Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
60 dekagramów
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.
Krok 2
Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.
Krok 3
Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony na maśle
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.