Przepisy na Ryby na Wigilię

79 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (79)

Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

286

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Śledzie pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

367

difficulty

łatwe

45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy No...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

140

difficulty

łatwe

20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

273

difficulty

średnie

15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Łosoś saute z musem warzywnym
ratingratingratingratingrating

102

difficulty

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: z...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Dorsz pieczony z porem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

79

difficulty

łatwe

25 min.
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Świetnie się składa! Dorsz pieczony z porem to doskonały...
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

131

difficulty

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

145

difficulty

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Ryba po grecku w cieście philo
ratingratingratingratingrating

152

difficulty

łatwe

15 min.
Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzi...
Znakomite śledzie po japońsku
ratingratingratingratingrating

116

difficulty

łatwe

15 min.
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc z...
Ryba po podhalańsku
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

średnie

45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Uriel - karp smażony
ratingratingratingratingrating

154

difficulty

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

92

difficulty

łatwe

60 min.
Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...
Ryba leningradzka
ratingratingratingratingrating

70

difficulty

łatwe

45 min.
Sandacz z duszonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Dorsz po włosku
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

średnie

60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

64

difficulty

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp w galarecie
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

średnie

90 min.
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polsk...
Ryba zapiekana w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz wigilijnego dania, które jest nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowani...
Śledź z octem po bałtycku
ratingratingratingratingrating

75

difficulty

łatwe

30 min.
Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwy...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, któr...
Karp smażony z masłem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Karp w soli
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na niebanalne podanie karpia? Dobrym sposobem może okazać się umieszczenie go...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

średnie

60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

20 min.
Jeśli chcesz podać rybę na Wigilię lub Boże Narodzenie, koniecznie wypróbuj sandacza, którego prz...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryby na WigilięRyby na Wigilię

Klasycznie podawaną na Wigilii rybą jest karp, którego przyrządzisz na wiele sposobów. Efektownie będzie prezentował się taki, którego przygotujesz w całości, umieszczając w jego wnętrzu smaczny farsz. Sprawdź np. przepis na karpia w skorupce z ubitych na sztywno z solą morską białek. Dobrym sposobem na tę rybę będzie również przygotowanie jej w kawałkach. Jak wybrać idealną? Najlepsze okazy to te, które są około trzyletnie – młodsze będą miały zbyt drobne ości, starsze natomiast mogą zawierać w swoim mięsie nadmiar tłuszczu. Kolejną rybą, która sprawdzi się na wigilijnej kolacji jest łosoś, który charakteryzuje się delikatnym mięsem, stosunkowo prostym w przygotowaniu. Przed przyrządzeniem dań na jego bazie, warto skropić filety sokiem z cytryny, który je odpowiednio zmiękczy. Kupując łososia, zwróć uwagę na to, by jego zapach był świeży, a skóra jasna. Inną dobrą propozycją na wigilijną rybę jest słodkowodny sandacz, którego mięso jest łagodne w smaku, dzięki czemu z powodzeniem połączysz go z różnymi dodatkami. Będzie świetną bazą do zapiekanki, równie dobrze jednak sprawdzi się w wersji smażonej lub suszonej. Koniecznie sprawdź przepis na sandacza glazurowanego sosem imbirowym, który nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Myśląc o rybie na Wigilię, sprawdź również propozycje przygotowania dorsza, z którym nie trzeba łączyć wielu dodatków, aby otrzymać smaczne danie. Wszystko dzięki jego subtelnemu smakowi. Jeśli jednak lubisz wyraziste potrawy, odpowiednio go dopraw pikantnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się pieprz kajeński, biały czy ziołowy. Alternatywą dla klasycznych dań będzie kulebiak, czyli duży nadziewany pieróg, który będzie dobrym dodatkiem do klarownego barszczu czerwonego. Kolejną wigilijną rybą jest pstrąg, którego możesz przygotować w formie pieczonej, faszerowanej (na przykład dowolną kompozycją warzyw), zapiekanej czy smażonej. Wybierając rybę na kolację wigilijną, koniecznie sprawdź nasze smaczne propozycje. Wesołych Świąt!