Karp smażony na maśle z cebulką – wigilijny | Przepisy.pl pixel

Karp smażony na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
484 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

360 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

60 dekagramów

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.

Karp smażony na maśle - Krok 1

Krok 2

Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.

Karp smażony na maśle - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Karp smażony na maśle - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • ewa-el

    ewa-el , 13.12.2021

    Dobrze pod koniec zmożenia dodać łyżkę wody i przykryć patelnię pokrywką. Karp jest wtedy jeszcze bardziej delikatny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 29.11.2020

    TAK. Karp smażony zawsze gości na moim wigilijnym stole. Przyznam szczerze, że jest to moja ulubiona ryba, na którą czekam z niecierpliwością przez cały rok. Ten przepis to mój sprawdzony sposób, aby przyrządzić naprawdę pysznego smażonego karpia. Jest delikatny, złocisty i lekko chrupiący. Przepis sprawdziłem nie jednokrotnie, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Białobrzeska

    Agnieszka Białobrzeska , 10.12.2016

    moje karpie zawsze sa pyszne sol maka n patelnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony na maśleKarp smażony na maśle

Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.