
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw karpia, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na godzinę do lodówki.
Krok 2
Odkrój z chleba skórkę, pokrusz miąższ.
Krok 3
Posiekaj natkę, wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłóż rybę.
Krok 4
Ułóż karpia w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na rybę plastry pomarańczy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Karp pieczony w pomarańczach
Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również jako codzienny obiad. Wypróbuj jego wersji z pomarańczami. Słodki, owocowy dodatek znacznie uatrakcyjni smak ryby. Jaką jego odmianę warto wybrać? Sprawdzi się np. karp pełnołuski, który nie posiada łusek – znacznie zmniejsza się zatem czas jego przygotowywania. Przyrządzisz z niego potrawę nie tylko smaczną, ale również efektownie prezentującą się na talerzu. Jak się do tego zabrać? Nic prostszego. Na początek przygotuj rybę: usuń jej głowę i wnętrzności i dokładnie umyj. Następnie natrzyj ją przyprawami: oprócz klasycznego i sugerowanego w przepisie czarnego pieprzu sprawdzi się również drobno posiekana szałwia lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Karp „lubi się” jednak również z innymi dodatkami. Aby nadać mu nieco orientalnego charakteru, wybierz kolendrę, curry czy kurkumę. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny i odstawić na sugerowany czas w chłodne miejsce. Dzięki takiemu zabiegowi mięso odpowiednio zmięknie, czyniąc gotową potrawę wyjątkowo smaczną. Kolejny krok to przygotowanie chlebowej „pierzynki”. Pokruszonym chlebem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i oliwą posyp rybę ułożoną w żaroodpornym naczyniu. Pamiętaj o tym, by na 10 minut przed końcem pieczenia umieścić na niej plastry dojrzałej pomarańczy. Dzięki temu owoc puści sok, nadając potrawie słodkawy posmak. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smacznego karpia pod chrupiącą chlebową „pierzynką”. Życzymy smacznego!


































