Karp smażony: przepis, jak smażyć karpia na Wigilię | Przepisy.pl pixel

Karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

40 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę wypłucz i wysusz. Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.

Karp smażony - Krok 1

Krok 2

Oprósz przyprawą Knorr i odłóż na 20 minut.

Karp smażony - Krok 2

Krok 3

Obtocz dzwonki w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor. Podawaj z cząstką cytryny i na przykład z ziemniakami.

Karp smażony - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Jacko Jackodir

    Jacko Jackodir , 25.05.2015

    W spisie jest podana przyprawa do kurczaka. z fotografi wnioskuję, że powinna być marynata do ryb.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obtoczony w specjalnej marynacie, skropiony sokiem z cytryny i panierowany w mące nie wymaga wiele pracy. Przygotowuje się go dość szybko, jednak aby ryba nabrała odpowiedniego smaku, po posmarowaniu pastą z przypraw powinna marynować się co najmniej dwadzieścia minut, zanim ją usmażysz. Karpia na wigilijnym stole serwuje się zazwyczaj tylko z chlebem, ewentualnie z dodatkiem kapusty z grzybami. Można do niego jednak podać również pieczone lub gotowane ziemniaki oraz ulubioną surówkę. Będzie także bardzo smaczny z mieszanką gotowanych warzyw – marchewki, zielonej fasolki, groszku i kalafiora. Serwując go na świątecznym stole, połóż usmażone kawałki ryby na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny przybrane koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też posypać całość prażonymi płatkami migdałów. Warto przetestować przed świętami ten przepis na smażonego karpia. Zobacz, jak w prosty sposób go przygotować!