Bardzo lubię patisony w occie. Świetnie poddają się marynowaniu i pozostają chrupkie i jędrne. Patisony podaję do mięs i wędlin. Kroję je także do sałatek, na przykład tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Patisony bardzo dobrze nadają się także do nadziewania.
Patisony w occie:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8 słoików
Składniki:
- 30 – 40 małych patisonów
- 1 duża marchewka
- 2 białe cebule
- 8 ziarna ziela angielskiego
- 8 małych liści laurowych
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziarenek goździka
- 8 ząbków czosnku
- kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 8 płaskich łyżek cukru
- 1 łyżka Delikatu Warzywnego Knorr
- 2 litry wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z octem, cukrem i Delikatem Warzywnym Knorr. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż patisony. Powinny dość ciasno je wypełniać. Dodaj po ziarenku każdej przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, goździk) i po 1 ząbku czosnku, kawałku chrzanu a także pokrojoną w plasterki marchewkę oraz plastry cebuli. Słoiki wypełnij gotującą się marynatą. Szczelnie zakręć, wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj jeszcze ok. 30 minut. Aby uniknąć pękania słoików, możesz je owinąć w gazetę, aby nie uderzały o siebie w trakcie pasteryzacji.
Słodko kwaśne patisony to fajny kontrapunkt do potraw mięsnych, na przykład gulaszu. W następnym wpisie podzielę się przepisem na nieco ekstrawagancki gulasz z dodatkiem marynowanego patisona.
Koniecznie spróbujcie.
Komentarze (0)