Warzywa zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
968 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brukselki oczyść, kalafiora podziel na małe różyczki, czosnek posiekaj.

Warzywa zapiekane - Krok 1

Krok 2

Brukselki i kalafiora ugotuj oddzielnie na półtwardo w lekko osolonej wodzie.

Warzywa zapiekane - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz ze śmietaną, chrzanem i czosnkiem. Brukselki i kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej Fixem. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Warzywa zapiekane - Krok 3

Krok 4

Pod koniec pieczenia posyp po wierzchu bułką tartą, ozdób kawałkami pomidora i zapiecz przez 5 minut.

Warzywa zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekaneWarzywa zapiekane

Warzywa zapiekane smakują zupełnie inaczej niż surowe – za sprawą wysokiej temperatury wydobywa się ich naturalna słodycz. Pieczone warzywa dobrze smakować będą zarówno solo, jak i z dodatkiem ulubionych przypraw czy sosu. Możesz je zapiec z kremowym sosem carbonara – to sposób na pyszny i szybki obiad. Do zapiekanki możesz dodać niemalże każde z warzyw: od ziemniaka, przez marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, po bakłażana i cukinię i oczywiście zastosowane tutaj brokuły i kalafior. Warzywa piec powinno się przez około trzydzieści – czterdzieści minut, aż do momentu, gdy zmiękną, przyrumienią się i staną się chrupiące. W połowie pieczenia należy je przewrócić. Najlepiej smakują na gorąco, udekorowane gałązkami rozmarynu albo tymianku lub posypane ziołami. Serwuj je same lub z czosnkową bagietką.