Sandacz z tapenadą oliwkową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z tapenadą oliwkową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

150 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop sandacza oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 1

Krok 2

Oliwki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełóż je do kielicha miksera.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 2

Krok 3

Do oliwek dołóż czosnek oraz kostkę rosołową Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż otrzymasz gęstą, czarną masę.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 3

Krok 4

Z cukinii zetnij końcówki. Następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby. Na wierzchu sandacza umieść 1-centymetrową warstwę tapenady oliwkowej. Rybę zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sos - wyciśnij sok z cytryn i zagotuj go w rondelku, a następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę soli do smaku. Rybę podawaj polaną sosem cytrynowo-maślanym.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z tapenadą oliwkową Sandacz z tapenadą oliwkową

Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad. Aby je przyrządzić, rybę na początek zamarynuj przez chwilę w oliwie z dodatkiem natki pietruszki. Oliwki podsmaż, by pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie zblenduj z czosnkiem i przyprawą. Tapenada jest już gotowa. Użyj czarnych oliwek – będą kontrastowały kolorem z białym mięsem sandacza. W naczyniu żaroodpornym ułóż cienkie plastry cukinii. To warzywo o dość neutralnym smaku, pasować będzie więc do niego dodatek wyrazistych oliwek. Następnie ułóż kolejne warstwy dania: rybę i oliwkową tapenadę. Zapiecz całość. Po włożeniu sandacza do piekarnika, zacznij przygotowanie sosu. Postaw na prostotę i zrób sos cytrynowy, który dobrze podkreśla smak delikatnych ryb. Dopraw go do smaku pietruszką albo świeżą kolendrą. Do sandacza z tapenadą oliwkową pasować będzie także dodatek kremowego risotto. Danie serwuj udekorowane świeżymi ziołami i dużymi cząstkami cytryny. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczny jest sandacz z tapenadą oliwkową.