Dania z Kuchni Indyjskiej
486 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (486) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Kuchnia indyjska
Kofta, ćapatti, zupa z soczewicy czy samosa – to jedne z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Jej cechą charakterystyczną jest bazowanie na naturalnych składnikach i różnych rodzajach przypraw, takich jak: szafran, kumin, kardamon, pieprz, chili czy imbir. Przyprawy indyjskie nie tylko są traktowane jako dodatek do potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb, ale także jako główny składnik niektórych dań, w tym sambary (czyli mieszanki ostrych przypraw smażonych z soczewicą lub czarną fasolą). Kuchnia indyjska łączy w sobie wpływy różnych tradycji kulinarnych, często podyktowanych wierzeniami. Na muzułmańskiej północy, gdzie zakazane jest spożywanie wieprzowiny, preferuje się baraninę, a dania są mniej ostre, niż w pozostałych regionach kraju. Z tej części Indii pochodzi także słynna potrawa curry, czyli przyprawione duszone mięso podawane z warzywami oraz różnymi pilawami. Natomiast na południu wyklucza się spożywanie wołowiny. Region ten słynie przede wszystkim z dań wegetariańskich oraz potraw rybnych, do których często dodaje się miąższ oraz mleczko z kokosów. Północ i południe kraju łączy jednak zamiłowanie do ryżu, który łagodzi ostrość podawanych dań. Masz ochotę na orientalne danie? Przyrządź pierś z indyka marynowaną w mleku kokosowym, szybkie curry z kurczaka z sałatką z zielonego ogórka, warzywa po indyjsku czy krabowe placki. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie indyjskiego kurczaka z mango (mięso z kurczaka wspaniale komponuje się ze słodkimi owocami). Pokrojone mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię, następnie przygotuj sos, łącząc orientalną mieszankę z jogurtem i śmietanką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a pod koniec gotowania dodaj kawałki mango. Gotowe danie serwuj z ryżem. Nie zapomnij również o opiekanych ziemniakach indyjskich, które możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni indyjskiej. Aromatyczny gulasz wieprzowy z grillowanym bakłażanem, sałatka z dynią w curry, indyjski kurczak z mango – to tylko niektóre z naszych propozycji.