Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków
średnie
48 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łososia pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Razem z soczewicą ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż wszystko będzie miękkie. Następnie odcedź i zrób z batatów i soczewicy puree.
Krok 3
Selera naciowego oraz pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Umyj i osusz szpinak.
Krok 4
W garnku zagotuj wodę z kostką Knorr.
Krok 5
Dodaj warzywa, posiekany czosnek i gotuj, aż zmiękną. Teraz dodaj krewetki i gotuj jeszcze 1 minutę. Wlej sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i wsyp do sosu z warzywami i krewetkami.
Krok 6
Na dno naczynia żaroodpornego wlej warzywno-krewetkowy sos. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, posyp lekko przyprawą Knorr i całość zakryj szczelnie słodkim puree. Zapiekaj przez ok. 20 minut.

Dobra rada:
Zamiast batatów możesz również użyć marchwi lub dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków
Zapiekanka to praktyczny pomysł na obiad, ale w zależności od użytych składników może być tradycyjna lub z twistem. Nasza dzisiejsza propozycja do zwyczajnych zdecydowanie nie należy! Krewetki, soczewica, szpinak, łosoś, słodkie ziemniaki i inne dodatki tworzą zapiekankę, która będzie odpowiednia nawet na uroczyste przyjęcie.
Dla kogo?
Dla fanów zapiekanek, którzy mają ochotę na coś niebanalnego. Łosoś, krewetki, bataty – to musi być pyszne!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków to danie na co dzień i na specjalne okazje. Bo wygląda i smakuje bardzo dobrze!
Czy wiesz, że?
Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki. W Polsce cieszą się coraz większą popularnością, bo ich lekko słodki smak potrafi urozmaicić każde danie.
Dla urozmaicenia:
Nie masz batatów? Nie zamieniaj ich na zwykłe ziemniaki. Użyj za to marchwi lub dyni.