Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

70 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyć osuszyć. Cukinię pokroić w cienki plasterki, paprykę i cebulę w kosteczkę, por w półkrążki, czosnek drobno posiekać.

Krok 2

Filet z indyka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i pikantną przyprawą do kurczaka.

Krok 3

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju podsmażyć czosnek, cebulę i por ok 3 minut, przełożyć do miski. Na tej samej patelni, rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, podsmażyć cukinię ok 4 minut, przełożyć do tej samej miski.

Krok 5

Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.

Krok 6

W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać żółty ser, przyprawić, połączyc z warzywami kaszą i indykiem.

Krok 7

Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej