
Składniki
1 sztuka
1.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj czosnek, dodaj 10 dekagramów miękkiego masła i utrzyj wraz posiekanymi ziołami i szczyptą soli.

Krok 2
Z masła uformuj wałek, mocno go schłodź, a następnie pokrój w plastry.

Krok 3
Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonki i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 4
Oprósz karpia przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Na niezbyt dużym ogniu smaż dzwonki karpia z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na tym samym tłuszczy smaż ziemniaki pokrojone w plastry, aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 6
Usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Na rybie połóż plasterki masła ziołowego, aby mogło powoli się rozpuścić i nadać smak i aromat potrawie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony z masłem czosnkowym
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smażonego karpia z masłem czosnkowym. Sekret tego dania tkwi w masie, którą wykonasz na bazie m.in. posiekanych ziół oraz roztartego czosnku. Masę tę uformuj w wałek, mocno go schłódź, a potem pokrój w grube plastry. Następnie obtoczone w mące lub bułce tartej dzwonki karpia usmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki ryby przełóż na półmisek i połóż na nich plasterki ziołowej masy. Dla podkreślenia smaku, dopraw danie aromatycznymi przyprawami i ziołami, przede wszystkim tymiankiem, gałązkami koperku czy posiekaną drobno natką pietruszki. Gotowego karpia serwuj razem z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz surówką z czerwonej lub białej kapusty. Dobrym pomysłem będzie także obłożenie go plasterkami czerwonej cebuli oraz podsmażonymi pieczarkami. Pobierz listę składników i przygotuj pysznego świątecznego karpia z ziemniakami. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.