Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 garść
1 sztuka
2 garść
1 łyżka
4 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia pokrój w cienkie paseczki, oprósz przyprawą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Kurki umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Cukinię pokrój w cienkie paski a ser pokrój w drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz, szalotkę pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj kurczaka a po chwili kurki. Smaż chwilę razem, następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze minutę. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
Krok 4
Do farszu dodaj rukolę i ser, wymieszaj. Placki tortilli posmaruj przygotowanym jogurtem a następnie nałóż farsz.
Krok 5
Brzegi placków zawiń lekko do środka a następnie zroluj, jak tradycyjnego naleśnika. Zawinięte placki opiecz na suchej rozgrzanej patelni, przekrój pod skosem na pół i podawaj.
Dobra rada:
Takie wrapy doskonale smakować będą z jogurtowym ziołowym dipem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrapy z kurczakiem i cukinią
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, dobrze sprawdzi się przepis na wrapy z kurczakiem, cukinią i kurkami. Przygotuj farsz: zamarynuj podudzia z kurczaka (dobrze sprawdzą się zioła, oliwa oraz curry) i odstaw na kilka minut. Na patelni zeszklij cebulę: zamiast szalotki użyj czosnkowej, i dodaj pokrojone w paski mięso. Po chwili do mieszanki wsyp grzyby, jeśli nie masz w domu kurków, możesz użyć też grzybków mun lub tych w zalewie. Dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem oraz kminem rzymskim. W ostatniej kolejności, na patelnię wrzuć obraną cukinię (możesz ją zastąpić bakłażanem). Całość smaż na małym ogniu, uważając żeby składniki się nie przypaliły. Dodaj ser sałatkowy, najlepiej typu greckiego i rukolę. Tak przygotowanym farszem posmaruj wrapy (możesz zrobić je sam, ale równie dobre będą gotowe), zawiń i posyp wierzch parmezanem. Usmaż na patelni lub wstaw do piekarnika. Gotowe danie serwuj polane sosem czosnkowym i udekorowane liśćmi świeżej bazylii. Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczne wrapy.