Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

70 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyć osuszyć. Cukinię pokroić w cienki plasterki, paprykę i cebulę w kosteczkę, por w półkrążki, czosnek drobno posiekać.

Krok 2

Filet z indyka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i pikantną przyprawą do kurczaka.

Krok 3

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju podsmażyć czosnek, cebulę i por ok 3 minut, przełożyć do miski. Na tej samej patelni, rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, podsmażyć cukinię ok 4 minut, przełożyć do tej samej miski.

Krok 5

Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.

Krok 6

W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać żółty ser, przyprawić, połączyc z warzywami kaszą i indykiem.

Krok 7

Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej