Ryby na Wigilię

67 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (67)

Dorsz w porach

230

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Śledzie pod pierzynką

331

łatwe

45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy No...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

104

łatwe

20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Śledź z cebulką w oleju

219

średnie

15 min.
Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź id...
Łosoś saute z musem warzywnym

97

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: z...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

44

łatwe

30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Karp smażony w panierce

82

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Zapiekany dorsz z ziemniakami

122

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Ryba po grecku w cieście philo

140

łatwe

15 min.
Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzi...
Znakomite śledzie po japońsku

110

łatwe

15 min.
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc z...
Uriel - karp smażony

134

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami

53

łatwe

15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

83

łatwe

60 min.
Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy...
Sandacz z duszonymi warzywami

48

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Dorsz po włosku

36

średnie

60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

35

łatwe

30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Dorsz po hiszpańsku

49

średnie

45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Karp po żydowsku

58

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp w galarecie

80

średnie

90 min.
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polsk...
Ryba zapiekana w sosie koperkowym

36

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz wigilijnego dania, które jest nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowani...
Śledź z octem po bałtycku

49

łatwe

30 min.
Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwy...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

37

łatwe

60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, któr...
Karp po żydowsku

33

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Karp smażony z masłem czosnkowym

30

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Sandacz z tapenadą oliwkową

22

łatwe

45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Karp w soli

17

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na niebanalne podanie karpia? Dobrym sposobem może okazać się umieszczenie go...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej

17

średnie

60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym

29

łatwe

20 min.
Jeśli chcesz podać rybę na Wigilię lub Boże Narodzenie, koniecznie wypróbuj sandacza, którego prz...
Karp smażony na maśle

23

średnie

30 min.
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej goś...
Ryba po grecku

34

łatwe

45 min.
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem p...
Karp smażony

23

łatwe

30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obto...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryby na WigilięRyby na Wigilię

Klasycznie podawaną na Wigilii rybą jest karp, którego przyrządzisz na wiele sposobów. Efektownie będzie prezentował się taki, którego przygotujesz w całości, umieszczając w jego wnętrzu smaczny farsz. Sprawdź np. przepis na karpia w skorupce z ubitych na sztywno z solą morską białek. Dobrym sposobem na tę rybę będzie również przygotowanie jej w kawałkach. Jak wybrać idealną? Najlepsze okazy to te, które są około trzyletnie – młodsze będą miały zbyt drobne ości, starsze natomiast mogą zawierać w swoim mięsie nadmiar tłuszczu. Kolejną rybą, która sprawdzi się na wigilijnej kolacji jest łosoś, który charakteryzuje się delikatnym mięsem, stosunkowo prostym w przygotowaniu. Przed przyrządzeniem dań na jego bazie, warto skropić filety sokiem z cytryny, który je odpowiednio zmiękczy. Kupując łososia, zwróć uwagę na to, by jego zapach był świeży, a skóra jasna. Inną dobrą propozycją na wigilijną rybę jest słodkowodny sandacz, którego mięso jest łagodne w smaku, dzięki czemu z powodzeniem połączysz go z różnymi dodatkami. Będzie świetną bazą do zapiekanki, równie dobrze jednak sprawdzi się w wersji smażonej lub suszonej. Koniecznie sprawdź przepis na sandacza glazurowanego sosem imbirowym, który nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Myśląc o rybie na Wigilię, sprawdź również propozycje przygotowania dorsza, z którym nie trzeba łączyć wielu dodatków, aby otrzymać smaczne danie. Wszystko dzięki jego subtelnemu smakowi. Jeśli jednak lubisz wyraziste potrawy, odpowiednio go dopraw pikantnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się pieprz kajeński, biały czy ziołowy. Alternatywą dla klasycznych dań będzie kulebiak, czyli duży nadziewany pieróg, który będzie dobrym dodatkiem do klarownego barszczu czerwonego. Kolejną wigilijną rybą jest pstrąg, którego możesz przygotować w formie pieczonej, faszerowanej (na przykład dowolną kompozycją warzyw), zapiekanej czy smażonej. Wybierając rybę na kolację wigilijną, koniecznie sprawdź nasze smaczne propozycje. Wesołych Świąt!