Dania z Kuchni Indyjskiej
490 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Kuchnia indyjska
Kofta, ćapatti, zupa z soczewicy czy samosa – to jedne z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Jej cechą charakterystyczną jest bazowanie na naturalnych składnikach i różnych rodzajach przypraw, takich jak: szafran, kumin, kardamon, pieprz, chili czy imbir. Przyprawy indyjskie nie tylko są traktowane jako dodatek do potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb, ale także jako główny składnik niektórych dań, w tym sambary (czyli mieszanki ostrych przypraw smażonych z soczewicą lub czarną fasolą). Kuchnia indyjska łączy w sobie wpływy różnych tradycji kulinarnych, często podyktowanych wierzeniami. Na muzułmańskiej północy, gdzie zakazane jest spożywanie wieprzowiny, preferuje się baraninę, a dania są mniej ostre, niż w pozostałych regionach kraju. Z tej części Indii pochodzi także słynna potrawa curry, czyli przyprawione duszone mięso podawane z warzywami oraz różnymi pilawami. Natomiast na południu wyklucza się spożywanie wołowiny. Region ten słynie przede wszystkim z dań wegetariańskich oraz potraw rybnych, do których często dodaje się miąższ oraz mleczko z kokosów. Północ i południe kraju łączy jednak zamiłowanie do ryżu, który łagodzi ostrość podawanych dań. Masz ochotę na orientalne danie? Przyrządź pierś z indyka marynowaną w mleku kokosowym, szybkie curry z kurczaka z sałatką z zielonego ogórka, warzywa po indyjsku czy krabowe placki. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie indyjskiego kurczaka z mango (mięso z kurczaka wspaniale komponuje się ze słodkimi owocami). Pokrojone mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię, następnie przygotuj sos, łącząc orientalną mieszankę z jogurtem i śmietanką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a pod koniec gotowania dodaj kawałki mango. Gotowe danie serwuj z ryżem. Nie zapomnij również o opiekanych ziemniakach indyjskich, które możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni indyjskiej. Aromatyczny gulasz wieprzowy z grillowanym bakłażanem, sałatka z dynią w curry, indyjski kurczak z mango – to tylko niektóre z naszych propozycji.