
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
0.5 kilograma
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Brukselki oczyść, kalafiora podziel na małe różyczki, czosnek posiekaj.
Krok 2
Brukselki i kalafiora ugotuj oddzielnie na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
Krok 3
Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz ze śmietaną, chrzanem i czosnkiem. Brukselki i kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej Fixem. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Pod koniec pieczenia posyp po wierzchu bułką tartą, ozdób kawałkami pomidora i zapiecz przez 5 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa zapiekane
Warzywa zapiekane smakują zupełnie inaczej niż surowe – za sprawą wysokiej temperatury wydobywa się ich naturalna słodycz. Pieczone warzywa dobrze smakować będą zarówno solo, jak i z dodatkiem ulubionych przypraw czy sosu. Możesz je zapiec z kremowym sosem carbonara – to sposób na pyszny i szybki obiad. Do zapiekanki możesz dodać niemalże każde z warzyw: od ziemniaka, przez marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, po bakłażana i cukinię i oczywiście zastosowane tutaj brokuły i kalafior. Warzywa piec powinno się przez około trzydzieści – czterdzieści minut, aż do momentu, gdy zmiękną, przyrumienią się i staną się chrupiące. W połowie pieczenia należy je przewrócić. Najlepiej smakują na gorąco, udekorowane gałązkami rozmarynu albo tymianku lub posypane ziołami. Serwuj je same lub z czosnkową bagietką.