Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można się od nich  oderwać, a inne są zupełnie bez smaku i charakteru. Pomidory, podobnie jak ziemniaki, w zależności od rodzaju mają różne zastosowanie. Podłużne pomidory tzw. jajka nadają się na przykład najlepiej do suszenia bo mają niewiele soku, a większość miąższu. Do sałatek najlepsze będą pełne smaku i słodyczy pomidory malinowe. A do zup wprost stworzone są zwykłe czerwone pomidory, nieco bardziej kwaskowate. Gdy kupuję pomidory, szczególnie w sezonie (poza sezonem do potraw stosuję prawie wyłącznie pomidory z puszki), unikam za wszelka cenę pomidorów twardych, nie w pełni dojrzałych. Szukam tych malinowych, w kolorze czerwieni z dodatkiem kropli mleka. Te są najsłodsze, mają najwięcej smaku i aromatu. Jeśli ich nie ma, rozglądam się pomidorami na gałązce lub szukam małych pomidorków śliwkowych czy truskawkowych. Małe pomidory są zazwyczaj dużo słodsze. A gdy w mojej kuchni znajdą się przypadkiem pomidory twarde i niedojrzałe - mam na nie domowy sposób – pozostawiam przez kilka dni na parapecie okiennym.

Bez pomidorów nie byłoby słynnych włoskich sosów do makaronów czy pizzy. Pierwszy przepis na sos pomidorowy został spisany już w 1692 w Neapolu… Dlatego właśnie prosty makaron, tylko z sosem pomidorowym, nazywa się Napoli.

Spaghetti napoli
Czas 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 350 g spaghetti
- 250 ml zimnej wody
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oleju
- 100 g żółtego tartego sera, najlepiej twardego typu Parmesan czy dziugas

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron. Sparz i obierz ze skórki pomidora. Pokrój w drobną kostkę. Przygotuj pomidorowy sos łącząc Fix z 150 ml zimnej wody i 1 łyżką oleju, dodaj pomidora. Całość gotuj około 5 minut po czym dodaj makaron. Danie serwuj z tartym serem posypanym po wierzchu.

Dawna receptura uległa nieco modyfikacji, ale zmiany nie są zasadnicze. Przepis na podstawowy sos pomidorowy wzbudza często wiele emocji. Widziałem kucharzy, którzy kłócili się na temat receptury sosu pomidorowego. Jedni przygotowują go tylko z cebulą i czosnkiem. Inni dodają marchew i seler. Spędziłem dużo czasu w prawdziwym włoskim domu gdzie spraw kulinarnych nie traktuje się lekko. W lodówce każdej szanującej się włoskiej mamy znajdziemy podsmażone, tarte wcześniej  warzywa, seler, cebulę i marchewkę, czasami z dodatkiem czosnku. Ten specyfik w kuchni włoskiej nazywa się sofritto i jest kluczowym składnikiem większości zup i sosów. I ja też postanowiłem opracować mój własny autorski przepis na sos pomidorowy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował.

Podstawowy sos pomidorowy
Czas 20 minut
Przepis na około 500 ml sosu

Składniki:
- 2 puszki pomidorów pelatti lub 2 kg świeżych włoskich pomidorów marzani
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g selera naciowego startego na tarce lub drobno pokrojonego
- 50 g marchwi startej na tarce
- 100 g jedna cebula pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki Delikatu Knorr

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie podsmaż rozdrobnione warzywa ( seler, marchew, cebulę i czosnek) do delikatnego zbrązowienia. Dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 do 15 minut. Sos przetrzyj przez sito. Miksowanie sprawi że zmieni on swój kolor, na wskutek napowietrzenia stanie się nieco jaśniejszy.

Zdarza się też, że do sosu Włosi dodają jeszcze odrobinę octu winnego, szczególnie gdy pomidory są świeże i bardzo słodkie. Użycie świeżych pomidorów wydłuża czas gotowania z 15 nawet do 30-40 minut. Włosi gotowy sos doprawiają czasami do smaku bazylią, bardzo rzadko dodają oregano, a prawie zawsze czarny pieprz.