Jak usmażyć karpia na Wigilię - przepis: smażony | Przepisy.pl pixel

Karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

40 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę wypłucz i wysusz. Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.

Karp smażony - Krok 1

Krok 2

Oprósz przyprawą Knorr i odłóż na 20 minut.

Karp smażony - Krok 2

Krok 3

Obtocz dzwonki w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor. Podawaj z cząstką cytryny i na przykład z ziemniakami.

Karp smażony - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • pan rybak

    pan rybak , 26.03.2023

    rybka dobra polecam zrobce koniecznie nie w okresie świąt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Szczechowska

    Paulina Szczechowska , 17.12.2021

    TAK Część mąki pszennej zastępuję mąką z ciecierzycy lub całość zamieniam na kukurydzianą. Dzięki temu karp po usmażeniu jest pysznie chrupiący.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacko Jackodir

    Jacko Jackodir , 25.05.2015

    W spisie jest podana przyprawa do kurczaka. z fotografi wnioskuję, że powinna być marynata do ryb.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Karp smażony w panierce
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obtoczony w specjalnej marynacie, skropiony sokiem z cytryny i panierowany w mące nie wymaga wiele pracy. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować przepis na karpia smażonego tak, by zachwycał smakiem mięsa i widokiem rumianej panierki.

Dla kogo? Karpia smażonego przygotowuje się dość szybko, jednak, aby ryba nabrała odpowiedniego smaku, po posmarowaniu pastą z przypraw powinna marynować się co najmniej dwadzieścia minut, zanim ją usmażysz. Z przepisem na smażonego karpia powinni zapoznać się kucharze, którzy po raz pierwszy samodzielnie przyrządzają słynną rybę. Z tą recepturą sukces jest gwarantowany!

Na jaką okazję? Serwując smażonego karpia na świątecznym stole, połóż usmażone kawałki ryby na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny przybrane koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też posypać całość prażonymi płatkami migdałów. Warto przetestować przed świętami ten przepis na karpia smażonego, by uniknąć wszelkich niespodzianek tuż przed wigilijną kolacją.

Czy wiesz, że? Hodowle karpia w Polsce zaczęły pojawiać się już w średniowieczu.

Dla urozmaicenia: Smażonego karpia na wigilijnym stole serwuje się zazwyczaj tylko z chlebem, ewentualnie z dodatkiem kapusty z grzybami. Można do niego podać również pieczone lub gotowane ziemniaki oraz ulubioną surówkę. Będzie bardzo smaczny z mieszanką gotowanych warzyw – marchewki, zielonej fasolki, groszku i kalafiora. Karp smażony – przepis ten potraktuj jako bazę do apetycznych eksperymentów z dodatkami!