Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łososia pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Razem z soczewicą ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż wszystko będzie miękkie. Następnie odcedź i zrób z batatów i soczewicy puree.

Krok 3

Selera naciowego oraz pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Umyj i osusz szpinak.

Krok 4

W garnku zagotuj wodę z kostką Knorr.

Krok 5

Dodaj warzywa, posiekany czosnek i gotuj, aż zmiękną. Teraz dodaj krewetki i gotuj jeszcze 1 minutę. Wlej sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i wsyp do sosu z warzywami i krewetkami.

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wlej warzywno-krewetkowy sos. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, posyp lekko przyprawą Knorr i całość zakryj szczelnie słodkim puree. Zapiekaj przez ok. 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast batatów możesz również użyć marchwi lub dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniakówZapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków

Zapiekanka to praktyczny pomysł na obiad, ale w zależności od użytych składników może być tradycyjna lub z twistem. Nasza dzisiejsza propozycja do zwyczajnych zdecydowanie nie należy! Krewetki, soczewica, szpinak, łosoś, słodkie ziemniaki i inne dodatki tworzą zapiekankę, która będzie odpowiednia nawet na uroczyste przyjęcie.

Dla kogo?

Dla fanów zapiekanek, którzy mają ochotę na coś niebanalnego. Łosoś, krewetki, bataty – to musi być pyszne!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków to danie na co dzień i na specjalne okazje. Bo wygląda i smakuje bardzo dobrze!

Czy wiesz, że?

Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki. W Polsce cieszą się coraz większą popularnością, bo ich lekko słodki smak potrafi urozmaicić każde danie.

Dla urozmaicenia:

Nie masz batatów? Nie zamieniaj ich na zwykłe ziemniaki. Użyj za to marchwi lub dyni.