Karp smażony na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

469 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

60 dekagramów

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.

Karp smażony na maśle - Krok 1

Krok 2

Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.

Karp smażony na maśle - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Karp smażony na maśle - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Białobrzeska

    Agnieszka Białobrzeska , 10.12.2016

    moje karpie zawsze sa pyszne sol maka n patelnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony na maśleKarp smażony na maśle

Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.