
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
60 dekagramów
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.

Krok 2
Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.

Krok 3
Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony na maśle
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.