Smakowity gulasz z marynowanymi patisonami:
Czas przygotowania: 30 minut
4 osoby
Składniki:
- 1 mały słoik marynowanych patisonów
- 400 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 Fix do gulaszu Knorr
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso i cebulę. Zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Fix do gulaszu. Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Teraz dodaj patisony przekrojone na pół i gotuj jeszcze przez 15-20 minut aż mięso będzie miękkie.
Faszerowane patisony:
Czas przygotowania: 30 minut
4 porcje
Składniki:
- 8 średniej wielkości patisonów
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego np. z łopatki
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 1 Knorr Fix Spaghetti Napoli
- 1 płaska łyżka Knorr Przyprawy do mięs
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Umyj patisony, odkrój górną część i wydrąż miąższ. Pozostaw ścianki grubości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Przełóż do miski. W międzyczasie namocz bułkę w mleku lub wodzie tak aby dobrze nasiąkła. Dokładnie odciśnij i dodaj do miski z cebulą i miąższem patisona. Dodaj także mięso, przyprawę do mięsa Knorr, pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij patisony. Umieść je w żaroodpornym naczyniu. Każdy przykryj odkrojoną częścią. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 190°C. Podczas pieczenia powstanie sok. Przelej go do osobnego garnka i wymieszaj z Knorr Fix Spaghetti Napoli. Gotuj przez kilka minut. Patisony podawaj z sosem.
Oczywiście w taki sam sposób przygotować można cukinie lub kabaczki. Zachęcam do korzystania z jesiennych przysmaków.
Komentarze (0)