Cieszę się, że mogę dla Was pisać o zapiekankach, bo zapiekanka to dobry sposób na eksperymentowanie w kuchni i tworzenie własnych kompozycji smakowych. Przecież właściwie wszystko nadaje się do zapiekania: ryż, ziemniaki, makaron, warzywa plus oczywiście dodatki, np. mięsa, sery, wędliny. A w procesie zapiekania z rozmaitych składników powstaje nowa jakość, łącząca harmonijnie wszystkie smaki i aromaty w jedną, niepowtarzalną całość. Wspaniale, nie sądzicie? Pisałem już o zapiekankach z ziemniaków, dziś chciałbym się zająć zapiekankami z makaronu.

Makaron surowy czy ugotowany? Można i tak, i tak. Jeśli używacie ugotowanego makaronu pamiętajcie, że w tym przypadku nie macie już wpływu na jego konsystencję. Nie ma rady: im dłuższy czas pieczenia, i im więcej płynu znajduje się w naczyniu, tym makaron będzie bardziej miękki. Dlatego w tym przypadku polecam przygotowanie zapiekanek z ugotowanych już wcześniej, gotowych składników (np. podgrzany sos boloński, przesmażone na oliwie plastry cukinii, trochę kaparów lub oliwek, makaron i tarty ser) i krótkie zapieczenie ich w piecu.
Drugi sposób polega na połączeniu surowego makaronu z pozostałymi składnikami zapiekanki i pieczenie w piekarniku. Warunek konieczny to dodanie odpowiedniej ilości płynów, aby makaron mógł się ugotować. Może to być śmietana, mleko, sos pomidorowy etc.. Ja stosuję sprawdzoną zasadę: na 100 g krótkiego makaronu np. penne (rurki), daję 150 ml płynu – wówczas makaron po upieczeniu jest jędrny, al dente – jak mówią Włosi. Ale co jeszcze dodać?
Warzywa. Sprawdzą się: cukinia, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka, marchewka, por, cebula, czosnek. Warzywa mogą być surowe lub lekko zblanszowane, czyli bardzo krótko (1-2 minuty) gotowane we wrzątku. Cebulę i czosnek warto wcześniej delikatnie podsmażyć, zyskają wówczas na smaku. Nie zapominajmy o grzybach – wiem, to nie warzywo, ale dodatek przesmażonych na maśle pieczarek lub garść posiekanych suszonych borowików każdej zapiekance doda cudownego smaku.
Mięsa i wędliny. Polecam kawałki grillowanego kurczaka czy wieprzowiny oraz wędliny, np. parówki, kiełbasę, szynkę czy boczek (ten przesmażcie na patelni i całość, razem z wytopionym tłuszczykiem, wymieszajcie z makaronem).
Orzechy. Na przykład siekane orzechy włoskie, piniowe czy nerkowca. Zazwyczaj prażę je jeszcze dodatkowo na patelni, co wydobywa ich cudowną słodycz.
Zioła. Oczywiście! Jeśli w zapiekance chcecie użyć sosu na bazie pomidorów, dodajcie bazylię – to połączenie idealne. Do grzybów i kurczaka zaś lubię dodawać np. tymianek. Zresztą co tu więcej pisać – użyjcie ulubionych ziół, natki pietruszki, oregano, szczypiorku, koperku (świetny do łososia). Ważne! Nie przesadzajmy tylko z ilością, nie chcemy przecież, żeby smak i zapach ziół zdominowały danie.
Kompozycji jest naprawdę wiele i zachęcam Was bardzo do tworzenia własnych. Nie ma przecież nic przyjemniejszego, gdy po obiedzie z przyjaciółmi ktoś poprosi Was o przepis na to wspaniałe danie, które przed chwilą zjadł...
Zapiekanka jest już prawie gotowa. Prawie, bo czymże byłaby zapiekanka bez jeszcze jednego, bardzo ważnego składnika: spoiwa? Może to ser tarty, ser wymieszany z gęstą śmietaną (słodką 30% lub kwaśną), mleko z dodatkiem jajka, sos beszamelowy czy pomidorowy. Tu wybór też należy do Was.
Sery. Zostawiłem je na koniec, bo chciałbym namówić Was, żebyście w swoich zapiekankach wykorzystali różne rodzaje serów – od najzwyklejszego ulubionego żółtego, przez twarde sery dojrzewające typu parmezan czy dziurgas, sery kozie, fetę, mozzarellę, aż po cheddara. Dobry jest także ser pleśniowy w rodzaju rokpola. Który ser wybierzecie?
Lubicie chrupiącą skórkę na zapiekance? Ja też, dlatego przed wstawieniem do piekarnika wierzch zapiekanki oprószam tartą bułką. Lub zmiksowanym chlebem tostowym, wymieszanym np. pół na pół z tartym serem i skropionym lekko oliwą. Po upieczeniu mam mnóstwo pysznej, chrupkiej skórki.
Na początek proponuję jeden z najprostszych przepisów na zapiekankę z makaronem. To tzw. macaroni & cheese, niezwykle popularne danie w Stanach Zjednoczonych. Smacznego!

https://www.przepisy.pl/przepis/amerykanska-zapiekanka-makaronowa