Leczo

38 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (38)

Leczo węgierskie

155

łatwe

30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Leczo z kabaczka

67

łatwe

30 min.
Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek...
Leczo

48

łatwe

30 min.
Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite d...
Leczo z cukinii

45

łatwe

30 min.
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stoł...
Leczo z mięsem mielonym

33

średnie

60 min.
To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. T...
Leczo z kurczakiem

25

łatwe

60 min.
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je...
Leczo warzywne

25

łatwe

30 min.
Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne...
Leczo z warzyw

23

łatwe

30 min.
Świeże warzywa i leśne grzyby uduszone w jednym garnku to danie idealne dla wielbicieli prostej i...
Warzywne leczo

24

łatwe

15 min.
Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowa...
Leczo z kiełbasą

14

łatwe

30 min.
Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo...
Szybkie leczo z kiełbasą

16

łatwe

15 min.
Gdy na grządkach i straganach pojawia się papryka, jednym z najprostszych i najpopularniejszych s...
Leczo z makaronem

10

łatwe

30 min.
Wiele smacznych dań powstało dzięki miksowi inspiracji z różnych stron świata, jak np. pierogi z...
Leczo z boczkiem

10

łatwe

45 min.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so...
Leczo z cukinią i kiełbasą

21

łatwe

30 min.
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiąc...
Leczo z kiełbasą

7

łatwe

30 min.
Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo...
Leczo

7

łatwe

30 min.
Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite lec...
Leczo z ziemniakami

1

średnie

45 min.
Leczo wegetariańskie

8

średnie

60 min.
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji weg...
Leczo

3

łatwe

15 min.
Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która przyrządzana jest także na Słowacji, w Czechach, N...
Leczo - VIDEO

6

łatwe

30 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny i szybki posiłek, wykorzystaj poniższy przepis na leczo. Ta węgi...
Leczo z chorizo

1

łatwe

30 min.
Lekkie leczo z indykiem

11

średnie

60 min.
Moje leczo

4

łatwe

30 min.
Leczo

7

łatwe

45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składni...
Leczo z cukinią

6

łatwe

60 min.
Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak takż...
Proste leczo

3

łatwe

90 min.
Leczo

(-)

łatwe

30 min.
Masz ochotę na pyszne jednogarnkowe danie? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Leczo...
Szybkie leczo

2

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Leczo to węgierska potrawa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni. Dużą popularnością cieszy się także w Niemczech, na Słowacji, Ukrainie i w Polsce. Przygotowuje się je w jednym garnku, do którego wrzucić można praktycznie każdy rodzaj sezonowych warzyw. Pełni rolę samodzielnego dania, świetnie sprawdza się również jako dodatek do innych potraw mięsnych i rybnych. Leczo podaje się saute lub z ryżem, makaronem czy kaszą. W wersji klasycznej składa się z pomidorów, papryki i cebuli, do których dodaje się wędzony boczek, kiełbasę i odpowiednie przyprawy. Istnieją też inne narodowe warianty leczo – w kuchni francuskiej danie z duszonych warzyw nazywa się ratatouille i jest szczególnie popularne w regionie Prowansji. Występuje zarówno w wersji bezmięsnej – w tym przypadku można się spotkać z określeniem „wegetariański gulasz” – jak i w wersji, do której przygotowania używa się różnego rodzaju mięsa – często jest nim kiełbasa lub boczek. Wariantów tego dania jest zresztą tak dużo, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Użyj swoich ulubionych sezonowych warzyw i nie bój się kulinarnych eksperymentów. Warto od razu przygotować większą ilość tej potrawy – jest równie smakowita odgrzewana na drugi dzień, co świeżo przygotowana, a dodatkowo łatwo ją zawekować, bądź zamrozić. Szybkie danie w słoiku, które zabierzesz ze sobą do pracy? Nic prostszego. Jeśli brak Ci weny i szukasz inspiracji, to jesteś w dobrym miejscu. Wypróbuj proponowane przez nas przepisy na pyszne leczo!