Przepisy na Dania z cukinią
568 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (568) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Dania z cukinią
Druga połowa lata to czas, kiedy rozpoczyna się sezon na cukinię, który trwa aż do jesieni. Warzywo to wyhodowane zostało we Włoszech – gdzie zyskało też swoją nazwę: zucchini, co znaczy mała dynia – a stamtąd przywędrowało do Polski. W niektórych regionach cukinia znana jest również jako kabaczek, traktowany często jako odrębny gatunek. Zasadniczo wyróżnia się wiele odmian tego warzywa, od ciemnozielonych, żółtych, do pasiastych. Cukinia znajduje się na liście dwudziestu najchętniej uprawianych warzyw w Europie. Wpływ na to mają zapewne dwa czynniki. Pierwszym z nich jest smak cukinii: delikatny i neutralny. Dzięki temu wykorzystuje się ją na wiele sposobów, co jest z kolei drugim powodem ogromnej jej popularności. Pasuje ona bowiem do większości potraw warzywnych i mięsnych. Możesz ją smażyć, dusić, grillować, faszerować, piec czy gotować. Nadaje się ponadto do jedzenia na surowo, nawet ze skórką, która najdelikatniejsza jest u młodych okazów. Wśród najpopularniejszych dań, których składnikiem jest cukinia, znaleźć można zapiekanki, lecza, sałatki, makarony, gulasze, a nawet ciasta czy smażone placuszki. Dużą popularnością cieszą się również zupy-krem z cukinii. Nie ma chyba jednak bardziej klasycznego sposobu jej wykorzystania niż ratatouille oraz leczo. Ta pierwsza potrawa pochodzi z Prowansji i opiera się na młodych warzywach takich jak: cebula, pomidory, papryka, bakłażany oraz cukinia właśnie. Oryginalnie jest to danie jarskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je lekko zmodyfikować i dodać do niego mięso mielone bądź kiełbasę. Leczo zaś, które słusznie kojarzy się z Węgrami, to nic innego jak rodzaj gulaszu, do przyrządzenia którego używa się pomidorów, papryki, cebuli oraz kiełbasy, a także w wersji polskiej cukinii. Gdy tylko na półkach sklepowych lub na działkach pojawią się już pierwsze cukinie, nie zwlekaj i przyrządź coś pysznego z jej wykorzystaniem. Piecz, gotuj, grilluj, faszeruj. Możliwości masz całe mnóstwo – wystarczą chęci i odrobina fantazji.