Przepisy na Leczo
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Leczo
Leczo to węgierska potrawa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni. Dużą popularnością cieszy się także w Niemczech, na Słowacji, Ukrainie i w Polsce. Przygotowuje się je w jednym garnku, do którego wrzucić można praktycznie każdy rodzaj sezonowych warzyw. Pełni rolę samodzielnego dania, świetnie sprawdza się również jako dodatek do innych potraw mięsnych i rybnych. Leczo podaje się saute lub z ryżem, makaronem czy kaszą. W wersji klasycznej składa się z pomidorów, papryki i cebuli, do których dodaje się wędzony boczek, kiełbasę i odpowiednie przyprawy. Istnieją też inne narodowe warianty leczo – w kuchni francuskiej danie z duszonych warzyw nazywa się ratatouille i jest szczególnie popularne w regionie Prowansji. Występuje zarówno w wersji bezmięsnej – w tym przypadku można się spotkać z określeniem „wegetariański gulasz” – jak i w wersji, do której przygotowania używa się różnego rodzaju mięsa – często jest nim kiełbasa lub boczek. Wariantów tego dania jest zresztą tak dużo, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Użyj swoich ulubionych sezonowych warzyw i nie bój się kulinarnych eksperymentów. Warto od razu przygotować większą ilość tej potrawy – jest równie smakowita odgrzewana na drugi dzień, co świeżo przygotowana, a dodatkowo łatwo ją zawekować, bądź zamrozić. Szybkie danie w słoiku, które zabierzesz ze sobą do pracy? Nic prostszego. Jeśli brak Ci weny i szukasz inspiracji, to jesteś w dobrym miejscu. Wypróbuj proponowane przez nas przepisy na pyszne leczo!