Warzywa zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

946 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselki oczyść, kalafiora podziel na małe różyczki, czosnek posiekaj.

Warzywa zapiekane - Krok 1

Krok 2

Brukselki i kalafiora ugotuj oddzielnie na półtwardo w lekko osolonej wodzie.

Warzywa zapiekane - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz ze śmietaną, chrzanem i czosnkiem. Brukselki i kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej Fixem. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Warzywa zapiekane - Krok 3

Krok 4

Pod koniec pieczenia posyp po wierzchu bułką tartą, ozdób kawałkami pomidora i zapiecz przez 5 minut.

Warzywa zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybionka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekaneWarzywa zapiekane

Warzywa zapiekane smakują zupełnie inaczej niż surowe – za sprawą wysokiej temperatury wydobywa się ich naturalna słodycz. Pieczone warzywa dobrze smakować będą zarówno solo, jak i z dodatkiem ulubionych przypraw czy sosu. Możesz je zapiec z kremowym sosem carbonara – to sposób na pyszny i szybki obiad. Do zapiekanki możesz dodać niemalże każde z warzyw: od ziemniaka, przez marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, po bakłażana i cukinię i oczywiście zastosowane tutaj brokuły i kalafior. Warzywa piec powinno się przez około trzydzieści – czterdzieści minut, aż do momentu, gdy zmiękną, przyrumienią się i staną się chrupiące. W połowie pieczenia należy je przewrócić. Najlepiej smakują na gorąco, udekorowane gałązkami rozmarynu albo tymianku lub posypane ziołami. Serwuj je same lub z czosnkową bagietką.