Skórka cukinii jest jadalna i nadaje daniom wyrazistości, nie każdy ją jednak lubi. Poza tym, nie do wszystkich dań będzie potrzebna. Jak obrać cukinię szybko i sprawnie? – podpowiadamy.
Jak obrać cukinię, która ma twardą skórkę?
Młodej cukinii nie trzeba obierać – wystarczy ją opłukać pod bieżącą wodą i starannie wysuszyć. Jednak skórka z większych warzyw może być zbyt twarda – i w konsekwencji niesmaczna. Obranie cukinii będzie niezbędne do wielu modnych wypieków, np. ciasta gryczanego z cukinią lub aksamitnych pasztetów. Sprawdzi się też przy przygotowywaniu domowych przetworów. Jak to zrobić? Skórka starszej cukinii bywa zbyt twarda dla obieraczek do jarzyn, więc lepiej użyć dobrze naostrzonego noża do warzyw. Na początek odkrój końce cukinii i obieraj ją wzdłuż pamiętając o tym, aby skórkę ściągać najcieniej jak to możliwe. Następnie przekrój warzywo na pół i pozbądź się gniazd nasiennych.
Jak obrać cukinię z twardą skórką? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj kremowy pasztet z cukinii i zielonego groszku.
Komentarze (0)