
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
150 gramów
80 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
60 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop sandacza oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki.

Krok 2
Oliwki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełóż je do kielicha miksera.

Krok 3
Do oliwek dołóż czosnek oraz kostkę rosołową Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż otrzymasz gęstą, czarną masę.

Krok 4
Z cukinii zetnij końcówki. Następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Krok 5
W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby. Na wierzchu sandacza umieść 1-centymetrową warstwę tapenady oliwkowej. Rybę zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 6
Przygotuj sos - wyciśnij sok z cytryn i zagotuj go w rondelku, a następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę soli do smaku. Rybę podawaj polaną sosem cytrynowo-maślanym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz z tapenadą oliwkową
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad. Aby je przyrządzić, rybę na początek zamarynuj przez chwilę w oliwie z dodatkiem natki pietruszki. Oliwki podsmaż, by pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie zblenduj z czosnkiem i przyprawą. Tapenada jest już gotowa. Użyj czarnych oliwek – będą kontrastowały kolorem z białym mięsem sandacza. W naczyniu żaroodpornym ułóż cienkie plastry cukinii. To warzywo o dość neutralnym smaku, pasować będzie więc do niego dodatek wyrazistych oliwek. Następnie ułóż kolejne warstwy dania: rybę i oliwkową tapenadę. Zapiecz całość. Po włożeniu sandacza do piekarnika, zacznij przygotowanie sosu. Postaw na prostotę i zrób sos cytrynowy, który dobrze podkreśla smak delikatnych ryb. Dopraw go do smaku pietruszką albo świeżą kolendrą. Do sandacza z tapenadą oliwkową pasować będzie także dodatek kremowego risotto. Danie serwuj udekorowane świeżymi ziołami i dużymi cząstkami cytryny. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczny jest sandacz z tapenadą oliwkową.