jeśli gotujesz makaron z pszenicy durum przez 20 minut, jego indeks glikemiczny wynosi 58. Skracając ten czas do 12 minut, zmniejszysz tę wartość do 34. Al dente - smacznie i zdrowo!
Pszenica makaronowa zawiera luteinę, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Dlatego tak istotną kwestią jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem!
Wyróżnia się około 30 gatunków pszenicy. Jest najstarszym (oprócz jęczmienia) uprawianym zbożem. Przez te wszystkie lata zbudowała swoją potęgę! Dziś zajmuje trzecie miejsce w światowej produkcji zbóż. Brązowa medalistka! Wyprzedziły ją tylko kukurydza i ryż.
powrót do góryZ czym to się je?
Pszenica durum jest idealna do zadań specjalnych. Mąka wytwarzana z twardej pszenicy, zwana semoliną, jest bogatsza w białko, witaminy i składniki mineralne od zwykłej, białej mąki pszennej. Ze względu na swoje szczególne właściwości wykorzystywana głównie do misji „makaron”. Dzięki niej ciasto staje się mniej elastyczne, przez co łatwiej uformować upragniony kształt. Zwłaszcza spaghetti i cannelloni. Semolina wyrabiana ze szklistych ziaren chłonie stosunkowo niewielkie ilości wody, więc makarony są dużo mniej podatne na rozgotowanie. Przyrządzenie ich al dente nie wymaga dużej uwagi i nerwowego stania przy kuchence! Wrzuć na luz! Pszenica durum panuje nad sytuacją.
Prawdopodobnie nie zdziwisz się, że jest nazywana również pszenicą makaronową. Teorie dotyczące tego, że rezygnacja z pasty to warunek konieczny, aby schudnąć, można włożyć między bajki. Oczywiście, jeśli wybierzesz produkt najbardziej wartościowy! I nie zalejesz go tłustym sosem. Zaufaj swojemu nowemu agentowi. Potrawy z pszenicy durum są bardzo sycące! Makaron podany z duszonymi warzywami - bakłażanem, cukinią, pomidorami, papryką - to Twoja nowa, pyszna broń przed podjadaniem i fast foodami.
Semolina pozwoli Ci się popisać. Bez problemu poradzi sobie z wypiekiem pizzy lub placków tortilli. Spróbuj dodać ją do ciasta – zdziwisz się, jak będzie kruche i chrupkie! To słychać oraz czuć! Da sobie radę z delikatnym zagęszczeniem sosu, będzie nieodzowna przy budyniu i leguminie. Dla pszenicy durum nie ma rzeczy niemożliwych! Otrzymuje się z niej… popularny kuskus. Łatwy w przygotowaniu i uniwersalny. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione warzywa i danie gotowe. Jeśli masz pod ręką trochę mięsa lub rybę, przygotujesz wystawny obiad. Zgłoś się! Mnóstwo smacznych przepisów jest gotowych do akcji!
powrót do góry
Komentarze (0)