Obiecałem w poprzednim wpisie gulasz z patisonami. Niespodzianką jest to, że patisony w przepisie są marynowane. Finalna potrawa jest bardzo ciekawa w smaku. Koniecznie spróbujcie.

Smakowity gulasz z marynowanymi patisonami:
Czas przygotowania: 30 minut
4 osoby

Składniki:
- 1 mały słoik marynowanych patisonów
- 400 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 Fix do gulaszu Knorr
- 1 cebula

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso i cebulę. Zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Fix do gulaszu. Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Teraz dodaj patisony przekrojone na pół i gotuj jeszcze przez 15-20 minut aż mięso będzie miękkie.

Wspominałem także, że patisony (tak jak cukinie, kabaczki) można faszerować. Prawdę mówiąc jest to moja ulubiona forma przyrządzania tego warzywa. Moja mama przygotowała je na przemian z kabaczkami. Farsz był zawsze ten sam.

Faszerowane patisony:
Czas przygotowania: 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 8 średniej wielkości patisonów
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego np. z łopatki
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 1 Knorr Fix Spaghetti Napoli
- 1 płaska łyżka Knorr Przyprawy do mięs
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Umyj patisony, odkrój górną część i wydrąż miąższ. Pozostaw ścianki grubości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Przełóż do miski. W międzyczasie namocz bułkę w mleku lub wodzie tak aby dobrze nasiąkła. Dokładnie odciśnij i dodaj do miski z cebulą i miąższem patisona. Dodaj także mięso, przyprawę do mięsa Knorr, pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij patisony. Umieść je w żaroodpornym naczyniu. Każdy przykryj odkrojoną częścią. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 190°C. Podczas pieczenia powstanie sok. Przelej go do osobnego garnka i wymieszaj z Knorr Fix Spaghetti Napoli. Gotuj przez kilka minut. Patisony podawaj z sosem.

Oczywiście w taki sam sposób przygotować można cukinie lub kabaczki. Zachęcam do korzystania z jesiennych przysmaków.