Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
300 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
70 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyć osuszyć. Cukinię pokroić w cienki plasterki, paprykę i cebulę w kosteczkę, por w półkrążki, czosnek drobno posiekać.
Krok 2
Filet z indyka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i pikantną przyprawą do kurczaka.
Krok 3
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju podsmażyć czosnek, cebulę i por ok 3 minut, przełożyć do miski. Na tej samej patelni, rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, podsmażyć cukinię ok 4 minut, przełożyć do tej samej miski.
Krok 5
Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.
Krok 6
W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać żółty ser, przyprawić, połączyc z warzywami kaszą i indykiem.
Krok 7
Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej