Karp w pomarańczach – pieczony cały w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Karp pieczony w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2

Odkrój z chleba skórkę, pokrusz miąższ.

Krok 3

Posiekaj natkę, wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłóż rybę.

Krok 4

Ułóż karpia w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na rybę plastry pomarańczy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp pieczony w pomarańczachKarp pieczony w pomarańczach

Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również jako codzienny obiad. Wypróbuj jego wersji z pomarańczami. Słodki, owocowy dodatek znacznie uatrakcyjni smak ryby. Jaką jego odmianę warto wybrać? Sprawdzi się np. karp pełnołuski, który nie posiada łusek – znacznie zmniejsza się zatem czas jego przygotowywania. Przyrządzisz z niego potrawę nie tylko smaczną, ale również efektownie prezentującą się na talerzu. Jak się do tego zabrać? Nic prostszego. Na początek przygotuj rybę: usuń jej głowę i wnętrzności i dokładnie umyj. Następnie natrzyj ją przyprawami: oprócz klasycznego i sugerowanego w przepisie czarnego pieprzu sprawdzi się również drobno posiekana szałwia lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Karp „lubi się” jednak również z innymi dodatkami. Aby nadać mu nieco orientalnego charakteru, wybierz kolendrę, curry czy kurkumę. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny i odstawić na sugerowany czas w chłodne miejsce. Dzięki takiemu zabiegowi mięso odpowiednio zmięknie, czyniąc gotową potrawę wyjątkowo smaczną. Kolejny krok to przygotowanie chlebowej „pierzynki”. Pokruszonym chlebem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i oliwą posyp rybę ułożoną w żaroodpornym naczyniu. Pamiętaj o tym, by na 10 minut przed końcem pieczenia umieścić na niej plastry dojrzałej pomarańczy. Dzięki temu owoc puści sok, nadając potrawie słodkawy posmak. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smacznego karpia pod chrupiącą chlebową „pierzynką”. Życzymy smacznego!