Przepisy na Dania z cukinią
572 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejDania z cukinią
Druga połowa lata to czas, kiedy rozpoczyna się sezon na cukinię, który trwa aż do jesieni. Warzywo to wyhodowane zostało we Włoszech – gdzie zyskało też swoją nazwę: zucchini, co znaczy mała dynia – a stamtąd przywędrowało do Polski. W niektórych regionach cukinia znana jest również jako kabaczek, traktowany często jako odrębny gatunek. Zasadniczo wyróżnia się wiele odmian tego warzywa, od ciemnozielonych, żółtych, do pasiastych. Cukinia znajduje się na liście dwudziestu najchętniej uprawianych warzyw w Europie. Wpływ na to mają zapewne dwa czynniki. Pierwszym z nich jest smak cukinii: delikatny i neutralny. Dzięki temu wykorzystuje się ją na wiele sposobów, co jest z kolei drugim powodem ogromnej jej popularności. Pasuje ona bowiem do większości potraw warzywnych i mięsnych. Możesz ją smażyć, dusić, grillować, faszerować, piec czy gotować. Nadaje się ponadto do jedzenia na surowo, nawet ze skórką, która najdelikatniejsza jest u młodych okazów. Wśród najpopularniejszych dań, których składnikiem jest cukinia, znaleźć można zapiekanki, lecza, sałatki, makarony, gulasze, a nawet ciasta czy smażone placuszki. Dużą popularnością cieszą się również zupy-krem z cukinii. Nie ma chyba jednak bardziej klasycznego sposobu jej wykorzystania niż ratatouille oraz leczo. Ta pierwsza potrawa pochodzi z Prowansji i opiera się na młodych warzywach takich jak: cebula, pomidory, papryka, bakłażany oraz cukinia właśnie. Oryginalnie jest to danie jarskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je lekko zmodyfikować i dodać do niego mięso mielone bądź kiełbasę. Leczo zaś, które słusznie kojarzy się z Węgrami, to nic innego jak rodzaj gulaszu, do przyrządzenia którego używa się pomidorów, papryki, cebuli oraz kiełbasy, a także w wersji polskiej cukinii. Gdy tylko na półkach sklepowych lub na działkach pojawią się już pierwsze cukinie, nie zwlekaj i przyrządź coś pysznego z jej wykorzystaniem. Piecz, gotuj, grilluj, faszeruj. Możliwości masz całe mnóstwo – wystarczą chęci i odrobina fantazji.