Indyjski płaski chleb – paratha: przepis oryginalny | Przepisy.pl pixel

Indyjski płaski chleb – parathas

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

heart
695 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

1 pęczek

2 gramy

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

70 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chilli i kolendrę. Wymieszaj w naczyniu oba gatunki mąki. Dodaj ziarna kuminu, chili, natkę kolendry,przyprawę Knorr i sól do smaku. Połącz z margaryną i dwiema łyżkami wody. Wyrób dokładnie ciasto, a następnie odstaw je na godzinę do lodówki.

Indyjski płaski chleb – parathas  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki.

Indyjski płaski chleb – parathas  - Krok 2

Krok 3

Podsypując mąką rozwałkuj je na 3 milimetrowej grubości placki.

Indyjski płaski chleb – parathas  - Krok 3

Krok 4

Placki smaż na patelni (najlepsza jest gruba żeliwna) z obu stron. Powinny nabrać złotawo- brązowych plam (miejscami mogą być nawet czarne przypalenia).

Indyjski płaski chleb – parathas  - Krok 4

Krok 5

Placki układaj jeden na drugim, przykryj ściereczką na około 30 minut. Podawaj ciepłe do dań mięsnych z curry.

Indyjski płaski chleb – parathas  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Lukman Omar

    Lukman Omar , 09.07.2016

    piotr murawski, a jak nadziewane ziemniakami zrobic? pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikola Jaszczyńska

    Nikola Jaszczyńska , 04.01.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski płaski chleb – parathas  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski płaski chleb – parathas Indyjski płaski chleb – parathas

W Indiach nie jada się tradycyjnego chleba, jaki możemy spotykać w polskich domach. Narodowym pieczywem tego kraju są chlebki chapatki, spotykane również pod nazwą ćapati. Przypominają one nieco podpłomyki i przygotowuje się je z mąki razowej, wody oraz soli, a następnie piecze na gorącym kamieniu lub w nieszkliwionym, glinianym naczyniu o nazwie tava. W Indiach równie często serwuje się naan, czyli drożdżowy, płaski chlebek pieczony w glinianym piecu tandoor. Alternatywą dla ćapati oraz naana jest paratha, czyli smażony, wielowarstwowy placek robiony z razowej mąki pszennej. Parathę serwuje się na ciepło, od razu po usmażeniu. Placuszki te świetnie smakować będą zarówno z zupami, jak i potrawami z ryżu lub warzywami na gorąco. W Indiach tego typu chlebki bardzo często zastępują sztućce. Parathę można przygotowywać także w wersji z nadzieniem, na przykład ziemniaczanym.