Przepisy na Ryby na Wigilię
74 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (74) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Ryby na Wigilię
Klasycznie podawaną na Wigilii rybą jest karp, którego przyrządzisz na wiele sposobów. Efektownie będzie prezentował się taki, którego przygotujesz w całości, umieszczając w jego wnętrzu smaczny farsz. Sprawdź np. przepis na karpia w skorupce z ubitych na sztywno z solą morską białek. Dobrym sposobem na tę rybę będzie również przygotowanie jej w kawałkach. Jak wybrać idealną? Najlepsze okazy to te, które są około trzyletnie – młodsze będą miały zbyt drobne ości, starsze natomiast mogą zawierać w swoim mięsie nadmiar tłuszczu. Kolejną rybą, która sprawdzi się na wigilijnej kolacji jest łosoś, który charakteryzuje się delikatnym mięsem, stosunkowo prostym w przygotowaniu. Przed przyrządzeniem dań na jego bazie, warto skropić filety sokiem z cytryny, który je odpowiednio zmiękczy. Kupując łososia, zwróć uwagę na to, by jego zapach był świeży, a skóra jasna. Inną dobrą propozycją na wigilijną rybę jest słodkowodny sandacz, którego mięso jest łagodne w smaku, dzięki czemu z powodzeniem połączysz go z różnymi dodatkami. Będzie świetną bazą do zapiekanki, równie dobrze jednak sprawdzi się w wersji smażonej lub suszonej. Koniecznie sprawdź przepis na sandacza glazurowanego sosem imbirowym, który nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Myśląc o rybie na Wigilię, sprawdź również propozycje przygotowania dorsza, z którym nie trzeba łączyć wielu dodatków, aby otrzymać smaczne danie. Wszystko dzięki jego subtelnemu smakowi. Jeśli jednak lubisz wyraziste potrawy, odpowiednio go dopraw pikantnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się pieprz kajeński, biały czy ziołowy. Alternatywą dla klasycznych dań będzie kulebiak, czyli duży nadziewany pieróg, który będzie dobrym dodatkiem do klarownego barszczu czerwonego. Kolejną wigilijną rybą jest pstrąg, którego możesz przygotować w formie pieczonej, faszerowanej (na przykład dowolną kompozycją warzyw), zapiekanej czy smażonej. Wybierając rybę na kolację wigilijną, koniecznie sprawdź nasze smaczne propozycje. Wesołych Świąt!