Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

70 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyć osuszyć. Cukinię pokroić w cienki plasterki, paprykę i cebulę w kosteczkę, por w półkrążki, czosnek drobno posiekać.

Krok 2

Filet z indyka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i pikantną przyprawą do kurczaka.

Krok 3

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem, ugotować z dodatkiem 3/4 szklanki wody, posolić, odstawić do wystudzenia - kasza powinna być sypka.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju podsmażyć czosnek, cebulę i por ok 3 minut, przełożyć do miski. Na tej samej patelni, rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, podsmażyć cukinię ok 4 minut, przełożyć do tej samej miski.

Krok 5

Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym, dodać łyżkę oleju, mocno rozgrzać i usmażyć kawałki indyka (powinny być lekko zrumienione), przełożyć do miski, dodać surową paprykę i kaszę, wymieszać wszystko razem, odstawić do wystudzenia.

Krok 6

W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać żółty ser, przyprawić, połączyc z warzywami kaszą i indykiem.

Krok 7

Formę na muffinki wysmarować dokładnie masłem, nałożyć do każdej porcję masy (starczyło mi idealnie), piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 25 minut. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki bez mąki z sezonowymi warzywami, kaszą jaglana i filetem z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej