Jak usmażyć karpia na Wigilię - przepis: smażony | Przepisy.pl pixel

Karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

40 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę wypłucz i wysusz. Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.

Karp smażony - Krok 1

Krok 2

Oprósz przyprawą Knorr i odłóż na 20 minut.

Karp smażony - Krok 2

Krok 3

Obtocz dzwonki w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor. Podawaj z cząstką cytryny i na przykład z ziemniakami.

Karp smażony - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • pan rybak

    pan rybak , 26.03.2023

    rybka dobra polecam zrobce koniecznie nie w okresie świąt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Szczechowska

    Paulina Szczechowska , 17.12.2021

    TAK Część mąki pszennej zastępuję mąką z ciecierzycy lub całość zamieniam na kukurydzianą. Dzięki temu karp po usmażeniu jest pysznie chrupiący.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacko Jackodir

    Jacko Jackodir , 25.05.2015

    W spisie jest podana przyprawa do kurczaka. z fotografi wnioskuję, że powinna być marynata do ryb.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obtoczony w specjalnej marynacie, skropiony sokiem z cytryny i panierowany w mące nie wymaga wiele pracy. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować przepis na karpia smażonego tak, by zachwycał smakiem mięsa i widokiem rumianej panierki.

Dla kogo? Karpia smażonego przygotowuje się dość szybko, jednak, aby ryba nabrała odpowiedniego smaku, po posmarowaniu pastą z przypraw powinna marynować się co najmniej dwadzieścia minut, zanim ją usmażysz. Z przepisem na smażonego karpia powinni zapoznać się kucharze, którzy po raz pierwszy samodzielnie przyrządzają słynną rybę. Z tą recepturą sukces jest gwarantowany!

Na jaką okazję? Serwując smażonego karpia na świątecznym stole, połóż usmażone kawałki ryby na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny przybrane koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też posypać całość prażonymi płatkami migdałów. Warto przetestować przed świętami ten przepis na karpia smażonego, by uniknąć wszelkich niespodzianek tuż przed wigilijną kolacją.

Czy wiesz, że? Hodowle karpia w Polsce zaczęły pojawiać się już w średniowieczu.

Dla urozmaicenia: Smażonego karpia na wigilijnym stole serwuje się zazwyczaj tylko z chlebem, ewentualnie z dodatkiem kapusty z grzybami. Można do niego podać również pieczone lub gotowane ziemniaki oraz ulubioną surówkę. Będzie bardzo smaczny z mieszanką gotowanych warzyw – marchewki, zielonej fasolki, groszku i kalafiora. Karp smażony – przepis ten potraktuj jako bazę do apetycznych eksperymentów z dodatkami!