Karp w pomarańczach – pieczony cały w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Karp pieczony w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2

Odkrój z chleba skórkę, pokrusz miąższ.

Krok 3

Posiekaj natkę, wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłóż rybę.

Krok 4

Ułóż karpia w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na rybę plastry pomarańczy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Pamiętaj, żeby być zalogowanym i o dopisaniu słowa "TAK", jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie.
*Słowo TAK jest jednoznaczne ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych przez Unilever Polska sp. z o.o. w celach konkursowych oraz jest warunkiem przystąpienia do konkursu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp pieczony w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp pieczony w pomarańczachKarp pieczony w pomarańczach

Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również jako codzienny obiad. Wypróbuj jego wersji z pomarańczami. Słodki, owocowy dodatek znacznie uatrakcyjni smak ryby. Jaką jego odmianę warto wybrać? Sprawdzi się np. karp pełnołuski, który nie posiada łusek – znacznie zmniejsza się zatem czas jego przygotowywania. Przyrządzisz z niego potrawę nie tylko smaczną, ale również efektownie prezentującą się na talerzu. Jak się do tego zabrać? Nic prostszego. Na początek przygotuj rybę: usuń jej głowę i wnętrzności i dokładnie umyj. Następnie natrzyj ją przyprawami: oprócz klasycznego i sugerowanego w przepisie czarnego pieprzu sprawdzi się również drobno posiekana szałwia lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Karp „lubi się” jednak również z innymi dodatkami. Aby nadać mu nieco orientalnego charakteru, wybierz kolendrę, curry czy kurkumę. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny i odstawić na sugerowany czas w chłodne miejsce. Dzięki takiemu zabiegowi mięso odpowiednio zmięknie, czyniąc gotową potrawę wyjątkowo smaczną. Kolejny krok to przygotowanie chlebowej „pierzynki”. Pokruszonym chlebem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i oliwą posyp rybę ułożoną w żaroodpornym naczyniu. Pamiętaj o tym, by na 10 minut przed końcem pieczenia umieścić na niej plastry dojrzałej pomarańczy. Dzięki temu owoc puści sok, nadając potrawie słodkawy posmak. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smacznego karpia pod chrupiącą chlebową „pierzynką”. Życzymy smacznego!