Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łososia pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Razem z soczewicą ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż wszystko będzie miękkie. Następnie odcedź i zrób z batatów i soczewicy puree.

Krok 3

Selera naciowego oraz pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Umyj i osusz szpinak.

Krok 4

W garnku zagotuj wodę z kostką Knorr.

Krok 5

Dodaj warzywa, posiekany czosnek i gotuj, aż zmiękną. Teraz dodaj krewetki i gotuj jeszcze 1 minutę. Wlej sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i wsyp do sosu z warzywami i krewetkami.

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wlej warzywno-krewetkowy sos. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, posyp lekko przyprawą Knorr i całość zakryj szczelnie słodkim puree. Zapiekaj przez ok. 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast batatów możesz również użyć marchwi lub dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniakówZapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków

Zapiekanka to praktyczny pomysł na obiad, ale w zależności od użytych składników może być tradycyjna lub z twistem. Nasza dzisiejsza propozycja do zwyczajnych zdecydowanie nie należy! Krewetki, soczewica, szpinak, łosoś, słodkie ziemniaki i inne dodatki tworzą zapiekankę, która będzie odpowiednia nawet na uroczyste przyjęcie.

Dla kogo?

Dla fanów zapiekanek, którzy mają ochotę na coś niebanalnego. Łosoś, krewetki, bataty – to musi być pyszne!

Na jaką okazję?

Zapiekanka z łososia i słodkich ziemniaków to danie na co dzień i na specjalne okazje. Bo wygląda i smakuje bardzo dobrze!

Czy wiesz, że?

Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki. W Polsce cieszą się coraz większą popularnością, bo ich lekko słodki smak potrafi urozmaicić każde danie.

Dla urozmaicenia:

Nie masz batatów? Nie zamieniaj ich na zwykłe ziemniaki. Użyj za to marchwi lub dyni.