Sandacz z tapenadą oliwkową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sandacz z tapenadą oliwkową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

306 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

150 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop sandacza oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 1

Krok 2

Oliwki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełóż je do kielicha miksera.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 2

Krok 3

Do oliwek dołóż czosnek oraz kostkę rosołową Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż otrzymasz gęstą, czarną masę.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 3

Krok 4

Z cukinii zetnij końcówki. Następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 4

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby. Na wierzchu sandacza umieść 1-centymetrową warstwę tapenady oliwkowej. Rybę zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sos - wyciśnij sok z cytryn i zagotuj go w rondelku, a następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę soli do smaku. Rybę podawaj polaną sosem cytrynowo-maślanym.

Sandacz z tapenadą oliwkową  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z tapenadą oliwkową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z tapenadą oliwkową Sandacz z tapenadą oliwkową

Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad. Aby je przyrządzić, rybę na początek zamarynuj przez chwilę w oliwie z dodatkiem natki pietruszki. Oliwki podsmaż, by pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie zblenduj z czosnkiem i przyprawą. Tapenada jest już gotowa. Użyj czarnych oliwek – będą kontrastowały kolorem z białym mięsem sandacza. W naczyniu żaroodpornym ułóż cienkie plastry cukinii. To warzywo o dość neutralnym smaku, pasować będzie więc do niego dodatek wyrazistych oliwek. Następnie ułóż kolejne warstwy dania: rybę i oliwkową tapenadę. Zapiecz całość. Po włożeniu sandacza do piekarnika, zacznij przygotowanie sosu. Postaw na prostotę i zrób sos cytrynowy, który dobrze podkreśla smak delikatnych ryb. Dopraw go do smaku pietruszką albo świeżą kolendrą. Do sandacza z tapenadą oliwkową pasować będzie także dodatek kremowego risotto. Danie serwuj udekorowane świeżymi ziołami i dużymi cząstkami cytryny. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczny jest sandacz z tapenadą oliwkową.