Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można się od nich oderwać, a inne są zupełnie bez smaku i charakteru. Pomidory, podobnie jak ziemniaki, w zależności od rodzaju mają różne zastosowanie. Podłużne pomidory tzw. jajka nadają się na przykład najlepiej do suszenia bo mają niewiele soku, a większość miąższu. Do sałatek najlepsze będą pełne smaku i słodyczy pomidory malinowe. A do zup wprost stworzone są zwykłe czerwone pomidory, nieco bardziej kwaskowate. Gdy kupuję pomidory, szczególnie w sezonie (poza sezonem do potraw stosuję prawie wyłącznie pomidory z puszki), unikam za wszelka cenę pomidorów twardych, nie w pełni dojrzałych. Szukam tych malinowych, w kolorze czerwieni z dodatkiem kropli mleka. Te są najsłodsze, mają najwięcej smaku i aromatu. Jeśli ich nie ma, rozglądam się pomidorami na gałązce lub szukam małych pomidorków śliwkowych czy truskawkowych. Małe pomidory są zazwyczaj dużo słodsze. A gdy w mojej kuchni znajdą się przypadkiem pomidory twarde i niedojrzałe - mam na nie domowy sposób – pozostawiam przez kilka dni na parapecie okiennym.
Spaghetti napoli
Czas 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 350 g spaghetti
- 250 ml zimnej wody
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oleju
- 100 g żółtego tartego sera, najlepiej twardego typu Parmesan czy dziugas
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron. Sparz i obierz ze skórki pomidora. Pokrój w drobną kostkę. Przygotuj pomidorowy sos łącząc Fix z 150 ml zimnej wody i 1 łyżką oleju, dodaj pomidora. Całość gotuj około 5 minut po czym dodaj makaron. Danie serwuj z tartym serem posypanym po wierzchu.
Podstawowy sos pomidorowy
Czas 20 minut
Przepis na około 500 ml sosu
Składniki:
- 2 puszki pomidorów pelatti lub 2 kg świeżych włoskich pomidorów marzani
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g selera naciowego startego na tarce lub drobno pokrojonego
- 50 g marchwi startej na tarce
- 100 g jedna cebula pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki Delikatu Knorr
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie podsmaż rozdrobnione warzywa ( seler, marchew, cebulę i czosnek) do delikatnego zbrązowienia. Dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 do 15 minut. Sos przetrzyj przez sito. Miksowanie sprawi że zmieni on swój kolor, na wskutek napowietrzenia stanie się nieco jaśniejszy.
Zdarza się też, że do sosu Włosi dodają jeszcze odrobinę octu winnego, szczególnie gdy pomidory są świeże i bardzo słodkie. Użycie świeżych pomidorów wydłuża czas gotowania z 15 nawet do 30-40 minut. Włosi gotowy sos doprawiają czasami do smaku bazylią, bardzo rzadko dodają oregano, a prawie zawsze czarny pieprz.
Komentarze (0)