Przepisy na Leczo | Przepisy.pl

Przepisy na Leczo

38 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (38)

Leczo węgierskie
ratingratingratingratingrating

160

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Leczo z kabaczka
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek...
Leczo
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite d...
Leczo z cukinii
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stoł...
Leczo z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. T...
Leczo z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je...
Leczo warzywne
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne...
Leczo z warzyw
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Świeże warzywa i leśne grzyby uduszone w jednym garnku to danie idealne dla wielbicieli prostej i...
Warzywne leczo
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
27 min.
Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowa...
Leczo z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo...
Szybkie leczo z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Gdy na grządkach i straganach pojawia się papryka, jednym z najprostszych i najpopularniejszych s...
Leczo z makaronem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wiele smacznych dań powstało dzięki miksowi inspiracji z różnych stron świata, jak np. pierogi z...
Leczo z boczkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so...
Leczo z cukinią i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiąc...
Leczo z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo...
Leczo
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite lec...
Leczo z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Leczo wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji weg...
Leczo
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która przyrządzana jest także na Słowacji, w Czechach, N...
Leczo - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny i szybki posiłek, wykorzystaj poniższy przepis na leczo. Ta węgi...
Leczo z chorizo
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lekkie leczo z indykiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Moje leczo
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składni...
Leczo z cukinią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak takż...
Proste leczo
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Leczo
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na pyszne jednogarnkowe danie? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Leczo...
Szybkie leczo
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Leczo to węgierska potrawa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni. Dużą popularnością cieszy się także w Niemczech, na Słowacji, Ukrainie i w Polsce. Przygotowuje się je w jednym garnku, do którego wrzucić można praktycznie każdy rodzaj sezonowych warzyw. Pełni rolę samodzielnego dania, świetnie sprawdza się również jako dodatek do innych potraw mięsnych i rybnych. Leczo podaje się saute lub z ryżem, makaronem czy kaszą. W wersji klasycznej składa się z pomidorów, papryki i cebuli, do których dodaje się wędzony boczek, kiełbasę i odpowiednie przyprawy. Istnieją też inne narodowe warianty leczo – w kuchni francuskiej danie z duszonych warzyw nazywa się ratatouille i jest szczególnie popularne w regionie Prowansji. Występuje zarówno w wersji bezmięsnej – w tym przypadku można się spotkać z określeniem „wegetariański gulasz” – jak i w wersji, do której przygotowania używa się różnego rodzaju mięsa – często jest nim kiełbasa lub boczek. Wariantów tego dania jest zresztą tak dużo, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Użyj swoich ulubionych sezonowych warzyw i nie bój się kulinarnych eksperymentów. Warto od razu przygotować większą ilość tej potrawy – jest równie smakowita odgrzewana na drugi dzień, co świeżo przygotowana, a dodatkowo łatwo ją zawekować, bądź zamrozić. Szybkie danie w słoiku, które zabierzesz ze sobą do pracy? Nic prostszego. Jeśli brak Ci weny i szukasz inspiracji, to jesteś w dobrym miejscu. Wypróbuj proponowane przez nas przepisy na pyszne leczo!