Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego - i początkującego, i doświadczonego - kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła! Dziś na warsztat biorę zapiekanki z warzywami.
Myślę sobie, że na kolację chciałbym zjeść coś zielonego, ze szpinakiem na przykład... A może cukinię? Ech, te brokuły tak ładnie wyglądają. Nie, dziś mam jednak ochotę na brukselkę. Taką zapiekaną, z sosem: łatwą, szybką, po prostu wspaniałą.
Warzywa, które chcecie użyć do zapiekanek, a szczególnie te soczyste, trzeba przed przygotowaniem wstępnie blanszować lub lekko podsmażyć. Zachowają wówczas swoje właściwości, a nawet kruchość, jeżeli zapiekanka nie będzie za długo pieczona. Dodatkowo podsmażanie intensyfikuje smak warzywnych dodatków. Przyznam się Wam, że trudno jest mi podpowiedzieć, jakie warzywa wybrać. Ja lubię je wszystkie, bez wyjątku.
Osobiście uważam, że bogactwo smaków warzyw właściwie wystarcza. W najprostszej wersji wystarczy do nich dodać tylko sos, dzięki któremu warzywa odpowiednio zmiękną, a zapiekanka zyska dodatkowy aromat. Jak w przypadku brukselki zapiekanej pod beszamelem, na którą mam dziś wielką ochotę:
https://www.przepisy.pl/przepis/warzywa-zapiekane
Niewątpliwą zaletą zapiekanek z warzyw jest ich kolor. Wspaniale kolorowe warzywa to punkt wyjścia do dalszych wariacji na temat.
Do warzyw dodajcie np. drobno pokrojone fileciki anchois lub posiekane zielone lub czarne oliwki. Albo na przykład garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych. Będę powtarzał Wam bez końca: eksperymentujcie w kuchni i próbujcie rozmaitych kompozycji smaków. W ten sposób wszyscy – nawet ja! – ciągle się uczymy, poszerzamy swój kulinarny repertuar i budujemy pewność siebie w roli szefów domowej kuchni.
Co dalej? Na obiad lub kolację polecam też grecką zapiekankę warzywną (warzywa warto wcześniej lekko przesmażyć). Doprawcie ją typowymi dla kuchni bałkańskiej ziołami: oregano czy bazylią. Spróbujcie też zastąpić ser żółty mozzarellą. Ma ona delikatniejszy smak i jest bardziej sprężysta. Nie wiem, jak Wy, ale ja do domu często kupuję już utarty ser.
https://www.przepisy.pl/przepis/grecka-zapiekanka-warzywna
Na przyjęcie proponuję zapiekankę ze szpinakiem i pieczarkami, z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Taką zapiekankę można podać i na ciepło, i na zimno, łatwo kroi się w plastry. Jest szybka w przygotowaniu i elegancko się prezentuje na stole. Czego chcieć więcej? Bon appetit!
https://www.przepisy.pl/przepis/szybka-zapiekanka-ze-szpinakiem-1
Myślę sobie, że na kolację chciałbym zjeść coś zielonego, ze szpinakiem na przykład... A może cukinię? Ech, te brokuły tak ładnie wyglądają. Nie, dziś mam jednak ochotę na brukselkę. Taką zapiekaną, z sosem: łatwą, szybką, po prostu wspaniałą.
Warzywa, które chcecie użyć do zapiekanek, a szczególnie te soczyste, trzeba przed przygotowaniem wstępnie blanszować lub lekko podsmażyć. Zachowają wówczas swoje właściwości, a nawet kruchość, jeżeli zapiekanka nie będzie za długo pieczona. Dodatkowo podsmażanie intensyfikuje smak warzywnych dodatków. Przyznam się Wam, że trudno jest mi podpowiedzieć, jakie warzywa wybrać. Ja lubię je wszystkie, bez wyjątku.
Osobiście uważam, że bogactwo smaków warzyw właściwie wystarcza. W najprostszej wersji wystarczy do nich dodać tylko sos, dzięki któremu warzywa odpowiednio zmiękną, a zapiekanka zyska dodatkowy aromat. Jak w przypadku brukselki zapiekanej pod beszamelem, na którą mam dziś wielką ochotę:
https://www.przepisy.pl/przepis/warzywa-zapiekane
Niewątpliwą zaletą zapiekanek z warzyw jest ich kolor. Wspaniale kolorowe warzywa to punkt wyjścia do dalszych wariacji na temat.
Do warzyw dodajcie np. drobno pokrojone fileciki anchois lub posiekane zielone lub czarne oliwki. Albo na przykład garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych. Będę powtarzał Wam bez końca: eksperymentujcie w kuchni i próbujcie rozmaitych kompozycji smaków. W ten sposób wszyscy – nawet ja! – ciągle się uczymy, poszerzamy swój kulinarny repertuar i budujemy pewność siebie w roli szefów domowej kuchni.
Co dalej? Na obiad lub kolację polecam też grecką zapiekankę warzywną (warzywa warto wcześniej lekko przesmażyć). Doprawcie ją typowymi dla kuchni bałkańskiej ziołami: oregano czy bazylią. Spróbujcie też zastąpić ser żółty mozzarellą. Ma ona delikatniejszy smak i jest bardziej sprężysta. Nie wiem, jak Wy, ale ja do domu często kupuję już utarty ser.
https://www.przepisy.pl/przepis/grecka-zapiekanka-warzywna
Na przyjęcie proponuję zapiekankę ze szpinakiem i pieczarkami, z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Taką zapiekankę można podać i na ciepło, i na zimno, łatwo kroi się w plastry. Jest szybka w przygotowaniu i elegancko się prezentuje na stole. Czego chcieć więcej? Bon appetit!
https://www.przepisy.pl/przepis/szybka-zapiekanka-ze-szpinakiem-1
Komentarze (0)