
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw karpia, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na godzinę do lodówki.
Krok 2
Odkrój z chleba skórkę, pokrusz miąższ.
Krok 3
Posiekaj natkę, wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłóż rybę.
Krok 4
Ułóż karpia w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na rybę plastry pomarańczy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Karp pieczony w pomarańczach
Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również jako codzienny obiad. Wypróbuj jego wersji z pomarańczami. Słodki, owocowy dodatek znacznie uatrakcyjni smak ryby. Jaką jego odmianę warto wybrać? Sprawdzi się np. karp pełnołuski, który nie posiada łusek – znacznie zmniejsza się zatem czas jego przygotowywania. Przyrządzisz z niego potrawę nie tylko smaczną, ale również efektownie prezentującą się na talerzu. Jak się do tego zabrać? Nic prostszego. Na początek przygotuj rybę: usuń jej głowę i wnętrzności i dokładnie umyj. Następnie natrzyj ją przyprawami: oprócz klasycznego i sugerowanego w przepisie czarnego pieprzu sprawdzi się również drobno posiekana szałwia lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Karp „lubi się” jednak również z innymi dodatkami. Aby nadać mu nieco orientalnego charakteru, wybierz kolendrę, curry czy kurkumę. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny i odstawić na sugerowany czas w chłodne miejsce. Dzięki takiemu zabiegowi mięso odpowiednio zmięknie, czyniąc gotową potrawę wyjątkowo smaczną. Kolejny krok to przygotowanie chlebowej „pierzynki”. Pokruszonym chlebem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i oliwą posyp rybę ułożoną w żaroodpornym naczyniu. Pamiętaj o tym, by na 10 minut przed końcem pieczenia umieścić na niej plastry dojrzałej pomarańczy. Dzięki temu owoc puści sok, nadając potrawie słodkawy posmak. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smacznego karpia pod chrupiącą chlebową „pierzynką”. Życzymy smacznego!


































