
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
150 gramów
80 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
60 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet ryby pokrój na trzy duże kawałki. Następnie skrop sandacza oliwą z oliwek i posyp połową posiekanej natki pietruszki.

Krok 2
Oliwki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełóż je do kielicha miksera.

Krok 3
Do oliwek dołóż czosnek oraz kostkę rosołową Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż otrzymasz gęstą, czarną masę.

Krok 4
Z cukinii zetnij końcówki. Następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Krok 5
W naczyniu żaroodpornym układaj plastry cukinii, a na nich kawałki ryby. Na wierzchu sandacza umieść 1-centymetrową warstwę tapenady oliwkowej. Rybę zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 6
Przygotuj sos - wyciśnij sok z cytryn i zagotuj go w rondelku, a następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj. Poczekaj, aż sos lekko się rozpuści i zagęści. Dodaj pozostałą natkę pietruszki oraz szczyptę soli do smaku. Rybę podawaj polaną sosem cytrynowo-maślanym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz z tapenadą oliwkową
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad. Aby je przyrządzić, rybę na początek zamarynuj przez chwilę w oliwie z dodatkiem natki pietruszki. Oliwki podsmaż, by pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie zblenduj z czosnkiem i przyprawą. Tapenada jest już gotowa. Użyj czarnych oliwek – będą kontrastowały kolorem z białym mięsem sandacza. W naczyniu żaroodpornym ułóż cienkie plastry cukinii. To warzywo o dość neutralnym smaku, pasować będzie więc do niego dodatek wyrazistych oliwek. Następnie ułóż kolejne warstwy dania: rybę i oliwkową tapenadę. Zapiecz całość. Po włożeniu sandacza do piekarnika, zacznij przygotowanie sosu. Postaw na prostotę i zrób sos cytrynowy, który dobrze podkreśla smak delikatnych ryb. Dopraw go do smaku pietruszką albo świeżą kolendrą. Do sandacza z tapenadą oliwkową pasować będzie także dodatek kremowego risotto. Danie serwuj udekorowane świeżymi ziołami i dużymi cząstkami cytryny. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczny jest sandacz z tapenadą oliwkową.