Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków
średnie
46 osób zapisało
Składniki
300 gramów
300 gramów
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łososia pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Razem z soczewicą ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż wszystko będzie miękkie. Następnie odcedź i zrób z batatów i soczewicy puree.
Krok 3
Selera naciowego oraz pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Umyj i osusz szpinak.
Krok 4
W garnku zagotuj wodę z kostką Knorr.
Krok 5
Dodaj warzywa, posiekany czosnek i gotuj, aż zmiękną. Teraz dodaj krewetki i gotuj jeszcze 1 minutę. Wlej sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i wsyp do sosu z warzywami i krewetkami.
Krok 6
Na dno naczynia żaroodpornego wlej warzywno-krewetkowy sos. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, posyp lekko przyprawą Knorr i całość zakryj szczelnie słodkim puree. Zapiekaj przez ok. 20 minut.
Dobra rada:
Zamiast batatów możesz również użyć marchwi lub dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków
Zapiekanka to praktyczny pomysł na obiad, ale w zależności od użytych składników może być tradycyjna lub z twistem. Nasza dzisiejsza propozycja do zwyczajnych zdecydowanie nie należy! Krewetki, soczewica, szpinak, łosoś, słodkie ziemniaki i inne dodatki tworzą zapiekankę, która będzie odpowiednia nawet na uroczyste przyjęcie.
Dla kogo?
Dla fanów zapiekanek, którzy mają ochotę na coś niebanalnego. Łosoś, krewetki, bataty – to musi być pyszne!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków to danie na co dzień i na specjalne okazje. Bo wygląda i smakuje bardzo dobrze!
Czy wiesz, że?
Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki. W Polsce cieszą się coraz większą popularnością, bo ich lekko słodki smak potrafi urozmaicić każde danie.
Dla urozmaicenia:
Nie masz batatów? Nie zamieniaj ich na zwykłe ziemniaki. Użyj za to marchwi lub dyni.