Przepisy na Leczo
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Leczo
Leczo to węgierska potrawa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni. Dużą popularnością cieszy się także w Niemczech, na Słowacji, Ukrainie i w Polsce. Przygotowuje się je w jednym garnku, do którego wrzucić można praktycznie każdy rodzaj sezonowych warzyw. Pełni rolę samodzielnego dania, świetnie sprawdza się również jako dodatek do innych potraw mięsnych i rybnych. Leczo podaje się saute lub z ryżem, makaronem czy kaszą. W wersji klasycznej składa się z pomidorów, papryki i cebuli, do których dodaje się wędzony boczek, kiełbasę i odpowiednie przyprawy. Istnieją też inne narodowe warianty leczo – w kuchni francuskiej danie z duszonych warzyw nazywa się ratatouille i jest szczególnie popularne w regionie Prowansji. Występuje zarówno w wersji bezmięsnej – w tym przypadku można się spotkać z określeniem „wegetariański gulasz” – jak i w wersji, do której przygotowania używa się różnego rodzaju mięsa – często jest nim kiełbasa lub boczek. Wariantów tego dania jest zresztą tak dużo, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Użyj swoich ulubionych sezonowych warzyw i nie bój się kulinarnych eksperymentów. Warto od razu przygotować większą ilość tej potrawy – jest równie smakowita odgrzewana na drugi dzień, co świeżo przygotowana, a dodatkowo łatwo ją zawekować, bądź zamrozić. Szybkie danie w słoiku, które zabierzesz ze sobą do pracy? Nic prostszego. Jeśli brak Ci weny i szukasz inspiracji, to jesteś w dobrym miejscu. Wypróbuj proponowane przez nas przepisy na pyszne leczo!