Karp smażony na maśle z cebulką – wigilijny | Przepisy.pl pixel

Karp smażony na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

483 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

60 dekagramów

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.

Karp smażony na maśle - Krok 1

Krok 2

Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.

Karp smażony na maśle - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Karp smażony na maśle - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • ewa-el

    ewa-el , 13.12.2021

    Dobrze pod koniec zmożenia dodać łyżkę wody i przykryć patelnię pokrywką. Karp jest wtedy jeszcze bardziej delikatny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 29.11.2020

    TAK. Karp smażony zawsze gości na moim wigilijnym stole. Przyznam szczerze, że jest to moja ulubiona ryba, na którą czekam z niecierpliwością przez cały rok. Ten przepis to mój sprawdzony sposób, aby przyrządzić naprawdę pysznego smażonego karpia. Jest delikatny, złocisty i lekko chrupiący. Przepis sprawdziłem nie jednokrotnie, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Białobrzeska

    Agnieszka Białobrzeska , 10.12.2016

    moje karpie zawsze sa pyszne sol maka n patelnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony na maśleKarp smażony na maśle

Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.