
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
40 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę wypłucz i wysusz. Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Oprósz przyprawą Knorr i odłóż na 20 minut.

Krok 3
Obtocz dzwonki w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor. Podawaj z cząstką cytryny i na przykład z ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obtoczony w specjalnej marynacie, skropiony sokiem z cytryny i panierowany w mące nie wymaga wiele pracy. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować przepis na karpia smażonego tak, by zachwycał smakiem mięsa i widokiem rumianej panierki.
Dla kogo? Karpia smażonego przygotowuje się dość szybko, jednak, aby ryba nabrała odpowiedniego smaku, po posmarowaniu pastą z przypraw powinna marynować się co najmniej dwadzieścia minut, zanim ją usmażysz. Z przepisem na smażonego karpia powinni zapoznać się kucharze, którzy po raz pierwszy samodzielnie przyrządzają słynną rybę. Z tą recepturą sukces jest gwarantowany!
Na jaką okazję? Serwując smażonego karpia na świątecznym stole, połóż usmażone kawałki ryby na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny przybrane koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też posypać całość prażonymi płatkami migdałów. Warto przetestować przed świętami ten przepis na karpia smażonego, by uniknąć wszelkich niespodzianek tuż przed wigilijną kolacją.
Czy wiesz, że? Hodowle karpia w Polsce zaczęły pojawiać się już w średniowieczu.
Dla urozmaicenia: Smażonego karpia na wigilijnym stole serwuje się zazwyczaj tylko z chlebem, ewentualnie z dodatkiem kapusty z grzybami. Można do niego podać również pieczone lub gotowane ziemniaki oraz ulubioną surówkę. Będzie bardzo smaczny z mieszanką gotowanych warzyw – marchewki, zielonej fasolki, groszku i kalafiora. Karp smażony – przepis ten potraktuj jako bazę do apetycznych eksperymentów z dodatkami!